Facebook hozzászólás
327

Karácsonyi könyvajánló: Energia falatok

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk.

Energiafalatok, Kép: Libri
Kép: Libri

Fehérjedús, egészséges receptek a kirobbanó életerőért – ez az alcíme ennek a karcsú könyvecskének, melyet a Libri adott ki, és amely egy tavaly megjelent angol kiadvány fordítása.

Mindössze 15 recept szerepel ebben a kiadványban, amiről első átlapozás után azt gondoltam, hogy ez valami vicc. Aztán tüzetesebben áttanulmányoztam, és rájöttem, hogy ebből a 15 receptből annyi ötletet meríthetünk, és annyi variációt állíthatunk elő az egészséges energiafalatokból, ahányat csak akarunk. Tartalmaz egy alap receptet a könyv, amit aztán kedvünkre variálhatunk, attól függően, hogy mondjuk edzés előtti erőgyűjtéshez készítünk valami harapnivalót, netán izomnövelő fehérjebombára, vagy hidratáló jeges finomságra vágyunk. A labdacsoknak van a sok jó tulajdonsága között egy valóban remek, hogy tudniillik nagyon könnyen szállíthatók, így semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy a gyerekeknek, a párunknak, vagy akár magunknak csomagoljunk belőle. Megoldhatók ezekkel a kis energiabombákkal akár az irodai étkezések is, de piknikre is kiváló megoldást jelentenek. És ami a legeslegfontosabb, hogy elfogyasztásuk után nem kell bűntudatot éreznünk, ugyanis egyik recept sem tartalmaz például cukrot. Tartalmaznak viszont vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, így támogatva a szervezet működését.

20 csúcs alapanyagra épít a könyv, ezek pedig a lencse, a hajdina, a quinoa, a zab, a babok, a szezámmag, a chia mag, a kendermag, a mandula, a dió, a kakaó, a kókuszzsír, az áfonya, a goji bogyó, az avokádó, a fodros kel, a cékla, a spirulina, a tojás és a brokkoli. Impozáns társaság, nem igaz? Ezt követően mutatja be a könyv a különböző egyéb csodás hozzávalókat, a magvakat, a gyümölcsöket, a kötőanyagokat és a fűszereket.

Ha ezeket a részeket gondosan végigolvastuk, kezdődhet az anyagbeszerzés – mert szerintem majomkenyérfapor és moringapor viszonylag kevés magyar háztartásban alapfelszerelés -, végül pedig az alkotás.

 

Kedvenc recept: Almás „pite” antioxidáns falatok

Kedvenc fotó: Kókuszörvény fodros kelben

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!