Facebook hozzászólás

Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal

Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!

Wales és a nárcisztövek, Kép: pxhere
Wales és a nárciszok, Kép: pxhere

Természetesen a magyarul is jól beszélő Caitlin Jones is nárcisszal a gomblyukában jelent meg a sajtótájékoztatón. Walesiként is fontosnak tartotta, hogy meséljen szűkebb hazájáról, történelméről, kultúrájáról.

Caitlin Jones, Kép: László Márta
Caitlin Jones, Kép: László Márta

Így tudtuk meg, hogy magát, a híres Jack Danielst is egy walesi származású ember találta ki, kis szépséghibája, hogy nem Walesben, hanem Amerikában csinált belőle karriert. No, de térjünk vissza Walesbe!

“Tegyétek az élet apró dolgait!” Ez volt legismertebb tanítása a walesi szerzetesnek, hittérítőnek Szent Dávidnak. Állítólag böjt idején csak póréhagymát evett, ezért ilyenkor ma is minden walesi családban póréhagymalevest főznek. Egy másik legenda szerint Szent Dávid egy csata előtt azt tanácsolta a katonáknak, hogy tűzzenek póréhagymát a sisakjukra, hogy meg tudják magukat különböztetni a hasonló ruházatú angolszász ellenségtől. Bejött! A csatát megnyerték, a póréhagyma pedig mennybe ment Walesben.

Walesi tehenek, Kép: pixabay
Walesi táj, Kép: pixabay

A táj lenyűgöző, szinte látjuk, amint szemünk előtt megelevenednek a híres kelta legendák… De most maradjunk a zöld legelőknél. Bárányok szarvasmarhák legelésznek amerre a szem ellát, és ahol ez a kép fogad, ott biztos, hogy fantasztikus sajtok készülnek. A helyettes nagykövet személyesen rendelkezett arról, hogy az újságírók megízlelhessék a legjobb walesi kézművessajtokat! Komolyan mondom, hogy a Good Spirit friss, isteni magos pogácsája mellé egyszerűen nem tudtam választani! Mindegyik tökéletes volt!

Walesi sajtok, Kép: László Márta
Walesi sajtok – nem tudtam választani, Kép: László Márta

Három szenzációs kelta whiskyt kóstoltunk, elsőként a citrusos, barackos, vaníliás Penderyn Madeirát. (A három közül ez az egyetlen, ami kereskedelmi forgalomban is kapható.) A füstösség nem a hordónak, hanem a malátázásnak köszönhető. A portugál édes bor hordójában érlelik, ami a színén kiválóan látszik. Mint kiderült, a vaníliás ízvilágot a nagyon kiégetett hordótól kapja. Fűszeres, mogyorós, diós az ízvilága a 10 éves Buschmillsnek. 1608-ban engedélyezte a király a lepárlást, azóta karrierje töretlen. A pálmát a 15 éves Glenfarclas vitte el. A Grants család a hatodik generációs lepárló-tulajdonos. Ők tartják a kezükben a sherryhordós érleléseiről és a mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált Glenfarclas whiskyt. Legidősebb, és egyben legkifinomultabb darabjait 1955-ben párolták le, és 2014-ben palackozták.

Walesi whiskyk, Kép: László Márta
Walesi whiskyk, Kép: László Márta

Sokan a whiskyről csak azt tudnak, hogy a Dallasban J.R. Ewing hazamegy a Southfork Ranch-ra, és bedob egyet – természetesen mindig friss jéggel. Nos, akkor most is álljunk meg.

Mezei virágkarnevál Angliában
Nemcsak a Sárga tengeralattjáró vár Liverpoolban, a Lenon Reptéren. Bármerre is indulsz, mindenütt sárga nárciszmező fogad! És egyáltalán nemcsak a kicsi angol kertekben tündököl. Az erdőszélen, az autópálya mellett vadon pompáznak, amerre a szem ellát! csodálatos!

A szakértők szerint a whiskyzésnek nincs ideje. Mindenki akkor issza, amikor akarja. Azon is sokan vitáznak, hogy kell-e bele jég avagy sem. Nos, a jég előbb-utóbb elolvad, és az ital elveszti igazi ízvilágát. Ahogy a szakértő fogalmazott, bezáródnak tőle az ízek. De ha már jég, akkor fagyasszuk a kockát abból a patakvízből, amit a whisky készítésénél használtak! Egyébként a derék walesiek erre is kitatalálták a tuti megoldást! A hűvös patakok kavicsait tették a pohárba! Erre öntötték az italt, ami lehűlt, és a víz sem ártott az ízvilágnak!

Végül felmerül a kérdés, hogyan is kell inni a whiskyt. A bár szakértőjétől ezt is megtudtuk. Szóval, először pár kicsi korty vizet kell inni, nagy levegőt venni, egy kortyot hörpinteni a whiskyből, kifújni a levegőt, most megjáratni a szájban az italt, majd lenyelni… Ennyi! Ha így teszel, biztosan élvezni fogod a malátázott, 46 fokos alkoholtartalmú párlatot.

Wales tornyai, Kép: pixabay
Wales tornyai, Kép: pixabay

Wales a maga 3 milliós lakosságával az Egyesült Királyság legkisebb országa, és mint Arany Jánostól tudjuk, a brit korona legszebb gyémántja. Fővárosa Cardiff. Pezsgő kulturális élete, csodálatos kastélyai, lankái sokaknak ismerősek, de azt már kevesen tudják, hogy Walesben, azaz Cymruban beszélik a világ egyik legősibb nyelvét, a cymraeg-et, amelynek gyökerei az Arthur-legendák misztikus koráig nyúlnak vissza. Ábécéjükben nincs K, Q, V, és Z betű. Ennek ellenére sikerült megalkotniuk a világ egyik leghosszabb településnevét: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch… Ki tudod mondani? OK! Ihatsz még egy whiskyt! Mellesleg a település Anglesey szigetén fekszik, és nevének jelentése: A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”  Kell ennél több indok, hogy induljunk Walesbe?

Páratlan párlatok Kínától Katalinig
Pattogó tűz a kandallóban, halk Csajkovszkij, ritka szivar az asztalon vagy fiatal hipszterekkel teli belvárosi bár egy nyüzsgő szombat éjszakán? Manapság mindkét képnek elengedhetetlen kelléke egy pohár prémium whisky. De milyen utat járt be az élet vizének is nevezett gabonapárlat, míg a világ összes sarkát meghódította?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 158

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!