>
Facebook hozzászólás

Készítsd fel kamrádat télire Cecén!

Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre – főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni – nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára! 

Mintha az egész település egy nagy piac lenne. Gusztusosan összerakott asztalok az utak mentén, káprázatos sárgák, zöldek, bordók kínálják magukat.

Cece őszi stand, Kép: László Márta
Csak egy a sok közül, Kép: László Márta
Névjegy
Cece címere, Kép: wikipedia
Cece címere, Kép: wikipedia

A ma mintegy 2900 lelket számláló nagyközség története Szent István halála után kezdődött a besenyők betelepedésével. Nevét földbirtokosától, Czeczéről kapta. A helyiek szerint arrafelé mindig dolgos emberek éltek, gazdálkodással foglalkoztak. Elsősorban – természetesen – paprikát és görögdinnyét termesztettek, de a mai árukínálatot nézve mással is sikeresen kísérleteznek. Amerre csak jártam a településen, mindenütt láttam tyúkokat csibékkel kapirgálni, a dúcokban galambok búgtak, a ketrecekben nyulak ropogtattak, hátul sertésólak álltak, és mindegyiknek volt lakója. Az odaérkező vendég biztosan nem marad éhen!

Van ott minden, ami szem-szájnak ingere. A bódító paprika-, illetve a semmivel össze nem hasonlítható illatú fokhagymafüzérek vezetik a sort, de hatalmas a sütő- és dísztökök választéka is. Még árvácskapalántát is adnak hozzá. Az utóbbi időben ugyanis nagy divat lett a tökbe ültetett kis virág. Nálam például a teraszasztalon tavaszig virágzik. A legtöbb standon savanyúságokat is lehet kapni – természetesen cecei paprikából. Az ínyencek már ekkor elolvadnak!

Ezzel persze nincs vége, mert kapható még alma, körte, szilva, mák, dió, méz, lekvárok, szörpök, – szóval már készülhetsz is az ünnepekre! A következő sorban gyönyörű fejtett szárazbabos zacskókat lehet látni. Én a kedvenc lóbabomat választottam. Sajnos ez a fehérjében és keményítőben igaz gazdag hüvelyes, szinte teljesen eltűnt a kiskertekből, pedig számos ínycsiklandó fogást készíthetsz belőle! Jó illik hozzá például a füstölt hús íze, illata.

Abban sincs hiány! Füstöltt csülkök, oldalasok, szalonnatáblák, kolbászok is csüngenek a paprikák és fokhagymák között. Szinte választani sem lehet a sok gyönyörűség közül.

Cecei dísztökök, Kép: László Márta
Ebből lesz az otthoni, őszi előszobám dísze, Kép: László Márta

A ma mintegy 2900 lelket számláló nagyközség története Szent István halála után kezdődött a besenyők betelepedésével. Nevét földbirtokosától, Czeczéről kapta.

Élő bíborfüggönyök Cecén
Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!

A helyiek szerint arrafelé mindig dolgos emberek éltek, gazdálkodással foglalkoztak. Elsősorban – természetesen – paprikát és görögdinnyét termesztettek, de a mai árukínálatot nézve mással is sikeresen kísérleteznek. Amerre csak jártam a településen, mindenütt láttam tyúkokat csibékkel kapirgálni, a dúcokban galambok búgtak, a ketrecekben nyulak ropogtattak, hátul sertésólak álltak, és mindegyiknek volt lakója. Az odaérkező vendég biztosan nem marad éhen!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 164

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!