Facebook hozzászólás

Konyhai, kamrai tárolási tippjeink

A megfelelően tárolt élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, tápanyag tartalmukat és élvezeti értéküket. Mindig vegyük figyelembe a termék csomagolásán olvasható fogyaszthatósági (ez legfeljebb néhány nap), illetve minőségmegőrzési dátumot (ez hosszabb időtartam), az elfogyasztásnál tartsuk be ezeket.

Szép kamra, jó ételek, Kép: László Márta
Kép: László Márta
  • A régebbi, vagy rövidebb minőségmegőrzési idejű termékeket helyezze előtérbe, a konzerveket a polc hátsó részében tárolja, mert ezek bontatlan állapotban akár 2 évig elállnak.
  • Az éléskamra legyen mindig tiszta, száraz, sötét és hűvös – optimális hőmérséklete 10-21°C között van. 38°C felett csökken a konzervek minősége.
  • Tárolja a száraz élelmiszereket, pl. rizs és tészta, légmentesen záródó dobozokban.
  • Legjobbak az átlátszó műanyag, vagy légmentesen záródó üveg tárolók, mert kinyitásuk nélkül is látjuk, mi van bennük. Amelyek nem átlátszóak, azokra természetesen kívülről fel kell írni, mit tartalmaznak.
  • A szárított zöldségeket, aszalt gyümölcsöket tároljuk tüll-, vászon- vagy papírzacskóban, de használhatunk befőttesüvegeket is. A legtöbb szárított gyümölcsöt és zöldséget 4-12 hónapig lehet tárolni.
  • Krumplinak, hagymának legcélszerűbb szellős rekeszt választani, ha jár közöttük a levegő, azzal tovább eltarthatóvá válnak. Nylonban könnyen befüllednek, megromlanak.
  • Őrölt pirospaprikát csakis átlátszatlan fém dobozban tároljunk, ezzel megelőzhetjük a kedvezőtlen színváltozást és aromavesztést.
  • A fűszereket érdemes légmentesen záródó üveg edénykékben tárolni, de ezeket tartsuk a konyhaszekrényben, ahol kevés fény éri őket.
  • Házilag tartósított befőttjeinket, lekvárjainkat mindig címkézzük fel, hiszen egyáltalán nem valószínű, hogy egy-két év távlatából emlékezni fogunk rá, melyik üveget melyik évben tettük el, sőt, az sem biztos, hogy hasonló kinézetű lekvárokról biztonsággal meg tudjuk állapítani, miből készültek.
  • Rendszeresen tartsunk a kamrában vagy szekrényben ellenőrzést, nézzük át a késztermékek lejárati idejét, vizsgáljuk át a tésztákat, nem költözött-e beléjük moly vagy egyéb nem kívánatos élősködő, és szabaduljunk meg a lejárt szavatosságú daraboktól.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos szövetsége és PP Életforma

Lekváros bukta, Kép: femina.hu
Kép: femina.hu

 

 

 

Kezedbe akadt egy tavalyelőtti sárgabarack lekvár a szekrényben? Készíts vele buktát! A receptjéért kattints a képre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!