Facebook hozzászólás

Lecsóval a világ körül

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, az övé a világ legjobb lecsója.

Lecsó, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Kérdések özöne

A lecsó főzésben nagyjából egy valami szilárd pont, az pedig az alapvető hozzávalók listája. A lábasba kerülnie kell valamilyen zsiradéknak, vöröshagymának, paprikának és paradicsomnak. Itt be is fejeződik az össznépi egyetértés a lecsó mibenlétét illetően. És hogy miről szólnak a viták? Lássuk!

1. vitapont: zsíron, vagy olajon készüljön-e az étel?
2. vitapont: kockára vagy szálasra vágjuk-e a hagymát?
3. vitapont: karikára, csíkra vagy kockára szeleteljük-e a paprikát?
4. vitapont: héjazzuk-e le a paradicsomot vagy sem?
5. vitapont: egyszerre tegyük-e oda főni a paprikát és a paradicsomot, avagy egymás után? Na és melyik legyen az első?
6. vitapont: kolbásszal, virslivel, szalonnával dúsítsuk-e az ételt, vagy legjobb az csak a maga természetes egyszerűségében?
7. vitapont: rizzsel, tojással, nokedlivel, tarhonyával, esetleg mindezek nélkül?
8. vitapont: csípősen vagy édesen?
9. vitapont: pirospaprikával vagy nélküle?
10. vitapont: bográcsban, lábasban, tepsiben?
11. vitapont: hidegen vagy melegen?
12. vitapont: reggel, délben, este, esetleg mindig?
Mindössze ezeket a kérdéseket kell tehát megválaszolnunk, mielőtt nekiállunk a saját lecsónknak. Van néhány sarkalatos pont, amihez azért nem árt igazodni. A legfontosabb alapvetés, hogy a lecsó halála a főzés. Azt hiszem, ez a mondat némi magyarázatra szorul. A (szerintem) jó lecsót ugyanis nem főzni kell, hanem sütni. Ha a hagymát vagy a paprikát rögtön megsózzuk, amint az edénybe kerül, elkerülhetetlenül levet ereszt a só hatására, és elkezd főni az étel, márpedig a klasszikus lecsót inkább sütni kell. Ez persze nem jelenti egyidejűleg azt, hogy a lecsó alá nem kell szaft, de a szaft nem lehet azonos a vízszerű folyadékkal, amit a zöldségek só hatására engednek. Ráerősíthetünk a nem kívánt hatásra, ha fedővel fedjük az ételt, mert a keletkező gőzben mindenképpen főni, és nem sülni fog a lecsónk.

Fontosak még az arányok is. Ha kikísérleteztük, mi az az anyaghányad, ami nekünk beválik és ízlik, tartsuk meg a hagyma, paprika és paradicsom azon arányát, amit kedvelünk. Aztán már csak az a fontos, hogy érett, vastag húsú, ízletes paprikát vásároljunk, és felejtsük el, hogy halványpiros, kényszerérett, melegházi paradicsomból jó lecsót fogunk főzi. Az ízes lecsó nyári, nap érlelte zöldségekből készül, és talán ez az az alapvetés, amiben mindenki egyet fog érteni.

Csapdába ejteni a nyarat

Más kérdés, hogy a lecsóélményt konzerválhatjuk magunknak télire, és ködös, kedvetlen napokon bearanyozhatjuk az esténket egy-egy házi készítésű lecsó felbontásával. Gondoljunk erre olyankor, amikor nyáron már olcsó a paprika és a paradicsom, és a szabadságunk alatt akad egy fél szabad napunk, amit rááldozhatunk arra, hogy télen is legyen nyári íz a konyhánkban. Ráadásul a nyáron ráfordított idő egész biztosan meg fog térülni télen, amikor egy-egy napon nem kell majd főznünk, elég, ha kinyitunk is üveg lecsót.

Főzzük meg a lecsót ugyanolyan módon, mint ahogy nyáron készítenénk – húsfélét ne tegyünk bele -, csak hagyjuk a szokásosnál kicsit ressebbre a paprikát, ugyanis amikor télen felmelegítjük a lecsót, az még a melegítés során is fog puhulni. Tűzforrón töltsük üvegekbe, öntsünk egy evőkanál olajat a tetejére, hogy elzárjuk a levegő útját a lecsóhoz, majd tegyük száraz dunsztba, hagyjuk három-négy nap alatt kihűlni az üvegeket, aztán tegyük nagyjából szemmagasságba a kamrában, hogy már ősszel elégedetten hümmöghessünk, amikor a spájzba lépve ránézünk a lecsós üvegekre.

Akinek van elég hűtőkapacitása, az nyersen feldarabolhatja a zöldségeket, zacskóba teheti és lefagyaszthatja, felhasználáskor elég, ha a vöröshagymát puhára dinszteli, és a fagyasztott zöldségeket úgy használja, mintha frissek lennének. És végül raktározhatjuk télire megfőzve és lefagyasztva is az ételt, akkor azonban csak félig főzzük meg nyáron, mert a melegítéskori puhulásra még a fagyasztás hatása is rátesz egy lapáttal.

A lecsót ehetjük tojással, rizzsel, tarhonyával, köríthetjük akár főtt kölessel vagy quinoával is,  kolbásszal, virslivel, de alakíthatunk rajta kicsit keleties csavarral, római köményt és koriandert hozzáadva, tükörtojással dúsítva így aztán shakshuka lesz belőle.

Shakshuka, a közel-keleti lecsó
Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.

 

 

 

 

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!