Facebook hozzászólás

Lotz-terem, a velünk élő történelmi ragyogás

Irodalmi és zenei estek színhelye is lesz a jövőben a fővárosi Andrássy út 39. Lotz Terme, melyben a napokban nyílt meg a Café Parisi. Budapest neoreneszánsz ékszerdobozában megkósolthatjuk a legfinomabb francia reggelitől az alkalomra készült édességen át a kávék és koktélok különleges választékát. A muzsikát is hallgatva úgy érezzük, egy pillanatra tényleg megáll az idő… 

Újjáéledt Budapest egyik legszebb kávézója, a Café Párisi a Lotz-teremben

Majd két év kényszerű csend után új élet az egykori Párisi Nagy Áruház, vagy ahogy a fiatalabbak ismerhetik, a Divtacsarnok szívében található Lotz-terembe az Andrássy úton.

Körasztalos terítés a Lotz-teremben, Kép: Café Párisi
Körasztalos terítés a Lotz-teremben, Kép: Café Párisi

A Café Párisi vendégeként a századforduló grandiózus freskói alatt a Monarchia kávézóinak nagybetűs eleganciájába kóstolhatunk bele a modern város otthonos lazaságával, amitől mindez élővé, szerethetővé válik.

Lotz-terem, mennyezet, Kép: Café Parisi
Lotz-terem, mennyezet, Kép: Café Parisi

Autentikus ízek, kiegészítők, hibátlan kávék, kiváló italok, klasszikus magyar desszertek, friss saláták, szendvicsek. Olyan terítékkel és kiszolgálással, amelytől mi lehetünk a hétköznapok arisztokratái az Andrássy út 39-ben. Legyünk turisták vagy épp a város lakói, ugyanúgy megérdemlünk néhány felejthetetlen kávéházi pillanatot a város legszebb sugárútján.

A japán művészek a csodálatos terem, Kép: László Márta
A japán művészek Saint Saens-t játszották, Kép: László Márta

A megnyitón két, Magyarországon élő japán muzsikus, Ueda Mizuki gordonkaművész és Yamagami Souhei zongoraművész töltötte meg a teret kalsszikus zenével. (Saint Saens: A hatyyúja bámulatosan szólalt meg!).

Táncosok a Lotz-teremben, Kép: Café Párisi
Táncosok a Lotz-teremben, Kép: Café Párisi
Egy kis történelem:

Az öt- és háromtengelyes, teknőboltozatos díszterem Petschacher Gusztáv tervező legszebb enteriőrje. A nemes arányú architektúra Lotz Károly egyik legszebb freskójának ad keretet… Középen a főváros allegorikus nőalakja királynői öltözetben trónol, körülötte a művészet, az ipar, a kereskedelem, a bőség és a hír megszemélyesítői foglalnak helyet. A boltcikkelyekre Feszty Árpád a sixtusi kápolna mennyezetének prófétáit utánzó allegorikus alakokat festett, amelyek a szabad művészeteket és különféle foglalkozásokat ábrázolnak. (Forrás: epiteszforum.hu, Szabó Balázs)

Ezután a Magyar Nemezti Balett két táncosa mutatta be az eseményre megálmodott koreográfiát. Darab Dénes és Nika K. Crnic elmondása szerint az impozáns belső tér a következő inspirációt hozta számukra: ,,Mi különleges lények vagyunk, akik csak látogatóba érkeztek, szemlélnek. Az időn és téren át szabadon mozognak, és a lelkükön keresztül, a testükön át rezonál az őket körülvevő érzelmek energiája…” (A táncosok kosztümje remekül illett a helyhez és a muzsikához! A zenei és az irodalmi estéken remélhetőleg ismét látjuk őket!)

Lotz-terem – velünk élő történelmi ragyogás

Ugyan építését követően 1882-ben tűzvész pusztította, egy 1909-es átépítés után a világháború rombolását, majd a szocializmus éveit sértetlenül vészelte át a Párisi Nagy Áruház. Az anno bálteremnek szánt Lotz-teremben, ami a Café Párisinak is otthont ad, a tükörrengeteg felett a korszak jelentős festői közül Lotz Károly freskóit csodálhatjuk meg, akinek munkáival az Operaházban, a Vigadóban, a Szent István Bazilikában, az Országházban, valamint a Magyar Tudományos Akadémián is találkozhatunk.

Egy kis reggeli ízelítő, Kép: László Márta
Egy kis reggeli ízelítő, Kép: László Márta

Kávéház a történelmi hangulat szerelmeseinek, és a ma ínyenceinek

Egy klasszikus desszert, egy tökéletes kávé vagy koktél, esetleg egy pezsgő, és már részesei is lehetünk egy falatnyi időutazásnak.

Mini szendvicsek, Kép: László Márta
Mini szendvicsek, sajtkrémmel, lazaccal, sonkával, Kép: László Márta

A történelmi falakon kívül ehhez járul hozzá a korszak stílusában egyedileg, újonnan gyártott Zsolnay-porceláncsészékben, kancsókban, tányérokon ugyanis egyaránt belekóstolhatunk a Monarchia hagyományos süteményeibe, mint például a dobostorta, az isler, a Sacher– és az Eszterházy-torta, de kipróbálhatjuk a hely saját, friss desszertújdonságait is, mint például a Lotz Álomba.

Ezt meg kell kóstolni, csokis desszert, Kép: László Márta
Ezt meg kell kóstolni, csokis desszert, Kép: László Márta

A Café Párisi tulajdonosai azt szeretnék, ha ezt az ékszerdobozt minél többen megismerhetnék. A századfordulós hangulatot árasztó csodálatos terem alkalmas irodalmi vagy zenei események, esküvők, divatbemutatók, sajtótájékoztatók, konferenciák megrendezésére is. Budapest régi-új gyöngyszeme a hét minden napján reggel 9-től este 9-ig várja vendégeit, hogy egy kicsit mindenkinek megálljon az idő…

Minden kutya Spílerbe megy Budán is
Benne van a rock, a féktelenség, a nyitottság, ugyanakkor a finom anyagok, a meghittség, a barátság – nos ez a Spíler Buda a MOM Parkban. Akár asszisztensként, akár igazgatóként dolgozol a környéken, találsz egy remek reggelit, gyors ebédet, üzleti löncsöt, vagy egy esti, baráti kidumálást náluk! Ott jó helyen vagy! A hétvégék pedig egyenesen mennyeiek a környékbelieknek! Az ebekről nem is beszélve!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

Receptek

HÍREK

1 / 1 153

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!