Facebook hozzászólás

Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való

Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a  Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére – derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.

Garam mente, Kép: www.bottfrigyes.sk
Garam mente, Kép: www.bottfrigyes.sk

Több száz éves levéltári adatok, pincefalvak bizonyítják, hogy a Duna-Garam-Ipoly ölelésében virágzó szőlőskertjei voltak az egyháznak. A prímási birtokok központja Esztergom volt. Elsősorban a muzslai ültetvényeket említik, de ismert volt Béla, Garamkövesd, Kürt és Helemba környéke is. Rendkívül egyedi mikroklímája, részben andezit, részben agyagos földje és a sok napsütés miatt az ültetvények szépen fejlődtek, már akkor ismert volt – egyebek között – az ott készült furmint.

Garam mente és a szőlő, Kép:: www.bottfrigyes.sk
Garam mente és a szőlő, Kép:: www.bottfrigyes.sk

12 éve ezen a vidéken gazdálkodik Bott Frigyes. Kedvence a hárslevelű, de azt ő is elismeri, hogy a furmint tükrözi vissza legszebben a környék különleges adottságait. Bott Frigyes, és felesége, Zsuzsa asszony kezdetben csak hobbiként kezdett borászkodni, de rövidesen rájöttek, ez annál sokkal több! Ez egy ÉLETFORMA! Ma mintegy 10 hektáron gazdálkodnak. Évente 40 ezer palack kerül ki a pincéjükből, de ennél többet nem is szeretnének, mert minden erejüket inkább a magasabb minőségre fordítják. Aki odalátogat, nem egy szőlőt és egy pincét talál, hanem egy elbűvölő virágoskertet.

A virágoskert, Kép: www.bottfrigyes.sk
A virágoskert, Kép: www.bottfrigyes.sk

Biodinamikus termesztést folytatnak. Ez nem azt jelenti, hogy tudják, mivel kell permetezni, hanem azt, hogyan kerül egységbe a természet. A tőkék közé például gyógynövényeket vetnek, ültetnek. Óriási figyelmet fordítanak arra, hogy teljesen élővé varázsolják a takarónövényzetet. A csalánból, a zsurlóból gyógyteák készülnek. A maradékból saját komposztot kevernek. Azt tapasztalták, hogy ezzel a gondolkodásmóddal tudják szabályozni a szőlő zöldjét, a fürtök tömörségét. Az ilyen szőlőszemnek vastagabb a héja, ezért jobban ellenáll a betegségeknek. Azt vallják, a szőlőben csak a madár fütyüljön, a szél susogjon, a dal, a muzsika a pincébe való!

Bott Frigyes és a furmint, Kép: László Márta
Bott Frigyes és a furmint, Kép: László Márta

Bott Frigyes szerint a Garam mente gasztronómiája egyelőre elmarad a kívánttól, azért felesége, Zsuzsa asszony segít: mindegyik palackhoz adott nekem egy-egy tippet is.

Üzenet a palackból
Öt csúcsboruk rövidesen új ruhát, vagyis új címkét kap a nagypapa emlékére. A történet a második világháborúig nyúlik vissza, amikor férfit szó nélkül elvitték hadifogolynak. Valahol Románia földjén járt már, amikor a vasúti vagon egyik sarkában talált egy üveget. Gyorsan előkapott egy papírdarabot. Ráírta a nagymama nevét, címét és egyetlen szót: élek. Kidobta a vagonból, és csodák csodája, valaki megtalálta, és a papírdarabot elküldte a címzettnek. Ezek a palackok is az életet hirdetik majd, név helyett minden címkén egy üzenetet olvashatunk majd…

Egészfürtös préseléssel indult a 2017-es furmintjuk karrierje. Elegáns, gazdag gyümölcsös ízvilágú borukat szárnyasokhoz, elsősorban a csirkés fogásokhoz ajánlotta.

A 2017-es hárslevelűt még szűrték, a 2018-as már szűretlenül készült. Friss, kellemes ízvilágú bor, amit komolyabb ételekhez, sertéshez, főként mangalicához ajánlott a feleség.

Bott Frigyes 2017-es hárslevelője, Kép: László Márta
Bott Frigyes 2017-es hárslevelője, Kép: László Márta

A gazdának először nagyon ízlett a 2017-es rajnai rizling, de kiderült tőle inkább a tradicionális, történelmi borokat várják el. Ennek ellenére Bott Frigyes szerint rendkívül ígéretes ez a bor, szinte nulla az almasavtartalma, vagyis nem öregszik! Lassan kortyold, mert úgy teljesedik ki a szájban! Zsuzsa asszony halételekhez ajánlja.

Kézzel palackozták a 2017-es szűretlen Rajnai-Sauvignon Blanc-t. Olyan jól sikerült, hogy nagyon gyorsan elfogyott. Különösen a füstölt húsok kísérője a kandalló mellett, vagy a teraszon üldögélve.

Super Granum, Kép: László Márta
Super Granum, Kép: László Márta

Hárs-furmint-juhfark házasításából született a Super Granum 20016-os magnum. A következő évben nem készítettek, de 2018-ban újra nekiláttak. A gazda büszke rá, mint mondja, ezt szívesen letenné mindenki asztalára, mert ez jellemzi legjobban a borvidéket. Jól kíséri a például a mangalicás fogásokat.

Bott Frigyes szerint a 2017-es Pinot Noir olyan, mint az első szerelem: nem lehet elfelejteni – ez egy életérzés. Gyönyörű rubin színe van a csókaszőlőből készült bornak. Érett, testes, száraz, jól kijönnek a gyümölcsös ízek. Minden kacsából, bárányból, mangalicából készült fogáshoz kiváló.

Ugyanez az ételpárosítás érvényes a 2017-es kékfrankosra. Ennek is gyönyörű a színe, kiteljesedett az ízvilága, de a gazda szerint még nagyon fiatal. Kell még neki két év, hogy teljesen megmutassa magát. Friss, virgonc bor!

Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban.

Gyönyörű színe fogott meg a Super Granum Red 2016 magnumnak. Legjobb hordóikból válogatott kékfrankos-Pinot Noir-kadarka házasítása. Majd csak márciustól lehet kapni, de akkor feltétlenül egy finom steakhez ajánlja Zsuzsa asszony.

A Bott borok karrierje Magyarországon át vezetett Európába. Szűretlen italaik egyharmada Budapestre, például a Mák Bisztróba kerül. Csak remélhetjük, hogy hamarosan a Muzslai borvidék éttermeinek séfjei is követik sikereiket.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!