Facebook hozzászólás

Magas osztrák férfi felemás cipőben

Gombóc Artúr biztosra venné, hogy megérkezett a paradicsomba, ha betoppanna a stájer Riegensburg csokimanufaktúrájába. Több száz féle csokit lehet megkóstolni a Zotter családnál, és közben megismerhetjük az édesség elkészítését a kakaóbabtól egészen a csomagolásig. Valójában olyan, mintha épült volna egy szuper csokiüzem, de úgy, hogy az egészet egy édes show vesz körül. Az építészettől a csokipapírig egy stílusú megjelenés, grafika, egyszerűen egy édes kavalkád a natúr csokitól a havasi gyopároson át a szusis vagy baconösig. És ha nem találsz megfelelőt, csak mondd el a kívánságod, és 35 perc alatt kész!        

Josef Zotter feleségével, Ulrikével Grazban sütötte  tortáit saját cukrászdájában 1987-től. A kísérletező mester azonban egyszer csak úgy érezte, a tortagyártás már nem hoz eleget a konyhára, új utakra vágyott. Lányával összecsomagolt, és elindult Peruba, hogy megnézze honnan is érkezik az a híres kakaóbab, ami a cukrászmesterség elengedhetetlen alapanyaga… Így kezdődött egy édes kis mesebeli történet, amiből megszületett a csokimanufaktúra.

Csokigyár bejárata, Kép László Márta
Csokigyár bejárata, Kép László Márta

Mindez abból a cuki filmecskéből derült ki, amivel az egész látogatás kezdődik a manufaktúrában. Mint kiderült, Zotter úr járt még például Nicaraguában, Bolíviában is. Barátságokat kötött a termelőkkel. Velük találta ki, hogy már a helyszínen különböző gyümölcsökkel együtt fermentálják a kakaóbabot. Rávette őket, hogy ne kábítószert termesszenek, hanem jó minőségű kakaóbabot, ami egyrészt legális, másrészt biztos megélhetést nyújt a falunak. Maga a mozi is egészen remek! A nézők pedig jókedvűen kelnek fel a kakaóbabos zsákoknak álcázott párnákról.

Fekete-fehér egerek a vetítő egyik sarkában, Kép: László Márta
Fekete-fehér egerek a vetítő egyik sarkában, Kép: László Márta

Ezután jött az élvezetek netovábbja. Kedves idegenvezető kísért végig az üzemen, akik nem beszélnek nyelveket, egy fülhallgatós kütyüvel követhetik az eseményeket magyarul. Az úgynevezett Csoki-színházban először a világ minden tájáról érkezett, frissen pörkölt babok közötti különbségeket fedezhetjük fel. Benézhettünk a csokilaborba, ahol éppen Júlia legújabb “Erő-Aktus-Vonal”-a mentén új kreáció született. Az egész üzem olyan, mint a patika.

Az üvegfal mögött keverik a csokikat, Kép: László Márta
Az üvegfal mögött keverik a csokikat, Kép: László Márta

Előttünk kevergették az acéltartályokban a különböző kakaótartalmú és ízesítésű csokikat, amiket mindenki egy kis színes porcelánkanállal kóstolhatott végig.

Csikit kóstolok, Kép: Berndt Gábor
Csokit kóstolok, Kép: Berndt Gábor

Nekem a belga és a kávés ízlett a legjobban. Külön szagolgathattuk, kóstolgathattuk a különböző ízesítésre alkalmas gyümölcsöket, fűszereket, a ropogtatóban magas százalékú, eredeti csokoládék és robbanékony ízű gyümölcs csokik vártak.

Csokidarabkákat ropogtat mindenki, Kép: László Márta
Csokidarabkákat ropogtat mindenki, Kép: László Márta

Nekem a havasi gyopáros tetszett a legjobban. Különböző kakaókból választhattunk, míg körbe-körbe apró kis gondolákon vonultak el a különböző kész csokik, egyszerűen mennyei!

Zotter csokik, Kép: zotter.at
Zotter csokik, Kép: zotter.at

A Zotter üzemben minden csoki 100 %-ban bio alapanyagból készül, látszik, hogy a rengeteg kreativitás kiváló ízléssel párosul. Van ott kézzel mártogatott, csábító és eszevezett töltelékkel, hajszálvékony csokival leöntött falat, készül gyümölcsös, halas, baconös, chilis, szusis csoki is… tudjátok, hosszó csokolásdé, kerek csokoládé, töltött csokoládé…

Ufó a tetőn, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Zotter úr semmit nem bíz a véletlenre, ha a tetőre leszállna egy ufó, azt is meg tudná kínálni. Ha pedig nem találtál magadnak megfelelő ízesítésű csokit – amit erősen kétlek – akkor az a kívánságodnak megfelelően 35 percen belül biztosan elkészül! Soha nem gondoltam volna, hogy csokievés után valaha is savanyú uborkára vágytam volna. Most ez is megtörtént, már a kijáratnál várt egy kis tálban.

Ehető állatkert, Kép: László Márta
Ehető állatkert, Kép: László Márta

Ha a gyerekek ennyi csoki után még mozdulni tudnak, ott az Ehető álltakert. A jó kis séta alatt vízikerék-játék, csúszda, paraszti golf, öko-ételbár, beszélő madárházacskák szórakoztatják a kicsiket. Ahogy a napraforgó, úgy a napelemek is úgy fordulnak a nap felé. Ezt is megnézhetjük! A Photovoltaik-Mover nemcsak az álltkertet, de az egész csokimanufaktúrát ellátja energiával.

Josef Zotter, Kép: László Márta
Josef Zotter fekete-fehérben, Kép: László Márta

Még egy dologgal adós vagyok, a magas osztrák férfi valóban felemás cipőben jár! Ez az első percekben már a kisfilmből kiderült. Aki figyelmes, a sétálós kóstolón észre is veheti, hisz Zotter úr mosolygósan ott sétál a vendégek, a szuvenírválogatók között még késő péntek délután is. Júlia pedig az egyik kasszában ült. Nála fizettem az anyukámnak vett kis csokiösszállítást.

Halloween csokik, Kép: zotter.at
Halloween csokik, Kép: zotter.at

A fatasztikus manufaktúra csak pár kilométerre fekszik a határtól. Kösd össze egy kis várlátogatással vagy a sonkakóstolással. Mondjuk utazz el Szentgotthárdra, jól fog esni este egy kis wellness, majd másnap fedezd fel az Őrséget, vagy ugorj át Szlovéniába! Jó szórakozást, jó kóstolást!

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Ősszel utazni nemcsak azért jó, mert kevesebben kirándulnak, de azért is, mert vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Az idei év nem szűkölködik hosszú hétvégékben, ősszel kétszer is több napot pihenhetünk. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot, ahol egy hidegfont sem akadályoz meg a tökéletes kikapcsolódásban! Indulhatunk?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!