Facebook hozzászólás

Megérkeztek Belgium büszkeségei

A belga sörkultúra évszázados hagyományokra tekint vissza, napjaink legkiválóbb sörkülönlegességei között több belga sör is megtalálható. Az egyik észak-magyarországi sörgyár jóvoltából a sörbarátok most Belgium egy kis darabját vihetik haza. A stílusosan „Belgium büszkeségi” névre keresztelt válogatás az ország autentikus söreiből kínál egyedülálló ízelítőt a minőségi sörélmény kedvelőinek. Legyen szó baráti összejövetelről, kerti sütögetésről, vagy egy jóízű beszélgetésről, az alábbi három, markánsan megkülönböztethető sörkülönlegesség minden alkalomra kitűnő választás.

Stella Artoas, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Stella Artois, az élő hagyomány

A világ egyik legnépszerűbb prémium belga söre, a Stella Artois története szorosan összefonódik a több mint 600 éves sörfőzési hagyománnyal büszkélkedő Leuven városával, ahol a világ egyik legrégebbi, máig aktív sörgyára is üzemel. A Sebastian Artois sörfőző mesterről elnevezett, eredetileg karácsonyi sörként forgalmazott sörkülönlegesség Leuven, Antwerpen és Brüsszel sörpiacai után hamarosan az egész világot meghódította. A világos sörkülönlegesség sajátosan telt, frissítő karakteres ízét alapanyagainak, a legjobb árpának, a válogatott komlónak és a legtisztább forrásvíznek köszönheti, melyet a legendás, 9 lépéses sörcsapolási rituálé tesz még felejthetetlenebb élménnyé.

Hoegaarden, a szerzetesek találmánya

Holgaarden, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Történelmi források szerint a Hoegaarden környéki szerzetesek az elsők között voltak, akik 1445-ben kezdtek kísérletezni a búzasör receptjével, olyan egzotikus összetevőkkel gazdagítva, mint a Curacao szigetéről származó narancshéj és koriander, melyek a ma világhírű Hoegaarden recept alapösszetevői közé tartoznak. A palackban utóerjesztett belga fehér sör az élesztőtől nyeri összetéveszthetetlen, opálos színét. Különleges, frissítő ízében harmonikusan elegyednek a gyümölcsös és fűszeresen egzotikus aromák. Szervírozásnál a megfelelő minőség és ízhatás érdekében a lehűtött poharat érdemes 45 fokos szögben először kétharmad részig megtölteni Hoegardennel, annak érdekében, hogy a sör habja felélénküljön, a leülepedett élesztő pedig egyenletesen elkeveredjen. Ezt követően a pohár körbeforgatása után, azt függőlegesen tartva és folyamatosan körbe forgatva töltsük ki a fennmaradó sört, hogy egy vékony, krémszerű habréteggel koronázhassuk meg a sörélményt.

Leffe világos, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Leffe, az apátsági sörkülönlegesség

A Leffe eredete a Meuse folyó menti, dél-belgiumi apátsághoz fűződik, ahol 1240 óta főznek sört.  Az apátság szerzeteseinek eredeti receptje alapján készülő sörkülönlegesség legismertebb változatai a Leffe Blond és Dark.

A Leffe Blond a lager típusú sörök frissítő jellegét egyesíti, az apátsági sörök kifinomultságával. A borostyánságra, finom habzású sör szinte minden ételtípus kitűnő kísérője lehet. Vörös húsokhoz, sonkákhoz és sajtok mellé egyaránt ajánlott.

Leffe barna, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A Leffe Dark mélybarna színét, és pompás, telt karakterét a pörkölt malátától nyeri. Igazán különleges kiegészítése a kevert ízeket kedvelő konyhaművészetnek. A Leffe Dark 50 százalékkal keserűbb, mint világos társa. A karamellnek, a pirított árpának és az enyhén kesernyés ízharmóniának köszönhetően a belga sörkülönlegesség kiválóan párosítható különböző sajtokkal, párolt és pikáns aromájú ételekkel.

A Leffe, a tökéletes sörélmény leginkább 7-8 Celsius-fok közötti tartományban érhető el. Ennek érdekében nem csak az üveget, hanem a poharat is ajánlott lehűteni a sör fogyasztását megelőzően!

Gulyás a gourmandok földjéről
Belgium a francia minőségű, német mennyiségű konyha hazája – írta Michael Jackson a belga sörökről kiadott könyvében. Ennek oka, hogy az ország a germán és a latin-francia kultúra találkozási helye, egyaránt megtalálhatók az északi népekre jellemző ételek-italok és a francia konyhából átvett jellegzetes ételek. Napjainkban a belga gasztronómiát erősen színesítik az ott élő, külföldi származású bevándorlók és leszármazottaik, akiknek köszönhetően igen elterjedtek az olasz, a török, a marokkói, az algír, a portugál, a spanyol, illetve a közép-afrikai ételeket kínáló éttermek, kifőzdék. Brüsszeli forgatásainkon igyekeztünk mindent kipróbálni. Itt a recept!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!