Facebook hozzászólás

Mítoszok és tények

A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges eleme. Különböző vitaminok forrása, többek között fehérjét, laktózt, A, B1, B2, B12, C és D vitamin, folsavat és tiamint tartalmaz. Az egyik vezető élelmiszercsomagolás-gyártó vállalat a Tej Világnapja alkalmából, amit június 1-jén tartunk, úgy döntött, leszámol az italos kartonokat övező mítoszokkal. Íme!

A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges forrása. Manapság a boltok polcain többrétegű kartoncsomagolásban találunk belőle. A kartoncsomagolt tej (UHT – Ultra High Temperature Treated, vagyis ultra magas hőfokon kezelt tej –  és friss dobozos tej) 2017-ben is a legnépszerűbb volt a magyarok körében. Tavaly a magyar háztartások által megvásárolt tej 72%-a dobozos tej volt.

Tejeskanna, Kép: pixabay
A múlt, Kép: pixabay

Hogyan készül az UHT tej?

Az UHT tej olyan tehéntej, amely sterilizációs folyamaton esik át: a folyadékot gyorsan minimum 135 Celsius fokra melegítik fel, majd néhány másodpercig ezen a hőmérsékleten tartják, később pedig gyorsan visszahűtik szobahőmérsékletűre. Annak ellenére, hogy a tejet magas hőmérsékletűre melegítik, a fehérje-, laktóz– zsír-, valamint B2, A és D-vitamin tartalma alig változik. A hőkezelés után a tejet steril körülmények között hermetikus, biológiailag tiszta – karton – csomagolásba töltik, melynek köszönhetően a tej, amely már nem tartalmaz káros mikroorganizmusokat, hosszú ideig eltartható, anélkül, hogy tartósítószert vagy kémiai adalékanyagot adnának hozzá.

Miért nincs benne hozzáadott tartósítószer?

Az Európai Unióban nem engedélyezett tartósítószerek hozzáadása a gyümölcslevekhez és a tejhez. Ahhoz, hogy ezeket a termékeket szobahőmérsékleten lehessen tárolni, szükséges az úgynevezett aszeptikus technológia használata. Az aszeptikus (vagyis steril) csomagolásban a termék friss marad, megőrzi az ízét akár 12 hónapon keresztül is hűtés vagy mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül, úgy, hogy közben nem áll fenn a mikroorganizmusok kifejlődésének kockázata. Mivel nincsenek mikroorganizmusok a lezárt csomagolásban, nincs szükség tartósítószerre. Ez azonban csak akkor igaz, ha csomagolás steril, és megfelelően lezárták.

Klímabarát csomagolás-e a tejesdoboz?

Az aszeptikus kartondobozok, amelyeket UHT tej és más folyadék csomagolására használnak három alapanyagból készülnek: papír, polietilén és alumínium.

Milk feliratú dobozos tej, grafika, Kép: pixabay
A jelen, Kép: pixabay

A papír nyersanyagaként használt cellulóz felelős erdőgazdálkodásból származó, hitelesített faanyagból készül, vagyis megújuló nyersanyagforrás. A cellulóztartalom függ a csomagolás típusától és felhasználásától, átlagosan a csomagolás tömegének 75%-át teszi ki. A vékony polietilén film, amely a csomagolás tömegének 20%-át teszi ki megvédi a papírt az átnedvesedéstől és segít frissen tartani a terméket. Az extra vékony alumíniumréteg, amely nyolcszor vékonyabb mint egy hajszál, megvédi a terméket a fény és az oxigén káros hatásától. Ez a réteg a csomagolás tömegének mindössze 5%-a. Ennek a rétegnek köszönhetően nem szükséges hűtőszekrényben tárolni a terméket. Az italoskartonok kiváló minőségű papírrostokból állnak,

Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.

melyeket más értékes papírtermékekhez lehet újrahasznosítani. A fogyasztók az italoskarton szelektív gyűjtéséhez használhatják a kék (papírhulladék) vagy a sárga (műanyag) gyűjtő tartályokat a lakóhelyükön működő hulladékgyűjtő szervezet ajánlásának megfelelően.

A közvélekedéssel ellentétben a tej csomagolására szolgáló italoskarton klímabarát megoldás: könnyű, melynek köszönhetően szállításakor energia takarítható meg; elsősorban megújuló alapanyagokból készül, gyártása kevésbé energiaigényes. Emellett négyszögletű alakja miatt szorosan egymás mellé pakolható, így praktikusabban csomagolható és raktározható.

Cumizni pedig kell!
Sokan gondolják, hogy a testük extra tápanyagigénye abban a pillanatban megszűnik, mikor a kisbabájuk megszületik. Ez azonban nem így van, hiszen a tejtermelés is egy olyan funkciója a testnek, ami nem minden nap működik, így a plusz támogatás még ilyenkor is fontos! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt erről a ratkotunde.hu -nak.
Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 154

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!