Facebook hozzászólás

TÁLALVA A VILÁG

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Soha nem hallottam még, hogy egy tudományegyetem, amelyiknek nem ez a profilja, saját szakácskönyvet ad ki. Márpedig Pécsett ez történt! Még az ősszel egy e-mailben kérte fel az ötletgazda, Berta Anikó a fiatalokat, hogy küldjék el országuk legkedveltebb ételének receptjét, amit akár vizsgaidőszakban maguk is össze tudnak dobni. A kezdetben jó játéknak indult történetből egyre nagyobb sikertörténet kerekedett. A skót felföldtől a Karib-tengerig, belső Afrikától Vietnamig mindenféle ország diája küldte a recepteket. Sok-sok válogatás után állt össze ennek a kötetnek az anyaga, amit Lokodi Ákos séffel el is készítettek a diákok – természetesen a profi fotós, Kalmár Lajos lencséje előtt.

− Nem a magas gasztronómiát képviselik ezek az ételek, nincsenek túldíszítve, inkább a mindennapi élet kedvenceit hozták el a fiatalok – mesélte Lokodi Ákos. Számára nem konyhatechnikai újdonságokat hozott a gasztrós világrandi, sokkal inkább az ízek arányainak eltolódása nyűgözte le.

Páran az alkotók közül, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Páran az alkotók közül: Laetitia Z. Changom, Baruc Gonzáles, Li Lin és Javid Akhmedov, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

– Meg akartam mutatni a mi egyetemünk diákjainak, és másoknak is, hogy nemcsak tacoból és burritoból áll a mexikói  konyha, de rá kellett jönnöm, hogy a mexikói konyha igazából tényleg tacoból és burritoból áll! De nem baj, ez egy nagyszerű munka, nagyszerű együttlét volt a többiekkel – mesélte ez Baruc Gonzáles, az egyik diák.

– Azt gondoltam, jó majd lesz valami kis főzés, de ahogy múlt az idő, érzetem, hogy ez ennél sokkal több, végre itt az alkalom, hogy ajtót nyithassak a világnak hazámra, Kamerunra – mesélte gasztrokalandját Laetitia Z. Changom.

Különleges puding, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Jordán tejpuding, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A tányéron találtunk még ecuadori paradicsomos-citromos üdítő ráksalátát, török vöröslencsés fasírtot, libanoni humuszos étket, de ami mindenkinek egyformán ízlett, az a jordán tejpuding volt.

Győrffy Zoltán a kutatóintézetes borokkal, Kép: László Márta
Győrffy Zoltán a kutatóintézetes borokkal, Kép: László Márta

Természetesen minden országban mást és mást isznak az emberek ezekhez az étkekhez, de a Pécsi Tudományegyetem ezúttal is megmutatta nyitottságát: nincs olyan fogás, amihez ne illene egy pohár magyar bor. A helyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakértője Győrffy Zoltán kalauzolta el a vendégeket a Pannon Borrégió világába.

50 étel a nagyvilágból, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
50 étel a nagyvilágból, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

70 éves a világ egyik legizgibb bankja

Sylver, Kép László Márta
Sylver, Kép: László Márta

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Már most óriási a kötet és a fiatalok sikere, és úgy tűnik, lesz még folytatás is… remélem!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!