Facebook hozzászólás
1 375

TÁLALVA A VILÁG

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Soha nem hallottam még, hogy egy tudományegyetem, amelyiknek nem ez a profilja, saját szakácskönyvet ad ki. Márpedig Pécsett ez történt! Még az ősszel egy e-mailben kérte fel az ötletgazda, Berta Anikó a fiatalokat, hogy küldjék el országuk legkedveltebb ételének receptjét, amit akár vizsgaidőszakban maguk is össze tudnak dobni. A kezdetben jó játéknak indult történetből egyre nagyobb sikertörténet kerekedett. A skót felföldtől a Karib-tengerig, belső Afrikától Vietnamig mindenféle ország diája küldte a recepteket. Sok-sok válogatás után állt össze ennek a kötetnek az anyaga, amit Lokodi Ákos séffel el is készítettek a diákok – természetesen a profi fotós, Kalmár Lajos lencséje előtt.

− Nem a magas gasztronómiát képviselik ezek az ételek, nincsenek túldíszítve, inkább a mindennapi élet kedvenceit hozták el a fiatalok – mesélte Lokodi Ákos. Számára nem konyhatechnikai újdonságokat hozott a gasztrós világrandi, sokkal inkább az ízek arányainak eltolódása nyűgözte le.

Páran az alkotók közül, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Páran az alkotók közül: Laetitia Z. Changom, Baruc Gonzáles, Li Lin és Javid Akhmedov, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

– Meg akartam mutatni a mi egyetemünk diákjainak, és másoknak is, hogy nemcsak tacoból és burritoból áll a mexikói  konyha, de rá kellett jönnöm, hogy a mexikói konyha igazából tényleg tacoból és burritoból áll! De nem baj, ez egy nagyszerű munka, nagyszerű együttlét volt a többiekkel – mesélte ez Baruc Gonzáles, az egyik diák.

– Azt gondoltam, jó majd lesz valami kis főzés, de ahogy múlt az idő, érzetem, hogy ez ennél sokkal több, végre itt az alkalom, hogy ajtót nyithassak a világnak hazámra, Kamerunra – mesélte gasztrokalandját Laetitia Z. Changom.

Különleges puding, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Jordán tejpuding, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A tányéron találtunk még ecuadori paradicsomos-citromos üdítő ráksalátát, török vöröslencsés fasírtot, libanoni humuszos étket, de ami mindenkinek egyformán ízlett, az a jordán tejpuding volt.

Győrffy Zoltán a kutatóintézetes borokkal, Kép: László Márta
Győrffy Zoltán a kutatóintézetes borokkal, Kép: László Márta

Természetesen minden országban mást és mást isznak az emberek ezekhez az étkekhez, de a Pécsi Tudományegyetem ezúttal is megmutatta nyitottságát: nincs olyan fogás, amihez ne illene egy pohár magyar bor. A helyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakértője Győrffy Zoltán kalauzolta el a vendégeket a Pannon Borrégió világába.

50 étel a nagyvilágból, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
50 étel a nagyvilágból, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

70 éves a világ egyik legizgibb bankja





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!