>
Facebook hozzászólás

Néhány gondolat a fűszerekről

Mindenki használ főzés közben fűszert. A só és a bors mellett nyilván nagyon népszerűek a kömény, a majoranna, a bazsalikom, de vajon tudjuk-e, mikor mit használjunk, milyet vásároljunk, hogyan tároljuk fűszereinket?

Fűszerkavalkád, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Általános fő szabály, hogy fűszereket csak a szükséges mennyiségben vásároljunk, mert hosszabb raktározás után elvesztik értékes aromájukat. Nyilván mindenki maga dönti el, mennyi is pontosan a szükséges mennyiség, érdemes is viszonylag sokféle fűszert tárolni a szekrényben, de teljesen felesleges egyszerre 2-3 csomaggal venni egy féléből, mert mire az utolsó csomagot is elhasználjuk, már rég nincs aromája.

Másik szabály: ha megoldható, inkább friss fűszernövényt használjunk, hiszen azok nemcsak erőteljesebb ízűek, de a szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat még intenzívebben fejtik ki, mint a szárítottak. És akár tudatában vagyunk, akár nem, a fűszerezéssel bizony nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, hanem az egészségünket is támogatjuk.

Hasznos tanácsok a beszerzéshez

Fűszereinket – legyenek azok frissek vagy szárítottak – megbízható helyen vásároljuk, figyeljünk rá, hogy üdék és frissek legyenek, és csak annyit aprítsunk fel, amennyit egy főzés alkalmával elhasználunk.

A könnyen fonnyadásnak induló zöld fűszereket tartósíthatjuk hasonlóan, mint a vágott virágokat: tegyük őket frissen visszavágott szárral egy pohár vízbe. Követhetjük azt a módszert is, hogy leöblítjük őket, lerázzuk róluk a vizet, majd nylon zacskóba téve tesszük őket fridzsiderbe. Természetesen áztatni nem szabad őket, mert vitaminjaik és az ásványi sók könnyen kioldódnak az áztató vízbe.

Csak közvetlenül felhasználás előtt aprítsuk fel őket, mert a fény és a levegő csökkenti táp- és ízértéküket.

Felvágáshoz éles, rozsdamentes kést használjunk, hogy a levelek ne roncsolódjanak.

A fűszereket jól záródó edényben, légmentesen elzárva tároljuk. Ha sötét helyen tartjuk őket, azt is meghálálják.

Ne tároljunk több fűszert egy dobozban, mert átvehetik egymás ízét.

A következő részben is adunk még praktikus tanácsokat fűszer ügyben.

Az okos asszony kamrája
Nálad mi számít konyhai alapfelszerelésnek? Kezdő háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy minden helyzetben legalább egy egyszerű étkezést összeállíthassanak az otthon lévő készletekből.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!