Facebook hozzászólás

Pálmaolajböjt a Föld tüdejéért

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához. A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak.

Ez nem lesz egyszerű, mivel ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk. Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés: mi a baj a pálmaolajjal? Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, mely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a “Föld tüdeje”, vagyis az esőerdők élnek. A folyamatosan növő kereslet miatt azonban egyre több és több esőerdő helyét veszik át az olajpálma ültetvények. Becsléseink szerint naponta átlagosan 5 margitszigetnyi esőerdő helyére kerülnek olajpálmák.

Pálmaolajböjt, infografika, Kép: Felelos Gasztrohos
Kép: Felelős Gasztrohős

A helyteremtés egyik “leghatékonyabb” módja az égetés, amivel rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orángután. Gondolta volna, hogy az orangutánok életéről is dönt, amikor csokit választ?

Borneói orángután, Kép: Max Pixel
Borneói orángután, Kép: Max Pixel

– Nem lesz könnyű dolga annak, aki csatlakozni akar az egyhónapos pálmaolaj böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon – mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

A pálmaolaj 80%-át az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban – ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor később is – érdemes kerülni. Az étterem választásánál is nagyon körültekintőnek kell lennünk a böjt alatt, mivel számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bő olajban sütéshez olcsósága és többszöri felhasználhatósága miatt.

Mit keresnek a gallok Budán?
Jean-Jacqes Rousseau jól ismert mondása a “Vissza a természethez!” elevenedik meg a mai francia konyhaművészetben. Ezt a vonalat követi a budai Larus Étterem séfje is, amiből ezúttal – szó szerint – ízelítőt adunk!

Azonban abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyet választunk (például: Slow Foodiez, Sophie&Ben Bistro, Csendes, Pohárszék Bor & Kávé, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla háztáji, Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglő, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Smúz Café, Placc Café, Helloanyu, Hatpöttyös Étterem, Szatyor catering, a Prezi üzemi bisztrója ), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minősítés egyik feltétele. A böjthöz csatlakozni itt lehet. Ráadás, hogy a mentességgel nyerhetünk is: aki posztol egy képet #pálmaolajböjt taggel Facebookra vagy Instagramra, egy Grapoila vagy egy Zöldbolt ajándékcsomaggal valamint egy 2 személyes pálmaolajmentes vacsorával lehet gazdagabb.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erre alszunk egyet!

Baji Balázs, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Szatmári András, Barka Emese és még…

5 érdekesség a spermáról

Íme, 5 olyan információ a spermáról, amivel nem találkozik minden nap az ember, és amelyek között több meglepő is…
1 / 1 492

HÍREK

1 / 1 141

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!