Facebook hozzászólás

Répa, retek, nem mogyoró

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben!

Retek, hagyma, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Retek

Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak néhány napja tudtam meg, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz hónapos. A tavasz első csodája, amely a fagyok elmúltával vetett magból kikelve és bokrosodva gyorsan növeszti piros gumóit. A káposztafélék közé tartozik, döntően nyersen fogyasztjuk. Kevés jobb dolog van, mint jófajta vajjal megkent kenyérre retket karikázni, éppen csak meghinteni egy kevés sóval, aztán élvezni az ízeket. Mostanában kezdi felütni a fejét a konyhákban a sült retek receptje, ami végtelenül egyszerű, jó minőségű olívaolajon egy kevés balzsamecettel, sóval, borssal roppanósra kell párolni a retket. Levelét se dobjuk el, mert nem szép, ámde finom és egészséges krémlevest készíthetünk belőle. Próbáljuk ki a reteklevél pestot is, amit ugyanúgy kell elkészíteni, mint a többit, itt a zöld levél szerepe a reteklevélnek jut. Dióval, fenyőmaggal, mandulával, parmezánnal turmixoljuk krémesre. Ja, és felejtsük el a népi közmondást, miszerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság, legalábbis ami az első kitételt illeti. Ez inkább a téli fekete retekre vonatkozik, a hónapos retektől senkinek nem lesz baja reggel sem. Ezt tanúsíthatom, hiszen a cikk írása közben majdnem  egy teljes csomaggal megettem, és kutya bajom!

 

Tavaszi karalábé, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

Karalábé

A karalábé is az első primőrök közé tartozik, hamvaszöld héjával gyönyörű látványt nyújt felhalmozva a standokon. Levelét nézzük meg elsőként, ha az ép és nem fonnyadt, nem sárgult, nyugodtan vegyük meg a karalábét. Ha több karalábéból választhatunk – és ez általában így van -, mindig a súlyosabb példányokat vegyük meg, azok ugyanis nem fásak. Otthon aztán számtalan variációban varázsolhatunk ételt az asztalra belőle. Ha már teleettük magunkat nyers karalábéval, jöhetnek a levesek, főzelékek, saláták, rakottasok, töltöttesek, szóval a felhasználásnak tényleg csak a fantáziánk szab határt.

 

Sárgarépa, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

Sárgarépa

Nem, nem azért kell belőle sokat ennünk, hogy megtanuljunk fütyülni. És azokat is ki kell ábrándítanom, akik már bírnak e tudománnyal, hát ők sem a sárgarépa főzelékből nyerték a tudást… Ellenben azért kell belőle sokat enni, mert karotin tartalma nagyon jó hatással van a szemünkre, ugyanis tartalmazza az A-vitamin elővitaminját, ami a jó látásért felelős. És azért is együnk belőle sokat, mert a zsenge, új répa harsanva fogadja a harapásunkat, ugyanakkor a következő percben már szétolvad a szánkban, édesen, akárcsak valami gyümölcs. Édességének köszönhető az is például, hogy desszertek alapanyagául is megfelel, jusson eszünkbe ugye a már-már klasszikusnak számító répatorta. Sárgarépát egész évben használunk, de micsoda különbség van a hosszan tárolt, télen előkerülő darabok, és a primőr között! A zöldborsóval, karalábéval, új fehérrépával főzött leves maga az életigenlés, ne hagyjuk ki a tavaszi repertoárból. Elfogadom, a sárgarépa főzelék kevesek top tizes listáján található meg, magam sem tartozom a kedvelői közé, de ez csak azért van, mert szerintem egy főzelék ne édes legyen, képviseljen inkább valamilyen más ízvilágot. Végül is nem muszáj főzeléket főzni belőle, hiszen annyi minden másra jó. Salátának, köretnek, levesbe, no meg csak úgy a kézbe, nyersen.

 

Újhagyma, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Újhagyma

A legeslegnagyobb kedvenc. Valahogy gyerekkoromban megtanultam a nagymamámmal járva a piacot, melyik a jó fajta újhagyma. Sosem magyarázott erről semmit, csak biztos kézzel nyúlt az édes csomagokért. Sosem tévedett. Megvető pillantásokkal honorálta a vöröshagyma hajtásait, amit csokorba kötve sóztak rá a tapasztalatlan háziasszonyokra újhagyma gyanánt. Megvolt a véleménye nemcsak az árusról, de a vevőről is. Pedig hát nem lehetett mindenki olyan szerencsés, mint én, hogy a nagyanyjától leshette volna el ezeket a fortélyokat. Ez a szemlélődés tanította meg nekem is, hogy a jó újhagyma fehér része sosem lapos, hanem gömbölyű, a végén található gyökérzet szép fehér, nem barnás, nem száraz. Gyanakodjunk akkor is, ha a hagymának éppen hogy nincs gyökér része, vélhetően azért vágták le, mert azt látva rájöhettünk volna, hogy az az újhagyma régen volt újnak nevezhető. Zöld szára ne legyen fonnyadt, és persze ne dobjuk a szemétbe, használjuk fel különböző ételek ízesítésére, ha esetleg nyersen nem szeretjük annyira. A hagymát legjobb nyersen fogyasztani, de elmaradhatatlan kelléke a körözöttnek, tojáskrémnek, sajtkrémeknek. A magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy a húsvéti asztalon ne legyen ott nagy haverjával, a retekkel együtt.

Töltött karalábé
Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!