>
Facebook hozzászólás

Roosvelt süteménye az emberi jogok napján

Idén ünnepelte 70. születésnapját az ENSZ  által 1948. december 10-én elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. A dokumentum elkészítését Eleanor Roosevelt amerikai first lady irányította. A születésnap alkalmából készítették el azt a süteményt, amelyet Eleanor Roosevelt is gyakorta sütött az elnöknek. Az édességet  megállókban szolgálták fel a buszokra várakozóknak.

A Yorkshireból származó fat rascal elnevezésű sütemény szerepel az Elnökök szakácskönyve című, 1968-ban kiadott könyvben is. Így biztosak lehetünk abban, hogy ezt a teasüteményt felszolgálták a Fehér Házban – olvasható a Jótékonysági Receptműhely közleményében.

Fat Rascal, Kép: wikimedia
Fat Rascal, Kép: wikimedia

Az elnöki teasüteményért mindenki annyit fizetett, amennyit akart. Az adományokból tüzelőt vettek a rászorulóknak. Ugyanakkor emberi nagyságú, recepteket is felállítottak a helyszínen. Ezekre egy karácsonyi mesekönyvben szereplő almáspite hozzávalóit írták.

Az óriási receptek segítségével arra buzdították a járókelőket, hogy készítsenek ők is karitatív süteményt, és kezdjenek saját jótékonysági akcióba. A bevételből pedig támogassák azokat az idős embereket, akik meg is fagyhatnak saját lakásukban, ha nem fűtenek. Arra bátorítanak mindenkit, hogy kopogtassanak be az idős szomszédokhoz és kérdezzék meg, kell-e segíteni?

Tavaly Magyarországon 120 ember halt meg  a nagy hideg miatt. Idén is már több áldozatot szedett a fagy, legutóbb egy buszmegállóban halt meg egy  ember.

Az időseket támogató mozgalmat hat évvel ezelőtt kezdték el. A magánszemélyeket és cégeket is aktivizáló kampány lényege az, hogy különböző  rendezvényeken, céges  eseményeken süteményeket árulnak és az összegyűlt pénzt az idős emberekre fordítják, például tűzifát vesznek nekik. Tavaly 1.000.000 Ft értékben vásároltak tüzelőt a sütemények árából.

Zabpelyhes, áfonyás keksz
Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve… kivéve néhány kekszet.

Budapest mellett, a Balaton környékén is több helyszínen  megismétlik az akciót. Az eseményekre meghívják a helyi mesehőst, Füred Kapitányt is, akinek segítségével a gyerekek nyelvére is megpróbálják „lefordítani” az emberi jogok lényegét. A kicsik játékos kincs- és süteményvadászaton vehetnek részt. A  feladatok megoldása után, a gyerekek különleges dolgokat is megtudhatnak a dokumentumról. Igy például azt, hogy Guinness Rekordok Könyvében is szerepel az ENSZ nyilatkozat. Ez a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma. Eddig 370 nyelvre és nyelvjárásra ültették át az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 164

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!