>
Facebook hozzászólás

Sörözés közben Mozartot hallgatni: disznó egy élet

Napozóterasz, tusoló, vakarógép, gabonamenü várja a stájerországi Auersbach bei Feldbachban a malacokat. A sonkamanufaktúra minden lakóját a szó szoros értelmében kényeztetik, hogy azután pompás sonka legyen belőlük. Ott semmi sem vész kárba. Nincs a sertésnek olyan porcikája, amit ne hasznosítanának. Bámulatos a gasztronómiai kínálat, az ottani étteremben mindent meg is kóstolhatsz helyi borokkal, szörpökkel leöblítve. Remek kirándulás a határól pár kilométerre! 

Vulcano malacka, Kép: vulcano.at
Vulcano malacka, aki mindezt megálmodta, Kép: vulcano.at

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy zöldfülű malacka Délkelet-Stájerországban. Vulcano megálmodta, hogyan is szeretne élni. Talált egy állattartó gazdát, és ketten szépen kitalálták a malacok földi menyországát. Így kezdődik a Vulcano sonkamanufaktúra történetéről szóló kis vicces, de igaz történetű rajzfilm 5 különböző, érdekesen elhelyezett monitoron, és természetesen magyarul. A sertéstelep vetítőjében Bettina Habel, a tulajdonos személyesen köszöntötte a magyar újságírókat, és elnézést kért, hogy ő viszont nem beszél magyarul…

Vulcano bejárata, Kép: László Márta
Vulcano bejárata, Kép: László Márta

Kóbor Nikoletta idegenvezőtől azonban megtudtuk, hogy Franz és Bettina Habel mesebeli története 2000-ben kezdődött. Rájöttek, hogy puszta sertéstenyésztésből nem tudnak megélni, nem tudnak versenyképesek maradni az Európai Unióban, ezért valami többet kell adni. Így döntöttek a sonka mellett. Nem a nálunk szokásos füstöléssel, hanem a pármai módszerrel, a speciális szárítással készítik termékeiket.

A sertéstelep udvara, Kép László Márta
A sertéstelep udvara, Kép László Márta

Tudományosan keresztezték a különböző Nyugat-Európából, illetve Amerikából származó sertéseket, és megadtak nekik mindent, amitől egy disznó igazán élvezheti az életet.

Sörözés a Vulcanoban, Kép: László Márta
Sörözés a Vulcanoban, avagy így mulat egy stájer disznó, Kép: László Márta

A sajtóbemutatón néhányuk még sört is kapott, amit nagyon szerettek. Bizony, ekkora sertésnek egy üveg sör meg sem kottyan. És különben is, mi baja lehet, az is gabonából készült. (Egy helyi sörtermelő főzte ajándékba kifejzetten “jutalomfalatnak” a nedüt.) Valóban Mozart muzsika szól, ha unják az állatok, átkapcsolnak Beethoovenre. A zene nyugtatja az állatokat. Különösen éjszaka hasznos, hogy ne zavarják a szomszédokat a röfögéssel.

Sonkák a szárítóban, Kép: László Márta
Sonkák háromemeletes szárítóban, Kép: László Márta

Feldolgozáskor a sonkát pácolják tengeri sóval, levendulával, korianderrel, feketeborssal – és a többi titok! A többszörösen dínyertes sonkákat hosszan, szokatlanul meleg hőmérskleten szárítják. 18-20 C°-os klimatizált helyiségben érlelik 27 vagy akár 36 hónapon át. Az eljárás érdekessége, hogy míg régen tradicionálisan a nyitott padlásokon szárították a pármai tipusú sonkákat – annak idején magam is láttam ilyet Pármában -, addig ma, az uniós szabályoknak megfelelően, ez már teljesen zárt térben történik. A készítők pedig megpróbálják a technikával utánozni a természetet. Sertésfeldolgozáskor a világon mindenütt átlagosan az állat 30%-a veszendőbe megy. Bettina és Franz büszke arra, hogy náluk, nincs a disznónak olyan porcikája amit ne használnának fel.

Kilátás a Vulcano teraszáról, Kép László Márta
Kilátás a Vulcano teraszáról, Kép László Márta

A helyi étteremben, és a gyönyörő tájra nyíló teraszon mindezt meg is kóstolhatjuk! Az ízletes falatokat pedig leöblíthetjük egy pohár helyi borral vagy szörppel. Nemcsak a Habel család gondolta ugyanis, hogy versenyképeseknek kellene maradni Európában. A helyi polgármesterek és termelők egymást segítve léptek. Aki eddig csak almát termesztett, ma szörpöt és lekvárt is készít. A környék gyógynövényeiből ételízesítőket kreáltak. Rendkívül találékonyakká váltak az emberek, a háromszintes sertés- és bemutatótelep boltíves pincéjében hatalmas kirakton kersztül gyönyörködhetünk a különböző sajtokban, italokban, kolbászakban…

Sonkatálat mutat idegenvezetőnk, Kép László Márta
Sonkatálat mutat idegenvezetőnk, ilyen a kis kóstoló, Kép: László Márta

Nézzétek, ezt a pompás tálat: 12 óránál látod az 5 hónapos érlelésű sonkát, 3-nál a tökmagos kolbászt, 9-nél a tarját, középen a szőlő alatt a klenyérszalonnát.

Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek!
Valójában egy zöldséglevesről beszélünk, amiben egy-két szelet, nem füstölt, hanem pármai tipusú, vagyis szárított sonka kerül, amit Auersbachban készítenek óriási sikerrel. A tejszín és a schnidling szinte előírás, ám a marhachips rátördelve egyszerűen mennyei! Ez utóbbira kiszáradt sonkavégek is tökéletesek!

A konyha isteni specialitásokat is készít, bármelyiket kipróbálhatod!

Ha szereted a különleges gasztronómiai kirándulásokat, feltétlenül menj el a határtól csak pár kilóméterre fekvő Auersbach bei Feldbachba! Mondjuk utazz el Szentgotthárdra, és onnan kirándulhatsz az Őrségbe, Délkelet-Stájerországba és átugorhatsz Szlovéniába is. Estéként pedig jól fog esni egy kis wellness, mondjuk Mozattal!…

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Ősszel utazni nemcsak azért jó, mert kevesebben kirándulnak, de azért is, mert vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Az idei év nem szűkölködik hosszú hétvégékben, ősszel kétszer is több napot pihenhetünk. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot, ahol egy hidegfont sem akadályoz meg a tökéletes kikapcsolódásban! Indulhatunk?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!