Facebook hozzászólás

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Bujdosó Feri, Kép: László Márta
Bujdosó Feri, Kép: László Márta

A legszerencsésebb és a legboldogabb családnak tartják magukat, mert egész életükben azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek. Így foglalta össze sikerük titkát a pincészet képviseletében Bujdosó Feri, aki a Wineglass Sajtóklub meghívására válogatott össze egy gyönyörű kollekciót. Kevés borász ér rá szüretkor, de Feri, aki 2013 óta a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betölti, fontosnak tartja, hogy szakszerűen népszerűsítse a dél-balatoni borvidék kincseit.

Rendhagyó módon nem bor-, hanem must- és szőlőkóstolással kezdődött a találkozó. Gyerekkorom óta nem volt lehetőségem mustot inni, és úgy ízlett, hogy rögtön lehúztam vagy két pohárral belőle. A nagy melegben frissítően hatott, és csak úgy símogatta a torkomat!

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között
Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő.

A Bujdosó család ültetvényei a Somogyi-dombság északi vonulatain futnak, mikroklímája egészen különleges a Balaton felől érkező légmozgások és a somogyi erdők hűs lehelete jótékonyan hat az ültetvényekre. Nem véletlen, hogy ez az egyik leggazdagabb fajtaválasztékú borvidékünk.

2017-es Zöld gyöngyözőborral indult a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet felfedezése. A száraz, frissítő finomság háromféle borból készült: Irsai Olivérből, sárga muskotályból és Sauvignon blanc-ból. Frissessége főleg a fiataloknak tetszett a nyáron. Kevés készült belőle, és a nyári fesztiválozók kedvence volt. A gyöngyözőbor készítése a pezsgőgyártás előszobája. Kíméletes feldolgozást igényel. A Bujdosó család régi vágya volt, hogy elkészítse első saját pezsgőjét is, és ez is sikerült!

Bujdosó pezsgő, Kép: Furmint Photo
A pezsgő, Kép: Furmint Photo

A 2016-os évben végre minden adott volt rá, hogy megalkothassák a méthode traditionelle-t, a Bujdosó Brut Rosé Pezsgőt. Összesen 5000 palack készült belőle Garamvári Vencel budafoki pincéjében.

– Nem kifejezetten csontszáraz, mert a pezsgő nemcsak a savakról, hanem a gyümölcsről is szól. Az a dosage, amit végül használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik – árulta el Bujdosó Ferenc. Nagyon szeretem a pezsgőket, és azt kell mondanom, egy igazán elegáns ital kerekedett belőle, aminek hagulatát már megjelenése is előre sugallja. Ezt a címkét is Ipacs Géza grafikus készítette, mint a nemes Bujdosó borok egész matróz sorozatát.

Bíbor bor, Kép: László Márta
Bíbor bor, Kép: László Márta

A 2016-os Cirkálóhoz a délnyugati fekvésű Csiriptetőről hozták a Rajnai rizlinget. Igazi gyümölcsös bor, feltétlenül meg kell kóstolni. A nagyon forró 2013-as nyár adott lehetőséget először a Nemere készítésére. Négyféle bor házasításának eredénye, a domináns a chardonnay ízvilága. Ez a szőlő kicsit érzékeny a lisztharmatra, de remek pezsgőalap is. Matacsdűlőből származik a 2013-as Matacs Szürkebarát. A területet még Feri gyerekkorában telepítették. A dűlőszelektált bor kellemesen selymes, olyan, mintha az őszt kóstolná meg az ember. Gyönyörű bíborszínű a 2017-es Kalóz Kékfrankos. A napokban kezdik szüretelni, de a hozzá való rozét már leszedték. Számomra egy igazán karateres, ínyenceknek való bor. Balatonboglár Kokashegyén terem a Katamaránhoz való. Mi a 2015-öst kóstoltuk meg. Ez a dűlőszelektált bor újhordós érlelésű, simán lecsúszik a torkon, elegáns, igényes  hölgyeknek ajánlom. Igazi prémiumbor a 2013-as Sirocco.

Bujdosó borok, Kép: László Márta
Kóstolósor, Kép: László Márta

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasodott össze a hordóban. Elképesztően fűszeres ami cabernet franc-nak köszönhető, ha sokáig várnak a szürettel. Egyszerre érződik az áfonya, a szeder, a meggy, a málna vaníliával és szegfőborssal kísérve. Lassan párolt marhasülthöz és vargányás rizottóhoz egyszerűen pompás választás!

Egészségünkre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!