Facebook hozzászólás

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Bujdosó Feri, Kép: László Márta
Bujdosó Feri, Kép: László Márta

A legszerencsésebb és a legboldogabb családnak tartják magukat, mert egész életükben azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek. Így foglalta össze sikerük titkát a pincészet képviseletében Bujdosó Feri, aki a Wineglass Sajtóklub meghívására válogatott össze egy gyönyörű kollekciót. Kevés borász ér rá szüretkor, de Feri, aki 2013 óta a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betölti, fontosnak tartja, hogy szakszerűen népszerűsítse a dél-balatoni borvidék kincseit.

Rendhagyó módon nem bor-, hanem must- és szőlőkóstolással kezdődött a találkozó. Gyerekkorom óta nem volt lehetőségem mustot inni, és úgy ízlett, hogy rögtön lehúztam vagy két pohárral belőle. A nagy melegben frissítően hatott, és csak úgy símogatta a torkomat!

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között
Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő.

A Bujdosó család ültetvényei a Somogyi-dombság északi vonulatain futnak, mikroklímája egészen különleges a Balaton felől érkező légmozgások és a somogyi erdők hűs lehelete jótékonyan hat az ültetvényekre. Nem véletlen, hogy ez az egyik leggazdagabb fajtaválasztékú borvidékünk.

2017-es Zöld gyöngyözőborral indult a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet felfedezése. A száraz, frissítő finomság háromféle borból készült: Irsai Olivérből, sárga muskotályból és Sauvignon blanc-ból. Frissessége főleg a fiataloknak tetszett a nyáron. Kevés készült belőle, és a nyári fesztiválozók kedvence volt. A gyöngyözőbor készítése a pezsgőgyártás előszobája. Kíméletes feldolgozást igényel. A Bujdosó család régi vágya volt, hogy elkészítse első saját pezsgőjét is, és ez is sikerült!

Bujdosó pezsgő, Kép: Furmint Photo
A pezsgő, Kép: Furmint Photo

A 2016-os évben végre minden adott volt rá, hogy megalkothassák a méthode traditionelle-t, a Bujdosó Brut Rosé Pezsgőt. Összesen 5000 palack készült belőle Garamvári Vencel budafoki pincéjében.

– Nem kifejezetten csontszáraz, mert a pezsgő nemcsak a savakról, hanem a gyümölcsről is szól. Az a dosage, amit végül használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik – árulta el Bujdosó Ferenc. Nagyon szeretem a pezsgőket, és azt kell mondanom, egy igazán elegáns ital kerekedett belőle, aminek hagulatát már megjelenése is előre sugallja. Ezt a címkét is Ipacs Géza grafikus készítette, mint a nemes Bujdosó borok egész matróz sorozatát.

Bíbor bor, Kép: László Márta
Bíbor bor, Kép: László Márta

A 2016-os Cirkálóhoz a délnyugati fekvésű Csiriptetőről hozták a Rajnai rizlinget. Igazi gyümölcsös bor, feltétlenül meg kell kóstolni. A nagyon forró 2013-as nyár adott lehetőséget először a Nemere készítésére. Négyféle bor házasításának eredénye, a domináns a chardonnay ízvilága. Ez a szőlő kicsit érzékeny a lisztharmatra, de remek pezsgőalap is. Matacsdűlőből származik a 2013-as Matacs Szürkebarát. A területet még Feri gyerekkorában telepítették. A dűlőszelektált bor kellemesen selymes, olyan, mintha az őszt kóstolná meg az ember. Gyönyörű bíborszínű a 2017-es Kalóz Kékfrankos. A napokban kezdik szüretelni, de a hozzá való rozét már leszedték. Számomra egy igazán karateres, ínyenceknek való bor. Balatonboglár Kokashegyén terem a Katamaránhoz való. Mi a 2015-öst kóstoltuk meg. Ez a dűlőszelektált bor újhordós érlelésű, simán lecsúszik a torkon, elegáns, igényes  hölgyeknek ajánlom. Igazi prémiumbor a 2013-as Sirocco.

Bujdosó borok, Kép: László Márta
Kóstolósor, Kép: László Márta

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasodott össze a hordóban. Elképesztően fűszeres ami cabernet franc-nak köszönhető, ha sokáig várnak a szürettel. Egyszerre érződik az áfonya, a szeder, a meggy, a málna vaníliával és szegfőborssal kísérve. Lassan párolt marhasülthöz és vargányás rizottóhoz egyszerűen pompás választás!

Egészségünkre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!