Facebook hozzászólás
220

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

Rozskenyér, Kép: jokenyer.hu
Kép: jokenyer.hu

A rozskenyerek esetében a minőségjavulást az szavatolja, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra emelték a rozstartalom szintjét. Aki ezt nem tartja be, az rozskenyeret nem hozhat forgalomba. Még szembetűnőbb lesz a változás a teljes kiőrlésű pékáruk esetében. A jövőben csak akkor nevezhető teljes kiőrlésűnek egy termék, ha minimum 60 százalék teljes kiőrlésű lisztet fog tartalmazni. Ez jelentős eltérést jelent az eddigi gyakorlattól, ami akár azt is lehetővé tette, hogy egy pékség azt a termékét is teljes kiőrlésűnek nevezze, amelyet mindössze 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütöttek.

A vásárlók a tönkölykenyér esetében is markánsabb ízre számíthatnak majd.  Ennél is jelentősen növelik a természetes összetevők mennyiségét. Legalább 60 százalék tönkölylisztet kell tartalmaznia az ilyen típusú termékeknek, ami hatalmas ugrás a mostani 5 százalékos arányhoz képest.

„Fontosnak tartjuk, hogy azt adjuk, amit ígérünk és megfeleljünk az Európai Uniós szabályoknak. Ennek megfelelően minden termékünk bevezetése óta megfelel, sőt felülmúlja a most hatályba lépő szabályozást. Emellett széles választékot kínálunk 100 százalék teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből is.” – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér alapítója, pékmester.

Hozzátette: az életbe lépő változások mindenképpen a hazai pékkultúra előnyeire válnak. Abban bíznak, hogy bővülni fog a tudatos vásárlók tábora és az elkövetkező 5-8 éven belül 10-15 százalékkal többen fognak teljes kiőrlésű, kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot, rostot tartalmazó péktermékeket vásárolni, mint ma.

Nagymamám fonott kalácsa
Sosem felejtem el, amikor fiatalasszonyként előálltam az ötlettel, hogy én most sütök egy kalácsot, nagyanyám mennyire megijedt, és mindenáron megpróbált lebeszélni az akcióról. Mert hogy az úgysem lesz olyan jó. Örülök, hogy nem hagytam magam eltántorítani, a kalács az ő segítségével zseniális lett, és a recept pedig évtizedek óta szolgálja a családomat, a gyerekeim is ezen nőttek fel, a húsvét és a karácsony elképzelhetetlen nálunk e nélkül a kalács nélkül.

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!