Facebook hozzászólás

Tökéletes ízélmény nincs minőségi víz nélkül

Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem, vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat nem kívánatos anyagokat.

Víztisztítás felső fokon, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az összefüggés a víz minősége és az ételek-italok íze között

Az ivóvíz azonban hosszú és néhol -igen elöregedett csővezetékeken át jut el a háztartásokba. Ráadásul ezek felújítási, javítási munkálatai során lebegő szennyeződések kerülhetnek bele, így érdemes olyan konyhai víztisztító berendezéseket használni otthonunkban, amelyek megszűrik, illetve lágyítják a csapvizet. Ezzel hozzájárulhatunk vízzel készült ételeink, italaink kiváló íz világához és konyhai gépeink élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

A víz összetevői

A kémiailag tiszta víz összetevői a hidrogén és az oxigén. Ebben a tiszta állapotában a víznek gyakorlatilag semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, amelyek által egyedi ízt kap – ez lehet édeskés, lágy és bársonyos, de akár fémes, sós is. Attól függően, hogy milyen geológiai rétegeken halad át a víz, változó mennyiségben tartalmazhat például különböző ásványi anyagokat. A vízben oldott kálcium és magnézium sók döntően befolyásolják a kávé, a tea és a turmixok ízintenzitását. A magnézium, amely emberi szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag, ízhordozónak számít, amely segítheti kiemelni a tea és a kávé ízét, zamatát és hozzájárul a turmixok vitalizáló és energetizáló hatásához. Léteznek olyan ízrontó anyagok, amelyeket csak megfelelő utó-vízszűréssel tudunk semlegesíteni. A legismertebb ilyen anyag a klór, amit a vízkezelés folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga van, az íze pedig kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára.

Az ételek és a víz minősége közötti összefüggés

Sajátságos jellemzőit a víz a földrajzi területnek, a talajnak és még számos helyi tényezőnek is köszönheti, melyek aztán befolyásolják a vízzel elkészített étel ízét is. Más a víz például Olaszországban és más Magyarországon. Ez a különbözőség szolgál magyarázatul arra, hogy egy adott országban miért vannak kifejezett regionális eltérések az ízben. De nemcsak az ízről van szó, hiszen a víz minősége befolyásolja bizonyos ételek élvezeti értékét is. A víz minősége különösen fontos lehet az olyan ételek esetében, amelyek alkotórészének legalább fele víz, ilyen például akár a kenyér, vagy a pizza is.

Az ízkatalizátor

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, ugyanis segíti az anyagcserét, támogatja testünk megfelelő működését, de maga a szervezet nem képes előállítani. A stressz, a kimerültség, a mozgásszegény életmód hatására szervezetünk magnézium szintje csökken, így gondoskodni kell a pótlásáról. Fontos azonban, hogy ízhordozó tulajdonságának köszönhetően hozzájárulhat, hogy a kávé és tea valódi ízvilága kibontakozhasson, ízvilága hangsúlyosabbá váljon.

Magnéziumpótlás tisztán vízzel

Az ásványi anyag pótlásának egyik egyszerűbb módja, ha magnéziumban gazdag vizet fogyasztunk.  A BWT vízszűrő kancsó szabadalmaztatott technológiája magnéziummal dúsítja a vizet, 2,7 liter szűrt víz 65 mg[1] magnéziumot tartalmaz, ami a napi átlagos magnézium szükséglet körülbelül 20%-át fedezi. Ez a mennyiség megfelel hozzávetőlegesen 7 db alma magnézium tartalmának. A szűrés eredménye: kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalom, semleges pH-érték, selymes és bársonyos íz. Az így kapott víz segíti az aromák felszabadulását, előcsalogatja a rejtett íz – és illattartalékokat.

Vízkezelő megoldások

A piacon számos berendezés és eszköz áll rendelkezésre, amelyek hozzájárulhatnak a víz minőségének tökéletesítéséhez. Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója szerint a vízkezelő megoldás kiválasztásához elengedhetetlen az alapos informálódás:  „Széles a választék otthoni vízlágyító, víztisztító berendezésekből, de tapasztalat és hozzáértés nélkül, kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az eladótól kapott információra támaszkodni. Mielőtt döntünk, nézzünk utána a márkának, hol gyártják, van-e szervizhálózata, terméktámogatása, a garanciális feltételeinek, és a berendezés karbantartási igényeinek. Átgondolt választással nem kell tartatunk váratlan költségektől, nem kell aggódnunk minőségi problémák miatt, és a szűrők tisztása, esetleges cseréje sem igényel minden alkalommal szakmai segítséget.”

Komplex megoldás, ha otthonunkat BWT központi vízszűrő és vízlágyító berendezéssel szereljük fel, amit  konyhai víztisztító eszközökkel is érdemes kiegészíteni, így kiszűrhetjük a vezetékes vízből a lebegő szennyeződéseket, valamint azokat a zavaró tényezőket, amelyek csökkentik a víz élvezeti értékét. A szűrt víz használatával ráadásul megóvhatjuk konyhai gépeinket is a vízkövesedéstől

A BWT speciális vízszűrő kancsója, a BWT Magnesium Mineralizer, az egyedülálló szűrőbetétjének köszönhetően, a szűrt és lágyított vizet magnéziummal dúsítja. Semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, eltávolítja a klórt a csapvízből, valamint csökkenti a vízkőért felelős elemek mennyiségét a vízben. A magnéziumban gazdag víz fogyasztása önmagában is üdítően hathat.

[1]átlagos 17°dH vízkeménység esetén.

Forrás: BWT sajtóanyag

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 154

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!