>
Facebook hozzászólás

Tolna gyöngye – Mezőföld konyhája

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal… Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     

Igazi olvasztótégellyé vált Tolna megye a történelem évszázadai alatt. Nyugatról érkeztek a sváb, keletről a székely és a besenyő családok. Emlékeiket mind a mai napig őrzik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a vidék gasztromnómiája. A Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke sem tősgyökeres tolnai, Békés megyéből, Lökösházáról érkezett. Sebők Istvánt mindig érdekelte a magyar konyha múltja, ízvilágának kialakulása. Egész életében kutatta a régi főzési eljárásokat, például a füstölési technikákat, az egykori pácokat vagy a sózást helyettesítő eljárásokat. Ilyen háttérrel vágott neki a bikácsi étlap kialakításához.

Sebők István séf birodalmában, Kép: László Márta
Sebők István séf birodalmában, Kép: László Márta

– Amint idejöttem, kezembe került egy 1701-es, helyi, sváb szakácskönyv. Öröm volt olvasni, mi mindent tanult egymástól a magyar és a sváb konyha. Nagyon érdekes, hogy a környező településeken mindenki ismer minden receptet, de mindegyik mindenütt egy picit más. Az évszázadok során ugyanis megtanulták egymás fűszereit is használni, mint a kukkfüvet, a lestyánt, a rozmaringot. A székelyekkel érkezett a borókabogyó, a kömény, később Mórról jött a fűszerpaprika Bátára, Nagydorogra, Cecére. –

Lábasok Bikácson, Kép: László Márta
Lekvárok, kecsketej is várja a reggelizőket Bikácson, Kép: László Márta

Visszatérés a hazai hagyományokhoz – ez Sebők István elve, és ez már a reggelin is tükröződik. Kis piros lábaskákban kínálják a helyben készült szeder- szilva-, sárgabarcklekvárokat, a friss kecsketejet, kecskesajtot. Ez utóbbiakat a szomszéd faluban élő néni készíti óriási gonddal. A burgonyás székely és a kovászos, zsírral kelesztett kenyereket az udvari kemencében sütik hetente háromszor, ugyanúgy mint régen a helyi parsztasszonyok.

Füstölt felvágottak, sajtok a Zichy Park Hotel reggeliző asztalán, Kép: László Márta
Füstölt felvágottak, sajtok a Zichy Park Hotel reggeliző asztalán, Kép: László Márta

A gépsonkán kívül – amit kifjezetten a kicsi gyerkek kedvéért hozatnak – valamennyi füstöltt termék a birtokon készül. Egy környékbeli uradalmi füstölő pontos mását építettek fel az udvaron. Minden kolbász, sonka, szalonna ebben a külső gyüjtőkamrás, úgynevezett hidegfüstölőben készül. A roppanós tepertőt egy helyi, hagyományos módszerekkel dolgozó hentes süti.

Sebők István séf a füstölőben, Kép: László Márta
Sebők István séf a füstölőben, Kép: László Márta

– Csak olyan partnerekkel dolgozunk, akik itt élnek, dolgoznak a közvetlen környékünkön. Csak olyan fűszerpaprikát használok, amit jó előre kipróbálok, megkóstolok.

Élő bíborfüggönyök Cecén
Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!

Bátaszékről, egy kis házi gazdaságból érkeznek a csirkék a konyhába. Azért olyan finomak, mert természetes, szinte 100 %-ig tanyasi körülmények között nevelkedtek a szárnysok. Alig kell hozzá egy kis só, bors, kakukkfű, mert annyira ízletes a húsa. Az étlapon is bátai néven szerepel. –

Az ebéd és a vacsora is hasonló gonddal készül. Az oldalas specialitása a szintén helyben készült szilva keszőce, a szilvalekvár és a fűszerpaprika helyi, hagyományos, régi, paraszti házasítása. A marhapörkölt dödöllével, a grillezett kecskesajt friss salátával egyszerűen csodálatos. A helyi fácánleves fás galuskával pedig egyszerűen varázslatos.

Fácánleves fás galuskával, Kép: László Márta
Fácánleves fás galuskával, Kép: László Márta

–  A fácánlevest sokan szeretik, de magát, a madár húsát még a vadászok sem kedvelik, mert száraz. A kész levesből egész egyszerűen sokan még ki is dobják. Ezen változtattam: ha kész a leves, a húst felkockázom, sóval, borssal, petrezselyemmel tojással, tejföllel gombócokat készítek belőle, kifőzöm, és úgy adom a leveshez. Másnak is ízlett! –

Készítsd fel kamrádat télire Cecén!
Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre – főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni – nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára!

A másik specialitás, ami nagyon ízlett, az a mezőföldi halászlé.

– Ehhez a halat is innen, a környékbeli tavakból vesszük. Eltérően a tiszai, a dunai, vagy akár a bajai hakászlétől nálunk kizárólag pontyból készül. –

A Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke még hosszan sorolja a helyi különlegességeket, a recepteket, a különböző nemzetiségek sajátságait, de már nincs több ideje, kezdődik a vacsora, és most már a többi vendéggel kell foglalkoznia. Elbűvölő, amilyen szeretettel beszélt Sebők István a munkájáról. Úgy gondolja, hogy a mi feladatunk megőrizni egyedi ízvilágunkat, ez a mi közös kincsünk!… De hiszen mi magyarok vagyunk – teszi hozzá mosolygva búcsúzóul.

Marhapörkölt dödöllével, Kép: László Márta
Marhapörkölt dödöllével, Kép: László Márta

Figyeljetek, rövidesen közre adom a lejegyzett recepteket, hogy még közlebbről megérezhessétek, milyen fantasztikus is a mezőföldi konyha!

Élő barokk csoda Bikácson
Egy igazi, történelmi és egyházi kincsre lelsz, ha a Székesfehérvárt Szekszárddal összekötő, 63-as úton a mezőföldi Bikácsra érsz. A ma már alig ötszáz lelket számláló település közepén áll a kis barokk evangélikus templom. Mindössze három ilyen található Magyarországon. Látni és megszeretni egy pillanatműve volt. Nemcsak a múlt köszöntött ránk, éreztük, hogy egy igazi kis közösség érzi otthonának e falakat.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!