Facebook hozzászólás
1 129

HÚSVÉT HIHETETLEN GYÓGYNÖVÉNYE

Torma – óra

Sajnos csak húsvét közeledtével csapunk a homlokunkhoz, hogy hopp, kellene egy kis torma is! És még ha tudnátok, hogy mi mindenre jó! Elég, ha annyit mondok, kétszer annyi C-vitamint rejt, mint a citrom! Nézzük, csak mit tud ez a nálunk is már 800 éve termesztett gyógynövény?

Rendkívül gazdag káliumban, kalciumban, vasban és foszforban – természetesen a már említett C-vitaminon kívül. Immunerősítő képessége miatt jó a náthára, a köhögésre, az asztmára, reumára, isiászra. Izzasztó, lázcsillapító és a vizelethajtásban is jó segítség. Könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat, mi több, antibiotikus hatása is van.

Tormavirág, Kép: wikimedia
Tormavirág, Kép: wikimedia

Pucoláskor, reszeléskor csípi a szemet a kéntartalmú mustárolaj miatt, de ha az illóolajok elpárolognak belőle, már kellemesebb, igaz, akkor meg élvezeti értéke is csökken. Csak két tipp: a reszelés után rögtön csöpögtessük le citromlével, és fedjük le, hogy megőrizze színét. Főzéskor a reszeléket mindig legutoljára adjuk az ételünkhöz, különben elszáll az aromája.

Tormakrém a kolbászhoz, Kép: pixabay
Tormakrém a kolbászhoz, Kép: pixabay

A legtöbben a savanyúságok eltevésénél használják a tormát, de valljuk be őszintén, nálunk igazán a húsvét egyik sztárja.

Tormalevél, Kép: Wikimedia
Tormalevél, Kép: Wikimedia

Hideg mártás:  

Majonézzel vagy tejföllel összekeverve a tormareszeléket pompás mártást kapunk. Kiválóan illik a húsvéti sonkához, a forró virslihez, a kolbászhoz, a főtt marhahúshoz, sőt a főtt krumplihoz is.

Meleg mártás:

Felfőzzük a tejszínt a meleg tormamártáshoz, adunk hozzá zsemlemorzsát, hogy besűrűsödjön. Tűzhelyről levéve hozzáadjuk a reszelt tormát, a sót, a fehér borsot, egy kis cukrot, és összekeverjük.

Jó étvágyat, és kellemes, tormás húsvéti ünnepeket!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!