Facebook hozzászólás

4 jó tanács – hogyan szüntethető meg a migrén gyógyszer nélkül?

Van, akinek évente egy-két alkalommal, míg másoknak hetente okoz elviselhetetlen kínokat a migrén. A gyógyszeres csillapítás azonban legtöbbször nem vezet eredményre. Léteznek sokkal jobb és hatékonyabb módszerek is a fájdalom megszüntetésére! Összegyűjtöttük őket!

Az emberek 10%-a panaszkodik hetente egyszer vagy annál gyakrabban előforduló, stresszel összefüggő fejfájásra. A betegek fele azonban már nem fordul orvoshoz, mert elveszítette a felkínált kezelésbe vetett bizalmát. Pedig az orvostudomány szinte minden migrénes betegnek tudna segíteni.

Nem kell azonnal a gyógyszerekhez nyúlni! Kép: Pixabay

Eddig ilyen esetekben figyelmen kívül hagyták a helytelenül szedett fájdalomcsillapítók szerepét. Pedig ezek az érintettek 20%-ánál éppen a kívánt hatás ellenkezőjét váltják ki. Bár az időnként előforduló fejfájásokra jó hatással lehetnek, a migrént és a stresszt követő fejfájást mégsem csillapítják, mivel hatásukat elsősorban az anyagcserébe történő beavatkozásuk útján fejtik ki. Ahhoz pedig, hogy a gyomorban egy migrénes roham alatt ezek a szerek egyáltalán felszívódhassanak, egy második, kiegészítő szerre lenne szükség.

Ezek azonban az orvosok többségének figyelmét elkerülik. A migrénes betegre pedig többéves keresztútjának végén gyakran egy bonyolult, kellemetlen procedúra vár: a radikális és igen megterhelő fájdalomcsillapító-elvonás, amelynek az elején – a gyógyszeres segítség ellenére is – a panaszok drasztikusan fokozódnak. Ezt követően az érintettek 70%-a tartósan gyógyultnak mondható, míg a maradéknál újra jelentkeznek a fájdalmak. Szinte biztos, hogy állandóan emelik a beszedett szerek mennyiségét, mivel nő a fájdalom iránti érzékenységük.

A gyógyszerek jó része képes a fájdalom élességét tompítani, vagy azt megelőzni, de lehet nélkülük is eredményt elérni. Sok ideggyógyász ma már a stressz okozta fejfájásokra progresszív izomrelaxációt javasol. Ennek során a betegek megtanulhatják azt is, hogyan lehet enyhíteni a migrénes fájdalmat a halántéki artéria tudatos szűkítésével. E módszerek különösen akkor tanácsosak, ha havonta 4-5 alkalomnál többször jelentkeznek a rohamok, ennél gyakrabban ugyanis nem célszerű fájdalomcsillapítókat bevenni azok mellékhatásai miatt.

Stresszel összefüggő, rendszeresen jelentkező fejfájások esetén Teljesen értelmetlen gyógyszert bevenni. Ezek ugyanis csak akkor szorulnak orvosi kezelésre, ha már másnaponta jelentkeznek. Sok szakember azt tanácsolja, hogy a fejfájósok „barátkozzanak meg a fürdőkáddal”, mielőtt máshoz nyúlnának. Hiszen a fájdalmak legtöbbször a fej, nyak területének izomgörcseiből erednek, ez pedig meleg vízzel és masszázsokkal igen jól oldódik.

Ezért nagyon veszélyes a migrén!
A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás akár órákra, napokra tehetetlenné teszi az embert. Azonban kutatások szerint ennél nagyobb veszélyeket is rejthet magában, ugyanis a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli.

Egy dolog közös a migrénben és a stressz okozta fejfájásban: egyikük sem csak a túlérzékeny emberek tipikus betegsége, ahogyan azt a ma épp divatos nézetek tartják; nemritkán ugyanis kézzel fogható organikus eltérések állnak a hátterükben.

Migrénnél felmerül az agyi anyagcsere kisiklásának gyanúja is. A stressz okozta fejfájás hátterében pedig feltehetően az agy fájdalomfeldolgozása hibás. Ez a hajlam örökölhető, a panaszokat pedig bizonyos ingerek vagy stresszhelyzetek provokálják. Ezért is fontos, hogy a betegek ezeket a szituációkat időben felismerjék, és megtanulják higgadtan feldolgozni ,vagy lehetőleg teljesen elkerülni.

További segítséget nyújthatnak a következők.

1. Elegendő pihenés, kiadós alvás. A fejfájás gyakran kimerültség, túlhajszoltság következménye. Ezért nélkülözhetetlen a pihenés és az elegendő alvás. Ha ez nem megy, akkor próbáljunk meg előtte relaxáló fürdőt venni, esetleg levendula-, citromfű-, komló- és macskagyökérteát inni, vagy ezek kivonatát tartalmazó szereket szedni. A felborult bioritmust a melatonin segít rendezni.

2. Vitaminok és ásványok. Migrént is képes kiváltani, de a rendszeres fejfájás, levertség oka a vitaminok és ásványok hiánya – aminek hátterében állhat rossz étkezés, rendszeres kávézás, felszívódási zavar. Ennek rendezésében a nagyobb adagban szedett vitaminok, ásványi anyagok (B-vitamin, vas, magnézium) segíthetnek, és ha ezek sem elegendők, akkor injekciós és infúziós vitaminkúrák.

3. Ételintolerancia, hisztamintúlérzékenység. Kevesen tudják, de migrént és fejfájást képes az ételintolerancia, különösen a hisztamin-túlérzékenység is okozni! Ezt ma már lehet tesztelni, és ha kiderül, hogy valóban fennáll a probléma, akkor célirányosan kezelhető is.

4. Masszázs, manuálterápia. A gerinccsigolya blokkja is állhat a fejfájás és migrén hátterében. Ezen csontkovács, manuálterapeuta és kiropraktőr is segíthet. Fontos a gerinctorna és a masszázs is.

Ha emésztési zavarok – gyomor-bélbetegség, máj-és epepanasz – váltja ki a fejfájást, akkor tartós javulás csak akkor várható, ha ezekre is megtaláljuk a megfelelő gyógyírt. (Forrás: balaicza.hu)

Öt hatékony tipp fejfájás ellen – ezt edd, és így!
A konok fejfájásnak számos oka lehet, többek között stressz, gerincpanaszok, gyengülő látás, vashiány, vérszegénység, B-vitamin-hiány. Ám arra kevesen gondolnak, hogy elsőként az étrendjükön kellene változtatni! Pedig ezzel bizonyítottan intenzív javulás érhető el. Íme, néhány hasznos tipp fejfájósoknak!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!