Facebook hozzászólás

4 jó tipp a tüzifavásárláshoz

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért? A tűzifa ugyanis hiánycikk, ezért érdemes elolvasnunk az alábbi tippeket vásárlás előtt.

 

Tipp 1: A kivágástól számított időre mindig kérdezzünk rá

Mivel a tüzifa hiánycikk lett, gyakran előfordul, hogy „idő előtt” eladják, ami azt jelenti, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy megfelelően kiszáradjon. A legideálisabb az, ha a kivágásától számítva legalább egy év telik el a felhasználásig.

Tüzifa felvágása, Kép stihl
Tüzifa felvágása, Kép stihl

A jelenlegi helyzetben Magyarországon gyakorlatilag nem lehet hozzájutni ilyen szárított tüzifához, és gyakran még a nem eléggé kiszárítotthoz is lehetetlen. Az erdőgazdaságok készletei a korábbi évek hidegebb téli időszaka alatt kimerültek, és még nem tudták feltölteni azokat, mert nem mindig áll rendelkezésre megfelelő munkaerő ehhez. Ennek oka, hogy az építőiparból kivándorolt óriási munkaerő után maradt űr egyszerűen beszippantotta a fakitermelésben dolgozókat.

Tipp 2: Telephelyen szerezzük be a tüzelőt, vagy ellenőrzött minőségű tüzifát vegyünk

Egyre inkább elterjedt, hogy a tüzelőt a világhálón árulják – gyakran meglepően kedvező áron. Ha úgy döntünk, hogy online vásárolunk, legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis ezeken a felületeken nem biztos, hogy ellenőrzött a minőség. Erre utal, hogy mára már fogalommá vált a „tüzifaátverés”. Sokszor például nagyon magas víztartalmú, kifejezetten frissen vágott fát egy vagy két évig szárítottként kínálnak. Találkozhatunk korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fával is, illetve a vegyszeres szennyezettség is gyakori. Épp ezért olyan eladótól szerezzük be a téli fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában szerepel, és őrizzük meg a kapott számlát egy esetleges panasz esetére.

A pillanat, amikor Angelica grófnő álma teljesült
Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok alkalmából egy különleges, „∞” végtelen formájú fapad készült a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 40 hektáros parkjába. A pad alakját Károlyi Angelica grófnő álmodta meg, majd Gáborecz István, az ismert kerti eszközöket gyártó cég faszobrásza faragta ki. Az ülőalkalmatosságként is használható alkotás mostantól a kertet díszíti.

Tipp 3: Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást

Ajánlott minél előbb megvásárolni a tüzifát. Egyrészt azért, mert megfelelően tárolva van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál nagyon fontos, hogy a tüzifa felülről védve legyen a csapadéktól, de oldalt hagyjunk helyet a szellőzésre. Kellő odafigyeléssel pár hónap alatt akár 30 százalékkal is növekedhet a tüzifa fűtőértéke. Másrészt célszerű elegendő időt hagyni a faanyag megtalálására, hogy ne kényszerüljünk bele egy rossz ajánlatba pusztán az idő hiánya miatt.

Tipp 4: Keressük a kevésbé feldolgozott fát, amely olcsóbb és könnyebben elérhető

A legkényelmesebb megoldás természetesen az, ha kandallókész fát vásárolunk, amely azonban jóval drágább a kevésbé feldolgozott tüzifánál. A faanyag feldolgozottságával arányosan ugyanis nő az ára, és csökken az elérhetősége. A kandallókész és a feldolgozást igénylő tüzifa ára között akár 50-100 százalékos különbség is van. Ha spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, majd azt a megfelelő védőfelszerelésben otthonunkban a szükséges méretre fűrészelni, hasogatni.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 136

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!