Facebook hozzászólás

7 hasznos tipp a virágültetéshez, mert ideje van!

Tavasszal nem csak a kerti, hanem a lakásban lévő szobanövényeink is megújulásra, frissítésre vágynak. Hogyan, mibe, milyen földbe és mikor ültessük át kedvenc növényeinket? A legfontosabb kérdésekre, gyors válaszok következnek.

1. Mik az általános szabályok virágültetésnél?
A szabály az, hogy a fiatal növényeket, amelyek kisebb cserépben vannak kétévente érdemes átültetni. A legtöbb növény hamar feléli a virágföld tápanyag tartalmát, ezért a következő évre már nem fejlődik szépen, mert kifogyott a tápanyag a virágföldből.
Az idősebb növényeket, amelyek nagyméretű cserépbe vannak elültetve, már nem érdemes megbolygatni, itt csak felszíni talajcserét érdemes elvégezi, ilyenkor a talaj felső rétegét szedd le és pótold friss virágfölddel. A virágzó növényeknél csak azokat ültesd át, ami nyáron virágzik.

2. Mikor ültess?

  • Ha a növény már szinte kidől a cserépből, vagy elhajlik, érdemes az átültetésen gondolkodni.
  • Ha a növényt már legalább két éve nem ültetted át, akkor szintén.
  • Ha a növényt most vásároltad, de túl kicsi a cserepe.
  • Ha a gyökre már kilóg a cserépből.
  • Ha azt látod, hogy egy szobanövény nem fejlődik, csak sárgulnak a levelei, és fakó hajtásokat hoz.

3. Hogyan ültess?
Vizsgáld meg a növény gyökerét. Ha már kellően beszőtte a cserepet, vagy kilóg a gyökér a cserép alján, nagyon óvatosan ütögesd meg a cserép szélét és emeld ki a növényt a földdel együtt. Nem szabad nagyon megbolygatni a gyökerét a növénynek, de a sérült elhalt részeket vágd le.
Fontos! Ne ültesd túl nagy cserépbe a növényt. Nézd meg az előző cserép méretét, és ehhez viszonyítva két vagy négy centivel nagyobb cserepet válassz.

4. Mibe ültess? – Műanyag vagy kerámia?
A kerámia cserép azért jobb, mert a növény gyökere jobban kap levegőt benne, de sajnos egy idő után a cserép oldalán a víz és a különböző ásványi anyagok nyomot hagynak, és csúnya lesz. A műanyag könnyebben tisztítható és olcsóbb.

5. Milyen a jó virágföld?
A jó virágföld barna, laza és morzsás, szagtalan és közepesen nedves. A virágzó dísznövények számára válassz a savanyú típusú  virágföldet, a levéldísznövénynek pedig az általános virágföld is megfelel. A legtöbb virágföld már be van keverve tőzeggel vagy humusszal, ami a jó vízáteresztő képességet biztosítja növényeink számára. Ha ez még se lenne meg érdemes bekeverni a földet tőzeggel úgy, hogy 60 % föld és 40% tőzeg vagy humusz legyen benne.

6. Mibe ne ültess?
Soha ne ültess kerti virágföldbe, mert a fertőzéseket könnyen beviheted a növényekre. Ne ültessünk olyan virágföldbe, amelyik tele van kővel, üvegcseréppel, faággal vagy nagyobb idegen tárggyal, mert a növények könnyen tönkre mennek.
Ha megtaláltad a megfelelő cserepet és földet, emeld át a növényt és szórd körbe a friss földdel, majd tömörítsd kézzel a cserép szélén. Ültetés után öntözd be a növényt, ilyenkor érdemes pótolni a földet, mert a víztől kissé összeesik a föld.

7. Mire figyelj ültetés után?
Ültetés után ne adj a növénynek semmilyen tápoldatot közel egy hónapig, mert kiégeti a növényt. Átültetés után tedd a növényt minél világosabb helyre, de semmiképp ne tűző erős napsütésre. (Forrás, képek: andio.hu)

Lelki békénk szobanövényei
Mennyi szobanövényed van? Ha igazi dzsungel tőlük a lakásod, az ugyanúgy káros, mint amikor kevés van belőlük. Ráadásul a növények formája, nagysága és az elhelyezésük is komolyan befolyásolja a közérzetedet és a családi békét. Most megmondjuk, hogyan!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 152

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!