>
Facebook hozzászólás

A magyarok szeretik, mégsem eszik. Elmondjuk, hogyan készíts halat!

Bár tudjuk, hogy egészséges és szeretjük is, évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, s a négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal bizony nagyon lemaradunk:  Európai viszonylatban a sor végén kullogunk halfogyasztásban. Pedig az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.

A halfogyasztási szokásokra irányuló legutóbbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 44,2%-a heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1%-a évente csupán néhány alkalommal, 11,1%-a pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8%-ának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (0,4%), akik mindennap ezt az étket választják.

Változatosan készíthető el, és diétás étrendbe is remek – Kép: Pixabay

A magyar emberek közel harmada (32,1%) nagyon szereti a halas ételeket. A  legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott, illetve a sült hal. Ezek főleg karácsonykor és nyáron gyakoribbak az asztalokon. A megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket, gyümölcsöket. A halat nem  csak az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért és könnyű emészthetőségéért. A „halrajongók” kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába. Zömében a 40 évnél idősebbek, az aktív szellemi foglalkozásúak, a nyugdíjasok és a háromfős háztartásban élők tartoznak a halfogások kedvelői közé, akik szerint a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába.

„A magyarok mindössze 18%-a kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz. A leggyakrabban felhozott érvek között szerepel, hogy nincs jó szaga, szálkás, és drágának tartják”– árulta el dr. Törőcsik Mária, a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója.

Milyen a jó halászlé?
A mesterszakács szerint jó halászlét képtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba. „Én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak” – árulta el mesterszakácsunk.

Az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog. A hozzánk hasonlóan tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy, mint nálunk: például a szlovákok fejeként évi 8, az osztrákok 13 kiló halat esznek.

Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Fontos tehát a halételek népszerűsítése, hogy az egy főre jutó halfogyasztás növekedhessen.

Életforma-tippek

● Sokan azért ódzkodnak attól, hogy otthon halat készítsenek, mert gyakorlatlanok benne. Évente egyszer karácsonykor halászlét készítenek, vagy kirántanak pár szelet halat, de év közben már inkább a rántott sertést vagy csirkét választják. Pedig a halételekben, túl azon, hogy finomak, az a fantasztikus, hogy nagyon egyszerűen és sokkal gyorsabban elkészíthetők, mint bármilyen húsétel.

Éppen ezért most két eszközt ajánlunk, amelyet bárki nyugodtan kipróbálhat, és biztos, hogy nem sül fel vele. Elég, ha a halat – bármilyet – kicsit megsózod, borsozod, aki szereti, fokhagymával is fűszerezheti. A grillezőbe beletesszük, összecsukjuk, és rátesszük a rácsra, a mikróba való edénybe pedig tehetünk egy kis vajat, meg csöpp vizet is. Próbáld ki, hidd el, érdemes!

A mikróba való edény ára 2 190 forint, a grillező 990 forintba kerül.
● További Életforma-receptek itt!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!