Facebook hozzászólás

A porszívónk mindent elmond rólunk

Meglepő módszerrel elemezték Los Angelestől Szingapúrig a lakásokban összeszedett por tartalmát: városonként 2-2 lakásban felporszívóztak, majd megnézték, milyen anyagok vannak a porzsákokban. Meg fogsz lepődni…

Amikor a levegőszennyezésről van szó, többnyire a kültéri levegő minőségével foglalkozunk, pedig időnk 90 százalékát zárt térben töltjük. Hogy kiderüljön, otthonaink levegőjében milyen szennyezőanyagok vannak, az Electrolux izgalmas kutatást hívott életre. Az Electrolux Invironment Project során különböző légszennyezettségű nagyvárosok lakásaiban vetették be az UltraOne porszívót, majd a porzsákokat elküldték a Svéd Mezőgazdaság-tudományi Egyetemre, ahol szakértők tették „nagyító alá” azok tartalmát. Hogy mit találtak? A közönséges műanyagtól kezdve az állati maradványokon át a lövedéknyomokig gyakorlatilag mindent.

Még, hogy otthon tisztaság van? – Kép: sxc

A laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy a beltéri levegő minőségét nagyban meghatározza a kültéri levegő szennyezettsége és az adott város földrajzi elhelyezkedése. A porzsákokban talált anyagok 58 százaléka ugyanis a kültérből került az otthonokba. A járműforgalomból eredően motorkenőanyagokat, kipufogógáz-maradványokat, az autók fékrendszeréből származó vas- és cink-oxidot találtak. Kimutattak elektromos kondenzátorokból származó nehézfémeket, amelyek allergiát és légzési panaszokat okozhatnak, de tallium és réz mérgező elegyének nyomait is észlelték.

Láthatatlan kórokozók – Tuti, hogy tiszta a lakásod?
Semmi sem az, aminek látszik, főleg nem, ha mikroszkóp alá kerül. Hitted volna, hogy még egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsög, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban? Legyünk elővigyázatosabbak!

Ami a városspecifikus részecskéket illeti, Tajpejben például az ázsiai konyha által nagyon kedvelt tofu gyártásához használt anyagokat mutattak ki. Sao Paolóban bauxitot találtak, amelynek termelésében Brazília világelső. Stockholmban dolomitra bukkantak, amivel a svéd város járdáit burkolják. Az óceánparti Los Angelesben pedig tengeri állati maradványok nyomait is azonosították a porzsákokban.

A kültéri levegő hatása mellett a legfontosabb megállapítás mégis az, hogy a beltéri levegő minősége nagyban függ az ott élők életmódjától. Pusztán a porzsákok tartalma alapján a kutatók megállapították, melyik kutatási résztvevőnek van kutyája, ki az, aki teniszezik, ki dohányzik, és ki az, aki sokat mos. Minderre fű- és salakmaradványokból, ürüléknyomokból, illetve a mosószerekben használt zeolit azonosítása alapján következtettek.

Mit tehetünk, hogy otthonaink levegője tisztább legyen?
A gyakori porszívózás hasznos, de nem mindegy, milyen porszívót használunk. A régi vagy gyengébb minőségű készülékek maguk is szennyezhetnek: az alacsony porfelszedő képesség, a pontatlan illesztések vagy a rossz minőségű porzsák miatt használatuk közben allergiát okozó por és baktérium kerülhet a levegőbe.
Ha már felporszívóztunk, a tisztaság fenntartása érdekében érdemes még néhány tanácsot megfogadni. Hazaérve vegyük le az utcai cipőt, hogy a kintről behozott szennyeződéseket ne hordjuk szét a lakásban. Vegyünk növényeket, mert ezek egy kis törődés mellett alaposan tisztítják a szoba levegőjét. Szellőztessünk akkor, amikor esik, vagy közvetlenül eső után, mert a beengedett friss levegő ilyenkor a legtisztább. Végül, érdemes odafigyelni mindennapi tevékenységeinkre, hogy felfedezzük, mikor kell bevetni az előző tanácsok valamelyikét.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!