Facebook hozzászólás

A tökéletes kert a családi fészek fontos eleme!

Ha a címet olvasva hirtelen a tökéletesre nyírt pázsit és a tujákkal szegélyezett kert képe jutott eszedbe, akkor jó eséllyel nem a megfelelő irányba indultál el, ugyanis a tökéletes kert nem feltétlenül jelenti ezt. Ez a kifejezés sokkal inkább egy színes-szagos birtokot jelent, ahol a család minden tagja jól érzi magát. Ami helyet ad a közösen eltöltött nyári estéknek, melengeti a szívet színes őszi reggeleken, elkápráztat a tavasz virágaival, és ahol a legjobb móka hóembert építeni a téli hidegben. Ha te is egy ilyen otthonos kertről álmodsz, most a legjobb helyen jársz.

Mégis milyen a tökéletes kert?

Ha egy házban emberek élnek – legyen bármilyen stílusban berendezve – ott nem állhat minden precízen az élén, akár egy lakberendezési katalógusban. Az évek alatt az esztétikumot felváltja a praktikum, és bár lehet, hogy az a komód abban a sarokban néz ki nagyon jól, ha egyszer használat szempontjából egyáltalán nincs jó helyen, egy idő után úgyis errébb került.

Kisfiú öntözi a növényt, Kép: Megyeri Szabolcs
Gyerekjáték, Kép: Megyeri Szabolcs

A kertben nagyon hasonló a helyzet, hiszen nem kell mindennek egy kertépítő magazin címlapjára hasonlítania. Egy kertben bátran megfér egymás mellett például a mályva és a kukorica, az őszibarack és az estike, de hagyhatjuk érvényesülni a vadon növő virágokat is. Vagyis azt ültethetsz el a kertedben, amit csak szeretnél. Lehet, hogy nem lesz minden fűszál ugyanakkora, sőt, a rendezettség sem tökéletes, de él, lélegzik, virágzik és terem.

Hogy fogjak hozzá a kertem megteremtéséhez?

Fontos tisztázni, hogy a kertben hosszú folyamatok zajlanak. Ahogy egy gyermek cseperedik, úgy terebélyeseik az évek alatt az elültetett facsemete, láthatod, miként dúsulnak a cserjék, és hogy bontanak virágot minden évben az évelő növények, miközben te minden szükségeset megadsz nekik a gondoskodásoddal. A kertben való munka egy türelemjáték, viszont ha észreveszed az apró kis csodákat, akkor nap mint nap remek kalandok várnak rád odakinn. A kipattanó rügyek, az őszi gyümölcsök és a téli hóesés például mind ilyenek. Ha belevágnál kerted átrendezésébe, és szeretnél néhány új növényt ültetni, fontos, hogy először alaposan nézz utána az igényeiknek és ennek megfelelőek keress számukra helyet a birtokodon. Innentől kezdve viszont az elrendezés kizárólag rajtad múlik, bátran elengedheted a fantáziádat és megvalósíthatod álmaid kertjét.

Kerti parti, sütögetés, Kép: Megyeri Szabolcs
Készülnek a grill ételek a családi-baráti bulihoz, Kép: Megyeri Szabolcs

A kert gondozása nem munka!

Ha a fenti sorokat olvasva máris belegondoltál abba, mekkora munka egy ilyen kertet rendben tartani, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit másként gondolj minderre! Egyrészt ugyanis a kerti munka kikapcsolódás. Amikor nem kell a munkahelyeden lenned, és magadnak osztod be az idődet, mindeközben pedig sokat teszel az általad ültetett növények egészségéért, melyek alaposan meghálálják majd a gondoskodást egy szép virággal vagy egy finom terméssel. Másrészt nem kell mindezt feltétlenül egyedül elvégezned, hiszen egy nagy közös családi vagy baráti programot is varázsolhatsz belőle, amikor előkerül a bogrács és a tollaslabda is. Így nemcsak hamar végeztek a kerti munkával, de közben remekül szórakozhattok is.

Miért része ilyen szorosan a kert az otthonnak?

Ha az ember családi házban él, akkor akarva akaratlanul az élete szerves részévé válik a kert. A terület, melyen minden reggel keresztül mész a családoddal munkába és iskolába igyekezve, ahol megpihenhettek egy fáradt nap után és ahol tartalmas időt tölthettek el közösen.

Mi köze gyümölcsfának a kikapcsolódáshoz vagy a spóroláshoz?
Mikor az ember sorra veszi a spórolási lehetőségeket, rendszerint nem szerepel a lista elején a gyümölcsfa ültetése. Kár, de mi segítünk!

Ráadásul a hozzád érkezők is ezt látják meg először, és ez alapján alakítják ki az első benyomást az otthonodról. Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez, viszont úgy érzed, még inspirációra van szükséged, érdemes ellátogatnod Megyeri Szabolcs kertész blogjára, ahol hosszan ír a kertről és az ott található növényekről. Ő úgy fogalmaz, hogy a tökéletes kert az, ahol a nyíló a virágok illata az orrunkat, a gyönyörű növények látványa a szemünket, a madarak csicsergése a füleinket kényezteti, miközben a gyümölcsfák termései pedig a különböző ízekkel vesznek le a lábunkról. És ahova belépve azt mondod, itthon vagyok!

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!