Facebook hozzászólás

Apró, de hatékony vasalási trükkök

Még a legmodernebb vasalókkal is el lehet szúrni a vasalást, főleg, ha valaki kifejezetten utálja is csinálni. Ezekkel az apró trükkökkel azonban nemcsak gyorsabb, de élvezetesebb is lehet ez a nem éppen közkedvelt házimunka. Persze minden a teregetéssel kezdődik…

Az ingeket, blúzokat vállfán is szárogathatjuk

Amint kimosott a gép, rögtön szedd ki a ruhákat a mosógépből, és jó alaposan rázd ki! A pólókat, pulóvereket szépen húzkodd ki, így sokkal könnyebben megy majd a vasalás is, mint ha csak feldobálnád a ruhaszárítóra  a  textileket. Néhány ruhafajta speciális teregetést igényel. A férfiinget, blúzokat a két ujjánál fogva vagy vállfán akaszd fel, a párnahuzatokat a sarkuknál fogva gombold rá a kötélre. A kimosott ruhát nem érdemes egymás tetejére dobálni, könnyen összetapad, és olyan gyűrött lesz, hogy a vasalása is körülményessé válik. Ha a ruha megszáradt, azonnal szedd le, ne halogasd, mert csak porosodik, vasalni is nehezebb lesz.

Csak azokat a holmikat vasald, amiket feltétlenül muszáj! Van, aki nem teregeti ki rögtön a ruhákat, hanem egy negyedórára szépen összehajtogatva leteszi őket egy sima felületre, hogy megspórolja a vasalást. Ám van, aki arra esküszik, hogy pólót, blúzt, mindent, amit csak lehet, fogason szárít, és úgy is pakolja el a szekrénybe, ezzel a vasalás feleslegessé válik.

Praktikák, ha folt esett
Foltok egyszerűen teremnek. A legrendesebb háziasszony, a leggondosabb anya, a legelegánsabb úrinő sem tudja megakadályozni, hogy olykor tea, bor, fű vagy más paca ne csúfítsa el a terítőt vagy a ruhát. Kétségbeesésre azonban semmi ok, csak azt kell tudni, milyen piszoknak mi a leghatékonyabb ellenszere.

Az eredményt befolyásolja:
● a hőmérséklet,
● az idő,
● a nyomás,
● a nedvesség.
Vagyis ha egy anyag nem engedi meg, hogy magas hőfokon vasald, akkor a vasalás minőségét fokozhatod azzal, hogy ránehezedsz a vasalóra (növeled a nyomást), és hosszabb ideig tartod az anyagon.Akárcsak a mosásnál, a vasalásnál is célszerű az igényelt hőfok szerint előre szortírozni a ruhákat. Célszerű előrevenni az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat, és a végére tartogatni a nagy hőfokon vasalandó pamut és len ruhadarabokat. Ennek egyszerű magyarázata van: hamarabb melegszik fel a vasaló, mint ahogy kihűl.

Ha a vasaló folyamatosan ömleszti a gőzt, az anyag nem tud kiszáradni, és könnyen összegyűrődik újra. Ha a vasaló talpára ragad valami, eltávolíthatod, ha a vasaló talpát 100% pamut, bolyhos törölközőn meghúzogatod, amíg még meleg.

4 tipp a problémamentes mosáshoz – férfiaknak!
Ha egyedül élsz, vagy a párod elutazott a barátnőivel egy hétre, addig halmozod a szennyest, míg visszajön, vagy keresel egy SOS-takarítónőt? Itt az idő, hogy kézbe vedd ruháid sorsát, és ne másra várj azért, hogy a hétvégére kedvenc farmeredbe bújhass!

● Így leszel hatékony –  ne alkalmazz körkörös mozdulatokat, mert ezek megnyújtják a szövetet. Az ing vasalásánál mindig hosszirányú, egyenes mozdulatokkal vasalj, mivel a körkörös mozdulatok károsíthatják az anyagot. A makacs ráncoknál vasalj szálirányban, és használj fokozott gőzt!
Így csökkentheted a gyűrődéseket – vasalás után rögtön akaszd fel a ruhákat vállfára. Ha keményítőt használsz, először a ruha alsó részét spricceld be, majd csavard fel a ruhát. Így a szövet be tudja szívni a nedvességet a vasalás előtt. Ellenőrizd a vasaló hőfokát. Ha sistereg, amikor a szövethez ér, akkor csökkenteni kell a hőfokot.
Így kezeld a kényes szöveteket, gombokat – a különösen kényes szövetek jól reagálnak, ha vasalóruhával, zsebkendővel vasalod őket. A gombot úgy tudod megóvni, ha letakarod egy kanállal. Egyszerűen tégy egy kanalat a gombra, és vasald körül.

Jobb eredményt érsz el, ha a frissen vasalt ruhát, mielőtt felveszed, egy pár órára hűlni, pihenni hagyod. (Forrás: andio.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…

Mama, dobja be a slusszkulcsot!

Az egyik legnehezebb, a mindennapi életet érintő döntés a demenciával élő emberekről gondoskodóknak, hogy vajon a…
1 / 1 491

OTTHON

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…
1 / 347

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!