>
Facebook hozzászólás

Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés

Ha kertes házban élsz, akkor minden bizonnyal az ásó az a szerszám, amit a legtöbb alkalommal bizonytalanul fogsz keze. Elég csupán a kapát használni a növények tövénél, vagy már ásni kell? Az évszakváltások alkalmával fel kell lazítani a talajt? Ültetésnél szükséges az egész ágyást megmunkálni? Ősszel a fagyok előtt nem veszélyes a talajszerkezet fellazítása? Ezeket a kérdéseket most alaposan körbe járja Megyeri Szabolcs kertész, hogy többé ne okozzon fejtörést e kerti szerszám használata.

Lássuk be, ásni senki sem szeret

Fáj tőle az ember háta, vízhólyagos lesz a tenyere, és igen fárasztó is újra és újra belemélyeszteni a szerszámot a földbe. Gondolj viszont arra, mennyire jót teszel ezzel a talajnak és a növényeknek! Olyan ez, mintha feltöltenéd őket vitaminokkal. Fontos viszont tudni, mikor érdemes belekezdeni a talajlazításba, és tisztában kell lenni azzal is, mi mindenre kell odafigyelni?

Ásó, Kép: Megyeri Szabolcs
Kép: Megyeri Szabolcs

Tegyünk együtt csodát a kertedben!

Általánosságban véve miért fontos az ásás egy kertben? Mindenekelőtt vonatkoztassunk el az aktuális évszaktól, és beszélgessünk általánosságban az ásó használatáról, és annak minden hasznáról! Sokan gondolják, hogy bőven elegendő néhány havonta kikapálni az apró gyomokat a kertben, és összegereblyézni a lehullott faleveleket. Azonban ez nem teljesen igaz, hiszen sokkal összetettebb dologról van szó. Az ásásnak ugyanis számos jótékony hatása van a talajra. Szóval, ha nem tökéletes állapotú pázsit fekszik az egész birtokon, bizony olykor szükséges átforgatni a kertet.

Mutatom, miért olyan fontos ez!

Levegő és nedvesség

Az ásással a talaj levegőhöz jut, ráadásul így a nedvesség áramlását is segíti a földben, hiszen nem akadályozza az összetömörödést. Tehát így megalapozhatod a birtokodon talajának minőségét.

Út a növények gyökeréhez

Az ásás emellett a növényeknek is jót tesz, ugyanis segíti a gyökereik növekedését. Hiszen egy átforgatott talajon könnyebben áthatolnak, ezáltal a növény egyrészt képes stabilabban állni, másrészt gyorsabban is fejlődik, hiszen egyszerűbben kerül mélyebb talajszintre a gyökérzete, amelyek segítségével így a tápanyagokat is jobban fel tudja venni a földből.

Természetes komposzt

Szót kell ejteni emellett az ásáskor eltávolított gyomokról és a föld alatt bujkáló gyökerekről is, mely két szempontból is jótékony hatású. Egyrészt a gyomnövények nem veszik el a teret kerted lakóitól, másrészt a talajba dolgozva ezek természetes komposztot képezhetnek, ami sokat hozzátesz a talaj minőségéhez.

Így készítsd fel a kerted az őszre, a télre!
Nem olyan régóta erősítem a kezdő kertészek táborát, ugyanis nem egészen egy évvel ezelőtt lennem magam is családi ház lakója. Naivan azt gondoltam, hogy a kertben leginkább tavasszal és nyáron van munka, ám hamar rá kellett jönnöm, hogy tévedek. Mentségemre szóljon azonban, hogy valóban nem sokan tudják, hogy az egész éves kerti munkálatok közül kiemelendőek azok a tennivalók, melyeket ősszel kell elvégezni. Megyeri Szabolcs kertész a blogjában rábukkantam egy részletes leírásra ezzel kapcsolatban. Ahogy ő fogalmaz, ez egy nagyon különleges, átmeneti időszak, amikor a birtok csupa élmény és meglepetés. Milyen igaza van! A kedves levélíró most Nektek is segíthet!

Kártevők „kilakoltatása”

A talaj átforgatásával a kárvetőket és azok lárváit is eltávolíthatjuk a földből, melyek egyébként komoly károkat okozhatnának a veteményesben vagy a virágágyásban. Ilyen gyakran előforduló károkozók a cserebogárpajorok, melyek a földben élnek, és fiatal korukban humusszal, idősödve pedig növényi gyökerekkel táplálkoznak. Mikor befejeződik a teljes átalakulás, a cserebogár felszáll, és innentől kezdve a fák leveleit rágja. Ha az ásóval kiforgatja őket, ez a legjobb védekezés ellenük, ugyanis a fagyokat nem élik túl.

Miért fontos felásni a kertet ősszel?

Az ásás szempontjából kiemelkedő fontosságú az ősz, ugyanis ha ilyenkor fellazítjuk a talajt, teret engedsz annak, hogy az ilyenkor lezúduló nagy mennyiségű csapadék a talajba szivároghasson. Az ekkor elraktározott vízmennyiség pedig ideális környezetet a tavaszi és nyári növényeknek is. Emellett, ha most porhanyóssá teszed a talajt, a fagy átjárja ezeket a rögöket és morzsákat, így tavaszra igen kedvező talajösszetétel és szerkezet alakul ki, mely tökéletesen alkalmas az új növények ültetéséhez. Kiemelendő továbbá, hogy ilyenkor a talaj felső rétegében található szerves anyagokat beforgathatod az alsóbb részekbe is, így a növények gyökeréhez is könnyebben jutnak el ezek a tápanyagok.

Válassz megfelelő ásót!

Bár első ránézésre csupán egy fanyélből és egy vasdarabból áll az egész szerszám, azonban ennél jóval többről van szó. Ezt mindenki csak akkor tapasztalja meg, amikor használja. Mikor ásót vásárolsz, érdemes odafigyelni a nyél hosszúságára. A 150 – 160 centiméter az ideális. Vastagsága akkor megfelelő, ha átfogva összeér a hüvelyk és a mutatóujj.

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertész)

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!