Facebook hozzászólás

Ásó, kapa, nagy trágya!

Nehéz lélekkel vesszük elő az ásót, mert leginkbb nem tudjuk eldönteni, pontosan hogyan, és miként kell azt csinálni? Erről kertészünk már készített egy összefoglalót. Most azt vettük csokorba, hogy pontosan mire kell vigyázni munka közben, és mit tehetünk még, ha már úgyis kézben van az az ásó?

Kerti szerszámok, Kép: Megyeri Szabolcs
Kép: Megyeri Szabolcs

Mire figyeljünk az őszi ásáskor?

Van néhány fontos dolog, amire kiemelten érdemes odafigyelni az őszi ásáskor annak érdekében, hogy hosszú távon is hasznos legyen. Lássuk, melyek ezek!

– Semmiképp ne várd meg, míg beköszöntenek a fagyok, érdemes figyelni az időjárási előrejelzést. Az október-november rendszerint ideális választás az őszi ásás elvégzéséhez.

– Igyekezz minél mélyebbre ásni, akár húsz-huszonöt centiméternyire is! Tehát ne csak a felszínt kapargasd, hanem nyomd mélyre az ásót!

– A rögöket ne egyengesd el, azok „megdolgozása” a fagy feladata lesz. Így is épp elég fárasztó dolog még egy kisebb kert felásása is, ne csinálj felesleges plusz munkát saját magadnak.

– Ha gyümölcsösben tevékenykedsz vagy több fa is van a kertben, akkor is az egész kertet ásd fel, ne csak a fák környékére koncentrálj!

– Vigyázz, nehogy felsértsd a föld felszínéhez közel levő fák és cserjék gyökérágait!

Ha már eldöntötted, hogy egyszer trágyázni is kellene, akkor arra az őszi ásáskor itt az idő! Keresve sem találhatsz rá jobb alkalmat. A sok csapadéknak és a téli fagyoknak köszönhetően ugyanis elég időt kapnak a szerves anyagok a lebomlása. Amennyiben homokos a talaj, érdemes egy-két évente trágyázni, viszont ha inkább kötöttebb, akkor két-három évente elég azt “felturbózni”.

Sárga rózsa, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Összekötheti az ásást ültetéssel is!

Ha már egyébként is a kezedben van az ásó, és amúgy is régóta szeretél volna néhány új fát vagy virágot a kertjébe, akkor most itt a remek lehetőség. A fagyokig szabadgyökerű és konténeres gyümölcs- és díszfák egyaránt ültethetők a szabadban. Ugyanez igaz a rózsákra, valamint a tavaszi hagymásokra is.

Mivel a konténeres növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe, ezért ha nem fagyos a föld, és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők a téli fagyok és a nyári hőség kivételével. A szabadgyökerű kiszerelés lényege pedig az, hogy gyökerei szabadon vannak. Pontosan ezért nagyon óvatosan kell szállítani, és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezeknek a gyümölcsfáknak az ültetése pontosan október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban lehetséges. Vagyis bármelyik megoldást is választod, az őszi ásással mindegyik ültetése tökéletesen összeköthető.

Amennyiben már előkészítenéd tavaszi virágoskertedet már ősszel, a hagymások elültetésére is van lehetőség ebben az időszakban. Ugyanis ha még a fagyok előtt a földbe kerülnek a gumók, már az első tavaszi napsugarak hatására kibújnak majd a földből a zöld hajtások, melyekből hamarosan gyönyörű, illatos virágok nőnek majd ki.

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertész)

Komposztálni nagyon jó!
Mindig vegyszermentes, természetes legyen a termesztett növények tápanyaga, ez a biokertészkedés egyik lényegi eleme. Az istállótrágya mellett nagyszerű alternatíva a komposzt, melyet mi is előállíthatunk otthon egyszerűen, kis befektetéssel. A komposztálással egyúttal egy csapásra megszabadulhatunk a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!