>
Facebook hozzászólás

Az orchideák kártevői – Így védekezz ellenük!

Azt mondják, az orchidea kényes növény, de igazából csak érteni kell hozzá. Többek között a megfelelő gondozás mellett óvni kell a különféle kártevők ellen is. Ehhez adunk most segítséget!

Az orchideát – a melegháziakat éppúgy, ahogyan a lakásban tartható vagy mérsékelt-hidegházi orchideát – megtámadhatják különböző kórokozók. Íme a leggyakoribbak!

A gyapjas tetű a levelek fonákján telepedik meg

Gyapjas- és pajzstetvek. Főleg akkor támadnak, ha a levegő páratartalma lecsökken, vagy nem megfelelő a ventiláció a növény körül. Általában a levelek fonákján telepednek meg először, és szívogatásukkal legyengítik a növényt. Az első jel, amire fel kell figyelni, a növényen megjelenő fényes, mézszerű, ragacsos foltok. Ezt a váladékot a levéltetvek termelik, általában hamarabb észrevehető, mint maga a kártevő.
Ha tetveket találunk egyik növényünkön, azt azonnal különítsük el a többitől, mielőtt még több növényt is megfertőzne. A tetveket mossuk le a levelekről puha textillel. Ajánlható a következő lemosó keverék: 1 rész folyékony szappan, 1 rész tiszta alkohol, 3 rész víz. Ez a lemosás természetesen nem pótolja a rovarirtóval történő permetezést, mert a tetvek olyan helyekre is elbújnak, ahol szabad szemmel nem felfedezhetők. A rovarirtós permetezést legalább háromszor 10 napos időközönként ismételjük meg a biztonsági előírások szigorú betartása mellett.

A bimbósárgulás a tripszekre figyelmeztet

Tripszek. Szabad szemmel alig látható repülő rovarok. Jelenlétükre figyelmeztet, ha az orchidea virágbimbója elszürkül, mézgássá válik, nem nyílik ki. A tripszek előszeretettel fészkelik be magukat a még ki nem nyílott bimbókba. Ezek a bimbók már nem megmenthetők, legjobb levágni őket, mielőtt a belőlük kikelő újabb tripsznemzedék még nagyobb problémákat okoz.
Rovarirtóval védekezzünk ellenük, szintén többszöri (kéthetente, 3 alkalommal) permetezéssel. Ne csak a beteg növényt, hanem az egész állományt permetezzük le, mivel repülő rovarokról van szó.

Csigák. Általában a kertben nyaraló orchideák cserepével együtt kerülnek be az üvegházba, télikertbe. Nappal megbújnak az ültetőközegben vagy egyéb sötét, nedves helyen, és éjszaka támadnak. Előszeretettel harapdálják le a bimbókat, és rágják meg a fiatal leveleket, hajtásokat.
Lehet csigaölő szert kitenni, olyan helyre, ahol háziállatok nem férhetnek hozzá. További jó módszer lehet félbevágott burgonya vagy cinkék számára árult gömb alakú, faggyúba ágyazott madáreleség elhelyezése a növények között. Ezeket a csigák szeretik, körülöttük összegyűlnek, ahonnan aztán könnyű begyűjteni őket.

Gombás beszűrődések
Csigarágás

Gombás betegségek. Felbukkanásuk rendszerint valamilyen gondozási hibára vezethető vissza. Gyakori probléma, hogy a késő délutáni öntözés következtében az orchideának nincs ideje megszáradni, és az éjszakai lehűlés során gombás fertőzés léphet fel. Szintén gombás eredetű a Phalaenopsisoknál gyakran előforduló koronarothadás. Ilyenkor az öntözővíz megáll a növény közepén, nem tud lefolyni, vagy kiszáradni, és a levelek rothadását okozza. Különösen figyelni kell arra, hogy a Phalaenopsisok közepén soha ne álljon a víz.
A gombás betegségek másik fő ellenszere a megfelelő légmozgás biztosítása a növények környezetében. A nedves, pangó levegő melegágya a gombás-baktériumos fertőzéseknek. Ha gombás betegségre utaló pöttyöket, foltokat találunk a növény levelén, feltétlenül permetezzük le az állományt gombaölő szerrel.    

A vírus pajzstetvek útján is terjedhet

Vírusok. Ahogyan az emberi, illetve állati, úgy a növénybetegségek kórokozói között is megtalálhatók a vírusok. Orchideakultúrákban leggyakoribb a dohány-mozaikvírus, illetve az Odontoglossum-gyűrűvírus.
A dohány-mozaikvírus leggyakrabban a Cymbidiumokat támadja meg, de könnyen átterjed más orchideafajokra is szívó kártevők (levéltetvek), vagy szennyezett kertészeti eszközök útján. A mozaikvírus sárga beszűrődések formájában jelentkezik a leveleken, amelyek idővel megbarnulnak. A sárga, vonal alakú beszűrődések egyre jobban terjednek, végül a levél elhal, és lehullik.
Az Odontoglossum-gyűrűvírus jellegzetes sárga, kör alakú formában jelenik meg a leveleken. Cattleyáknál ez a vírus a virágokban színtörést is okozhat. Mivel sok gombabetegségnek is lehet vírusokkal azonos szimptómája, ezért szabad szemmel nem lehet teljes biztonsággal megállapítani a vírusfertőzést, erre csak laboratóriumi módszerekkel van lehetőség.

Tavaszi orchidea- és broméliakiállítás, 2014
A Magyar Orchidea Társaság szeretettel vár minden érdeklődőt 2014. május 9–11-én a színpompás kiállításon.
Helyszín: Mezőgazdasági Múzeum, Városliget.

A vírusbetegség orchideáknál a tudomány jelen állása szerint nem kezelhető.
A vírusgyanús növényeket el kell távolítani a gyűjteményből, és a cserepükkel együtt meg kell semmisíteni. A vírusos növényekkel kapcsolatba került kertészeti eszközöket alaposan fertőtleníteni kell.

Így lesz gyönyörűen virágzó az orchideád!
Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágok egyike, büszkén tesszük ablakba vagy jól látható helyre. Igazán akkor szomorodunk el, ha a virágok eltűnnek, és csak a csupasz szárat, leveleket nézegethetjük. Hogyan gondozzuk, hogy ismét nyíló virágokat lássunk?

Forrás: orchideatarsasag.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!