Facebook hozzászólás

Betonkemény minimál fürdő-képgalériával

Egyszerű, férfias, praktikus, mondanánk első pillantásra a belvárosi, új építésű ház fürdőszobájára, s ez stílusát, gondolatiságát tekintve teljes mértékben igaz is. Az összkép azonban vitathatatlanul egyedi, köszönhetően a tulajdonos betonhoz való vonzódásának.

A szabálytalan trapéz alakú helyiség nem kínált sok berendezési variációt. A nem túl nagy tér egyik falát az ajtó, míg a szemben lévőt a méretes ablak foglalja el. Bár ez utóbbi sok szempontból előnyös – könnyű szellőztetni, és gondoljunk csak bele, mennyivel kellemesebb reggelente napfényben készülődni -, az elrendezési lehetőségek számát tovább csökkentette. Az első biztos pont az volt, hogy a beton valahol meg kell, hogy jelenjen az enteriőrben. A tulajdonos már az előző lakásában is használta ezt a belsőépítészetben egyre divatosabb anyagot, és mivel ott látvány és praktikum szempontjából is elégedettek voltak vele, ezúttal még fontosabb szerepet kívántak adni neki.

[galeria azonosito=”old_179″ nyitokep=”https://www.eletforma.hu/images/galeria/1630.jpg” kepalairas=” Képgaléria megtekintése”]

Egyedi tervek alapján

alkották meg az Ivanka Beton szakemberei az egy köbméter víz befogadására alkalmas ülőkádat, amely a tulajdonos Japánban tett utazásáról hozott emlékei alapján készült. A fürdőszoba viszonylag kis alapterülete miatt nem lehetett szó igazi „medencéről", nem mellesleg pedig víztakarékosabb is a kisebb méret. A hatalmas betontest és a benne elférő rengeteg víz súlya miatt az építéshez statikus szakember

Figyelemre méltó
● A hatalmas betontest és a benne elférő rengeteg víz súlya miatt az építéshez statikus szakember engedélyére is szükség volt.
● A mosdópult alatti tárolóhelyeket takaró tejüveg tolóajtók nem vesznek el helyet az amúgy sem túl tágas térből, és a letisztult összképet is megőrzik.
● A kád aljában elhelyezett kavicsok nem csak dekorálnak: rájuk lépni felér egy talpmasszázzsal.

engedélyére is szükség volt. A szabálytalan forma az igényeknek megfelelően alakult. Külön figyelmet fordítottak például arra, hogy a perem elég magas legyen ahhoz, hogy egy termetesebb férfi is nyakig merülhessen a habokba, emiatt viszont lépcsőzni kell a be- és kiszálláshoz. Bár a beton szinte bármilyen árnyalatúra színezhető, az eredeti, szürke szín mellett döntöttek, ami még inkább hangsúlyozza az ipari jelleget. A kád köré épített üvegfalnak köszönhetően az alkotmány tágas zuhanyfülkeként is kifogástalanul használható.

A kádra válaszol

a vele szemben lévő, az egész falon végigfutó betonpult, amelynek része a kényelmesen használható, érdekes formájú, hátrafelé lejtő mosdó. A határozott formát csupán egy egészen apró lefolyónyílás töri meg. A pult alatti terület a tárolóhelye, és ide rejtették el a mosógépet is. Minden szükséges eszközt, illatszert és törölközőt acélszegélyes tejüveg tolóajtók takarnak, amelyek nem vesznek el helyet az amúgy sem túl tágas térből. Segítségükkel megőrizhető a letisztult összkép anélkül, hogy az a praktikum rovására menne. A bejárathoz közel elhelyezett bidé és a vécé szinte észrevétlen marad a két hangsúlyos építmény mellett, különösen, hogy az utóbbit még egy beugró is rejti.

A nem igazán jellegzetes csempét,

Infó
 
CSAPTELEPEK
Cultus Maximus
2112 Veresegyház, Szadai út 18.
Telefon: 06 (28) 589-589
 
KÁD és MOSDÓ Ivanka Beton Design
1134 Budapest, Lehel u. 9.
 Telefon: 06 (20) 398-5511 www.ivanka.hu
 
KIEGÉSZÍTŐK
Design Corner
Budapest, Paulay Ede u. 14.
Telefon: 06 (1) 411-2790

amely a falakat és a padlót burkolja, a ház építtetője által felkínált kollekcióból választották. A főszereplő betontárgyak mellett nem is volt szükség ennél dominánsabb típusra, világoskék színe viszont remekül kiegészíti a beton szürkéjét. A kiegészítőkben is az egyszerűség dominál. A csaptelep, a törölközőtartók és lámpák hivalkodástól mentes, de neves formatervezőktől származó darabok, a keret nélküli tükör pedig szinte észrevétlen. Némi színt és természetességet a használat során kialakult, nem megtervezett részletek csempésznek ebbe a minimál stílus szabályai szerint készült térbe. A kád aljában elhelyezett kavicsok nem csak dekorálnak: rájuk lépni felér egy talpmasszázzsal. A meglévő parapetfalon tárolt könyvek is személyesebbé teszik a helyiséget, csakúgy, mint a „hivatalosan" nem ideillő apró, színes kép a falon, amely a lakók számára kedves emlékek miatt szebbé teszi a reggeleket.

Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!