Facebook hozzászólás

Csigákat a sörösüvegbe! Vegyszermentesen…

A tavasz, majd a nyár beköszöntével a virágok, növények, gyümölcsök élvezetét erősen rontják a különböző kártevők, és a kellemetlen repdeső, csípő, zümmögő rovarok és bogarak. Ellenük ma már számtalan, biológiai, tehát vegyszermentes védekezés is létezik.

Akinek kertje van, annak érdemes beszerezni a különböző, biokertekre vonatkozó szakkönyveket. Az elmúlt években több is megjelent, sőt friss kiadások is vannak a könyvesboltok polcain. Aki azonban csak erkélyétől, teraszától szeretné távol tartani a nem kívánatos repülő, mászó látogatókat, vagy természetes eszközökkel megelőzni illetve gyógyítani a bajt, azoknak íme néhány tipp:

A gyümölcsök kártevőjeként közismert lisztharmat a virágzó begóniát, gerberát, peóniát, szegfűt, a gyógynövénynek használatos körömvirágot és macskagyökeret is megtámadhatja. Ha megtörtént a baj, készítsünk lemosó permetet: Egy lapos evőkanál szódabikarbónát keverjünk el 2 liter vízben. Az elkészült oldatba cseppentsünk 2 csepp konyhai mosogatószert is. Töltsünk a készítményünkből egy spriccelő tartályába, majd permetezzük meg a beteg növény leveleit mindkét oldalukról. Kéthetente megismételhetjük az eljárást.

Megelőzhetjük a leander tetvesedését, ha földjébe megtisztított fokhagyma gerezdeket dugunk. A cserép, illetve a dézsa átmérőjére vetítve, kb. 15 centiméterenként 1-1 gerezdet.

Az egyik legegyszerűbb kerti virág, a tagátesz, vagy népi nevén "büdöske" illata az ember számára cseppet sem kellemetlen, a repülő rovarok, bogarak viszont utálják.

A biológiai növényvédelem egyik elterjedt szere a dohányfőzet (nevezzük barátságosan csak dohányteának). Az ilyen teában található nikotin nagy mennyiségben az emberre is veszélyes, rovarirtó méreg. A teát a növény töve köré locsolva megszabadulhatunk a talajban lakó kártevőktől, mint pl. a fonálférgektől. A lombra permetezve ritkítja a levéltetveket. A rózsák tetvetlenítésében ez a bevált módszer.

Több fűszernövény is hatásos lehet a rovarok, szúnyogok távoltartásában. A bazsalikom szárát tűzbe dobva, füstje elűzi a szúnyogokat, az erkély- illetve teraszajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig, távol tartja a legyeket. A rozmaring ruha közé téve molyirtóként kitűnő, a potpourriban pedig rovarriasztó hatású. Ha a virágok közé babért ültetünk, annak illata is enyhén rovarriasztó hatású. Ha a közelben veteményeskert is van, ahol ráadásul káposztát is nevelnek, ültessünk az erkélyre néhány tő izsópot, mely távol tartja a káposztalepkéket, melyek ugyan az embert nem bántják, de kellemetlenek, ha rajokban megjelennek.

Természetesen, ha a fenti növények mindegyikéből ültetünk, az eredmény még hatásosabb lesz, ráadásul a fűszernövényeket étkezéshez, egyéb gyógyításhoz is felhasználhatjuk..

A földszinti teraszokon, erkélyeken növényeink között bizony megjelenhetnek a csigák. Amennyire örülhetnek a gyerekek, annyira kellemetlen lehet nekünk megjelenésük, ha pusztítani kezdenek. A csigáknak azonban jó ízlésük van, nagyon szeretik a sört. Tegyünk hát az erkély, vagy a terasz kritikus helyére egy sörösüveget, néhány ujjnyi nedűvel az alján. A mohó csigák szépen felcsúsznak az üvegen, bemennek az üveg száján, de kifelé – talán ebben az alkohol is közrejátszik – már nem találják meg az utat.

Ezt az üveget azonban a tartalommal együtt nem lehet visszaváltani.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!