Facebook hozzászólás

Első kilenc hónap

Idén, a harmadik negyedévben 8589 lakásra adtak ki építési engedélyt, és 3701 épült meg országosan a KSH nemnrég publikált adatai szerint. A mutató önmagában nem kiemelkedő; tökéletesen hozza a lakásépítési boom kezdetének tekinthető 2016-os év óta eltelt időszak átlagát. 

A használatba vett lakóingatlanok száma 2013 óta a harmadik legmagasabb, az idei első háromnegyed éve pedig egészen 2010 óta rekordot jelent.

Házépítés, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– A számok alapján most éppen a kisebb városokban és a községekben élénkül az újlakás-piac. A nem megyei jogú városokban kiadott 2664 építési engedélynél 2008 óta csak a tavalyi hasonló időszakban volt hajszállal magasabb, míg a községek 1845 darabos volumene 2009 második negyedéve óta a legnagyobb – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Ennek elsődleges oka a 2017-ben bevezetett egyszerű bejelentés intézménye, ami a kisebb településeken jellemző családi ház építkezéseket könnyítette meg – teszi hozzá a szakember.

Az építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem várnak felívelést az ingatlanos szakértők. Sőt, mivel az értékesítési céllal épült lakások esetében 2019 után újra 27%-ra emelkedik a most 5%-os áfa, a kereslet várható mérséklése is egyelőre általában kivárásra, vagy legalább is megfontoltabb tervezésre ösztönzi a lakásépítőket. A megépülő lakások száma viszont tovább nőhet, hiszen folyamatosan adják majd át az elmúlt három évben tömegével elkezdett lakásokat. Az építkezések hivatalos befejezését mutató használatba vételi engedélyek száma 2019 után is, egy ideig még magas maradhat. Ennek oka nemcsak az építési idők elhúzódása, hanem hogy egy néhány héttel ezelőtti döntéssel a lakásépítők egy kis „haladékot” kaptak az építkezések befejezésére. Az új szabály szerint ugyanis a kedvező, alacsony áfaszint azokra a 2019 végéig leszerződött lakásokra érvényesíthető, ahol az épület eléri a szerkezetkész állapotot ugyanezen időpontig. Várható tehát, hogy a beruházók és kivitelezők a következő bő egy évben azon iparkodnak majd, hogy eddig eljussanak, utána azonban kényelmesebb tempóban fejezhetik majd be az épületeket.

Durvulnak a vidéki lakásárak is
Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban cserélt gazdát az ingatlanok majd 40 százaléka tavaly. A nagyobbakban mérsékelten, a kisebbekben jelentősen emelkedett az adás-vételek száma. Akkor 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek ennél több üzletre számítanak, 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak egy friss felmérés szerint.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!