>
Facebook hozzászólás

Érték lett a tiszta udvar, rendes ház

Az ember ösztönösen vágyik a természet közelségére, a betondzsungelben élő városlakók java része szó szerint a fél karját adná egy zsebkendőnyi saját oázisért. De mennyit ér pontosan, ha a lakásunk kertkapcsolatos? Az ország legnagyobb kerti kiállítása, a márciusi Gardenexpo szakembert kérdezett a témában, és kiderült, forintban mérhető a különbség!

A lakáspiac 2017-ben is virágzik, a kereslet stabil, az árak továbbra is magasak, de az ingatlanok már nem kelnek el olyan gyorsasággal, mint korábban. Egy szépen felújított lakás vagy ház most is kelendő áru, de a 30-40 százalékos kínálatbővülés miatt a vevők jócskán megfontoltabbak, hosszasan mérlegelnek a végleges döntés előtt. Az ingatlan típusától és állapotától függően általában 3-6 hónap szükséges az értékesítéséhez. A verseny egyre nagyobb, ezen tendencia miatt pedig a túlárazott ingatlanok szépen lassan eltűnnek majd a piacról.

Kertes ingatlan, Kép: Gardenexpo
Kép: Gardenexpo

Érdekes változás tavalyhoz képest, hogy egyre több potenciális vásárló keresi a kertkapcsolatos vagy terasszal rendelkező lakásokat.

2016 márciusához képest 25 százalékkal megnőtt az érdeklődés a kertkapcsolattal rendelkező lakások iránt. Persze a statisztika kissé torzít, mert nem minden hirdető adja meg ezt a paramétert, de ahol tudható, ott egyértelműen látszik a változás – osztja meg az ingatlan.com tapasztalatait Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Kertes ingatlan 2, Kép: Gardenexpo
Kép: Gardenexpo

Sok lakástulajdonos talán nem is tudja, mekkora kincs van a kezében. A megnövekedett igények mellé ugyanis nem társul széles választék. A budapesti és a vidéki nagyvárosokban az értékesítésre kínált lakások csupán 30%-a rendelkezik erkéllyel vagy terasszal. Mindebből következően értéknövekedés is tapasztalható a piacon. Jellemzően hat százalékkal kerülnek többe a kertkapcsolatos lakások múlt év márciusához képest – fűzte hozzá Balogh László.

Kertes ingatlan 3, Kép: Gardenexpo
Kertes ingatlan 3, Kép: Gardenexpo

A teraszok, erkélyek Budapesten 9, a vidéki nagyvárosokban 7,81 négyzetméteresek, míg a családi házakhoz tartozó kert mérete a fővárosban átlagosan 750, míg a vidéki nagyvárosokban 903 négyzetméter. Mérettől függetlenül azonban érdemes tudni, hogy a rendezett, esztétikus külső területek sokkal csalogatóbbak a vevőknek.

Sufnituning kontra mérnökök
Egy építkezés elején a tulajdonosok 52%-a úgy érzi, pontosan tudja, mivel jár egy építkezés. A szakmérnökök tapasztalata szerint viszont a megrendelők alig 3 %-a látja át legalább részben a feladatot. Valójában minden építkezési folyamattal kapcsolatos kérdésben mást lát a szakértő, és mást a magánépíttető.

A kert óriási lehetőség, amit ügyesen kell kihasználni, mert amíg például egy hangulatos sima gyep vagy zölden berendezett terasz csodákat tud tenni egy ingatlannal, akár milliós különbséget is jelenthet az árban, mert az elhanyagolt külső területek riasztólag hathatnak a vevőkre.

A meglévő adottságokból a legjobbat kihozni igazi művészet. Érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek, hiszen számtalan aprósággal feldobhatjuk az otthonunkhoz tartozó zöld területet vagy teraszt. Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása tökéletes helyszín az ötletszerzésre, hiszen a Gardenexpón a komplett kertépítéstől a lakás teraszának tavaszáig minden kérdésedre választ adnak a legjobb hazai szakértők, március 24-26. között a Budapest Sportarénában!

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…

Most se gyulladj be!

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a gesztussal megkezdődött az ünnepi készülődés. Rajtunk…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!