Facebook hozzászólás

SZIGORODÓ SZABÁLYOK

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak, amelyek nem lépnek időben. 2020. december 31-e után ugyanis már csak a „majdnem nulla energiaigény” feltételeinek teljesítésével végezhetnek energetikai célú felújítást. Magyarországon körülbelül 798 ezer ipari technológiával készült (panel) épület van. Ennek alig harmadát, 250-300 ezret újítottak fel eddig, és ezeknek is csak 50 százaléka kapott teljes homlokzati szigetelést.

Panelszigetelés, Kép: projektdoktor
Kép: projektdoktor

Egy panelház teljes homlokzati szigetelése  ma nagyjából 30 ezer forint négyzetméterenként. A szigorítás bevezetése után ez a költség csaknem a duplájára nőhet, mert az új szabályozás szerint az eddigi átlagos 15-16 cm helyett már 25-30 cm vastagságú szigetelést kell használni.

Számítások szerint a panel felújítási programban résztvevő lakóházak esetében a fűtési költségek 30 százalékkal csökkentek.  Ha a nyílászárókat is cserélték a lakók, akár 50 százalékot, vagy ennél többet is megtakaríthatnak a rezsiköltségen.

Panelszigetelés és ablakcsere, Kép: projectdoktor
Kép: projectdoktor

A szakemberek szerint ha a társasház belevág egy ilyen felújításba, célszerű a pincétől a födémszigetelésig mindent elvégeztetni, és nemcsak azt a végfalat beborítani, ahol a legmagasabb az épület hővesztesége. A  társasházi közgyűlésen jelenlévők felének, plusz egy embernek a szavazata ugyan elég az elhatározáshoz, gyakorlatban azonban akkor valósulhat meg a felújítás, ha az összes voksolásra jogosult kétharmada hozzájárul a munkálatokhoz.

Szigetelt panelházak, Kép: projectdoktor
Kép: projectdoktor

Érdemes tehát minél hamarabb hozzákezdenie a lakóközösségeknek az energiahatékonysági felújítás előkészítéséhez, tervezéséhez, a szükséges összegek elkülönítéséhez, ha még a közelgő szigorítás előtt be akarják fejezni a korszerűsítést. Cserébe   fele rezsiköltséggel fenntartható, energiahatékony lakóházat kapnak.

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Debrecen, Rakovszky Dániel utca, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez elsősorban vidéken, főleg azokon a településeken, amik rajta vannak a CSOK-listán, érzékelhető. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a nagyvárosokban is várható még emelkedés, Debrecen például hamarosan utolérheti Budapestet.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!