Facebook hozzászólás

Ez nem kutyakomédia

Mindjárt itt az újév, és már most szólnak a petárdák országszerte. A szilveszter éjszakája pedig maga a féktelen szórakozás! De vajon mindenkinek? Sok állattartó rettegve várja az év utolsó napját, mert kedvencének ez maga a rémálom. Dr. Mátray Árpád állatorvos minden négylábú páciensének szeretné megkönnyíteni ezt az időszakot, most pedig mindenkinek elárulja, hogyan vészeljük át a leghangosabb estét (estéket) egy érzékeny kiskedvenccel?

Az év utolsó éjszakája rendszerint a leghangosabb is. (Sőt, ezúttal a hosszú hétvége miatt már most petárdáznak!) Sok négylábú azonban nem örül a tűzijátékokkal tarkított ünnepnek, hiszen a kutyák bármilyen hirtelen hanghatást akár ezerszer hangosabbnak élnek meg, mint az emberek.

Dr. Mátray Árpád, állatorvos, Kép: sajtóanyag
Dr. Mátray Árpád, állatorvos, Kép: sajtóanyag

– Legyen szó viharról, vagy tűzijátékról, amikor minden durrog, villódzik, sistereg, akkor az állatban kialakul egyfajta menekülési kényszer, azonban bárhová megy, nem tud elbújni előle. Ilyenkor a pánik egyre csak fokozódik, egy gyenge idegrendszerű állatnál ez akár teljes idegösszeomláshoz is vezethet. Amennyiben ijedtében elkóborol, és nem talál haza, ez a pánik csak fokozódik – magyarázta az állatorvos a helyzet kialakulásának okait.

Félős kutya, Kép: sajtóanyag
Készíts neki zárt, biztonságos vackot! Kép: sajtóanyag

– Egy vihart természetesen nehéz kiszámítani, ám az augusztus 20., vagy a szilveszter minden évben ugyanakkor van, azokra egy gazdának fel lehet, sőt fel kell, készülni! Az állatot biztonságos helyre kell bezárni, ahonnan nem tud megszökni, és azon belül is adni kell számára egy búvóhelyet, ahol máskor is biztonságban érzi magát. Lehet például a garázsba bezárni, és bevinni oda a házát.

Nagyon félős kutyus, Kép: sajtóanyag
Bizonyos esetekben kis nyugtató sem árthat, Kép: sajtóanyag

Ezen a napon a félős kutyát inkább délután, vagy egyáltalán ne sétáltassuk, ha viszont muszáj, akkor is kizárólag pórázon – magyarázta Dr. Mátray, aki azt is hozzátette, hogy súlyos esetekben az állatorvossal konzultálva nyugtatók adagolásának sincs akadálya.

Félős cica, Kép: sajtóanyag
A cica is ugyanígy retteg, ne hagyd egyedül! Kép: sajtóanyag

– Amennyiben nincs más megoldás, az állatorvos nyugtató anyagot adhat az állatoknak, elsősorban különféle természetes hatóanyagú szereket javaslok. Ilyenek például a feromonokat tartalmazó illóolajok.

Kutyapánik a tűzijáték miatt! Vegyétek komolyan!
Minden kutya fél az égzengéstől, a petárdázástól, és ez vonatkozik a tűzijátékra is! Védd meg kedvencedet! Sokan hajlamosak elfelejtkezni kis barátjukról az ünnepi fények, a pompás petárdák láttán, de gondoljunk rájuk! Sok állat pánikszerűen elmenekül, és sok kis négylábú nem is kerül elő, vagy jobb esetben egy menhelyen végződik az út!

A feromonok természetes kémiai anyagok, az élővilágban megtalálhatóak mindenfelé, ezek mind változást váltanak ki a viselkedésben, ilyen elven működnek a különböző rovarcsapdák is. Az ilyen szerek nyugtató hatású feromonokat tartalmaznak. A természet kincsestára kifogyhatatlan: macskáknak macskagyökér és citromfű kivonatot tartalmazó tablettát, kutyáknak Bach féle virágterápiás szereket is alkalmazhatunk. Homeopátiás gyógyszerek is hatékonyak lehetnek: ilyen a phosphorus, a rhododendron vagy a borax alapanyagból készült szer. Ezek nyugtatólag hatnak – javasolta az állatorvos, és arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a kutyák falkaállatok, a falkavezér viselkedése nagyon fontos.

Az állatainkat ilyenkor ne hagyjuk magára, sugározzunk nyugalmat, viselkedjünk természetesen, mutassuk azt, hogy nincs semmi gond. Amennyiben nyitott erre, akkor próbáljuk meg az élményt néhány finom falattal pozitívvá tenni kedvenceink számára!

Veszélyes ünnepi játékok
Annak ellenére, hogy minden évben több fórumon is felhívják a figyelmet azok veszélyeire, sokan vásárolnak különböző legálisan árusított tűzijátékokat és illegális petárdákat is. Magyarországon továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely tiltja a petárda birtoklását és felhasználását. Ez a tilalom az év minden szakára – a szilveszterre is – vonatkozik!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szoftverzavar az agykérekben

Rendkívül gyakori tünet nálunk a fülzúgás. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint…

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…
1 / 1 492

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

CSALÁD

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a…
1 / 139

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!