>
Facebook hozzászólás

PROMÓCIÓ

Ezek 2019 legfelkapottabb intelligens megoldásai az okosotthonokban

A különféle intelligens és automatizált eszközök annyira beférkőztek a mindennapjainkba, hogy ma már szinte el sem tudnánk képzelni például okostelefonok nélkül az életünket. Ez a sors vár a jövőben a közvetlen környezetünkre, a lakásainkra is, hiszen az okosotthon ideája már nem a távoli jövő, a kapcsolódó megoldások és rendszerek többsége karnyújtásnyira került tőlünk, tehát némi extra ráfordítással bárki automatizálhat olyan folyamatokat, melyek korábban csak manuálisan működhettek.

Okosredőny és távirányítója, Kép: sajtóanyag
Kép: PParchív

Mivel a technológia világa jelenleg minden szegmensnél dinamikusabban fejlődik, talán nem meglepő, hogy évről-évre kialakulnak a különféle trendek, melyek az adott időszakban meghatározzák a fejlődés irányát, hovatovább alapfelszereltséggé válnak minden okosotthonban, esetleg megtámogatják ezeknek a megoldásoknak az elterjedését. Hogy melyek idén a leginkább felkapott intelligens megoldások az építőiparban?

 

Intelligens biztonsági rendszerek

 

A saját biztonságáért mindenki szívesen költekezik, így nem meglepő, hogy az okosotthonok kapcsán 2019-ben is az élen járnak a népszerűség tekintetében az intelligens biztonsági rendszerek. A téma kapcsán sokan úgy vélik, hogy kizárólag a betörés elleni védelemről beszélhetünk, ha biztonságról van szó, de ma már az intelligens tűz-, füst- és szén-monoxidjelző berendezések is mindennaposnak tekinthetők, sőt mi több, a vízszivárgásra figyelmeztető szenzorok szintén elterjedtek, akárcsak a beteg emberek vagy gyerekek életjeleit figyelő megoldások.

Ezek az eszközök nemcsak rendkívül sok problémát képesek hatékonyan megelőzni, hanem akár azonnal figyelmeztetést küldhetnek okostelefonunkra, így baj esetén rögtön intézkedhetünk. Természetesen a mobillal vagy ujjlenyomattal nyitható intelligens zárszerkezetek, a mozgás- vagy arcfelismerővel ellátott kamerák szintén az aktuális trendek közé sorolhatók az okosotthonok világában, ha biztonságtechnikáról beszélünk

Okossütő, Kép: PParchív
Kép: PParchív

Automatizált árnyékolástechnika

 

Bár sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyire kényelmes lehet, illetve milyen sokféle lehetőséggel kecsegtethet egy automatizált redőny vagy zsaluzia, de miután a hazai árnyékolástechnika világában is elérhető közelségbe került, hovatovább jelentősebb extra költségek nélkül kialakítható – pláne motorizált árnyékolók esetében –, egyre többen fedezik fel maguknak ezeket a termékeket. Nem véletlen, hogy az idei divatirányzatban előkelő helyet foglalnak el az önműködő árnyékolási megoldások is!

 

Az elérhetőség mellett fontos kiemelni, hogy az automatizált redőnyök vagy zsaluziák a beállítások függvényében rengeteg extra lehetőséget biztosítanak a háztartások számára. Télen és nyáron megtámogatják például a nyílászárók szigetelését, a fűtés- és a hűtés mértékének csökkentésével mérsékli a rezsiköltségeket, extra védelmet nyújtanak magánéletünknek, nyílászáróinknak, de a vaskos fémszerkezetek miatt biztonságtechnikailag sem elhanyagolható a hatékonyságuk. Dinamikus önműködésük esetén például a nyári időszakban távol tartják a napsütést – ezzel több Celsius fokkal csökkentve a benti hőmérsékletet –, míg télen, a teljes leengedést követően a nyílászárók munkáját támogatják meg, melyek így nehezebben engedik ki a belső helyiségekből a kellemes meleget. „Az automatizált árnyékolók pozitív hatásaival napestig példálózhatnánk, de nagyon fontos, hogy működésük és hatásuk maximálisan saját igényeinktől, illetve beállításainktól függenek.” Ezt mondta el Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt-től.

 

Együttműködő háztartási gépek

 

Miután a számítástechnika a szórakoztatóipari termékeket már szinte teljesen meghódította, várható volt, hogy a különféle háztartási gépek sem maradnak ki a sorból, ezáltal 2019-ben egyre jelentősebb trend lett az okosotthonokat intelligens megoldásokkal rendelkező háztartási gépekkel felszerelni. Ezen a téren óriási fejlődés ment keresztül az elmúlt években, szinte minden szegmensben jelentek meg kapcsolódó termékek – különösen a konyhákban –, így az intelligens mosogatógépektől kezdve, a villanytűzhelyeken át a hűtőkig bezárólag minden jelen van már a piacon. Sőt mi több, ezek képesek együttműködni, kommunikálni egymással, például zsíros étel főzésekor automatikusan kapcsolódó programra kapcsol a mosogatógép és így tovább.

 

A 2019-es trendek közül egyébiránt alaposan kiemelkednek a különféle robotporszívók, melyek annyira elterjedtek a piacon, hogy jelenleg mindenki ilyeneket szeretne vásárolni magának. Nem véletlenül, hiszen valójában senki sem szeret porszívózni – annál többen vágynak pormentes lakásra –, ezek a kis gépek viszont akár egész nap gyűjthetik a port, miközben okostelefonunkkal bármikor módosíthatjuk beállításaikat, sőt mi több, a töltésükről is teljesen automatizáltan gondoskodnak, ha van hozzájuk megfelelő blokkoló.

 

Kommunikatív digitális asszisztensek

 

Bár évek óta tervezik és finomítják a nagyobb gyártók a különféle digitális asszisztenseket, azonban az utóbbi egy-két esztendőben kaptak nagyobb figyelmet az okosotthonok piacán. Nem véletlenül, hiszen már önmagukban is rendkívül hasznosak, ha információra van szükségünk, lévén az Amazon Alexája, a Google Home megoldása vagy az Apple Sirije félszavakból képes megkeresni nekünk bármit a világhálón, sőt akár különféle rendeléseket is egyszerűen leadhatunk a segítségükkel – mindezt pusztán hangutasításaink révén –, azonban egy intelligens otthonban leginkább a beépített rendszerek szabályozásában játszanak nagy szerepet.

 

Egy jól beprogramozott digitális asszisztenssel például egy szavunkba kerül, hogy a televízió a kedvenc adónkra kapcsoljon a kívánt hangerővel, hogy a zenelejátszó a kedvenc zeneszámunkat kezdje el játszani, hogy a szintén egyre népszerűbb intelligens világítási rendszerek le- vagy felkapcsolják a villanyt, esetleg módosítsák a fényerőt és így tovább. A kapcsolódó lehetőségek tárháza szinte naponta növekszik, így a digitális asszisztens ma már az okosotthonok központi vezérlőjeként funkcionál rengeteg helyen, ami egy rendkívül egyszerű és kényelmes alternatíva, hiszen egyetlen felületről lehet kontrollálni velük több területet – méghozzá páratlan egyszerűséggel és tempóval.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!