Facebook hozzászólás

Fénnyel űzd el a depressziót!

Rövid, szürke, sötét nappalok, csontig hatoló fagy és szél, nem csoda, hogy a depresszió akármikor ránk törhet. Ebben a természetes napfényben nem bővelkedő téli évszakban különösen gyakori. A szakember szerint viszont jól megválasztott fény- és színbeállításokkal könnyen leküzdhetjük, sőt meg is akadályozhatjuk a kialakulását. Alkalmazhatjuk őket külön-külön is, együtt viszont verhetetlen kombináció.

Relaxáció megfelelő fények mellett, Kép: sajtóanyag
Relaxáció megfelelő fények mellett, Kép: sajtóanyag

Színek és öltözködés

A színek hatást gyakorolnak ránk és a környezetünkre, így, ha tudatosan használjuk őket, mindig olyan érzések és hangulatok hatnak vissza ránk, amilyenekre éppen vágyunk. A legkönnyebben és a leggyorsabban az öltözködésünk színeivel befolyásolhatjuk a hangulatunkat, de fontos, hogy a környezetünk is tovább erősítse bennünk a pozitív energiákat, ebben pedig az életterünk megfelelő színekkel való megtöltése a kulcsszerep.

Színek és lakberendezés

– Nagyon fontos, hogy a személyiségünkhöz illeszkedő színekkel töltsük meg az otthonunkat, hiszen a színek mindenképpen hatnak ránk, így a megfelelő árnyalatok motiválhatnak, feltölthetnek, támogathatnak minket. Annak a térnek a minősége, melyben élünk, életünk minőségével egyezik meg és ezt tudatos színhasználattal alakíthatjuk. Ezeket a ránk jellemző alapvető színeket kiválóan tudjuk az aktuális tevékenységünkhöz vagy hangulatunkhoz igazítani a mai okosvilágítások segítségével, az otthonunk alapkarakterének tiszteletben tartásával – vélekedik Molnár Mária a Holistic Home enteriőrtervezője, színtanácsadója.

Színek és világítás

A téli depresszió leküzdésében a természetes napfényt minél hűebben visszaadó mesterséges világítás talán még a színeknél is többet segíthet, de a kettő kombinációja a legütősebb párosítás. Mivel otthon általában nem áll rendelkezésünkre annyiféle lámpa, amennyi féle fehér színárnyalatra, színre és fényerőre télen szükségünk van, ideális megoldást jelenthet az okos világítás. Az intelligens fényberendezések segítségével ma már telefonunk egyetlen érintésével akár 16 millió színárnyalat közül tudjuk kiválasztani a világításunk aktuális beállításait. Könnyedén alkothatjuk meg a saját kis terünket, dobhatjuk fel hangulatunkat, vagy tehetjük minőségibbé az otthon töltött idő élményét például egy olyan okostelefonnal, amivel irányíthatod intelligens világítási rendszeredet.

Színek és hatásuk, Kép: sajtóanyag
Színek és hatásuk, Kép: sajtóanyag

Érdemes a napszaknak megfelelő színhőmérsékletű és fényerejű lámpákat használni, melyek imitálják a nyári napfényt. Reggel erős, de hűvös, kékes fényeket, délben melegebb, semleges fehér este pedig sárgás, már-már narancssárgába hajló, a naplementére hasonlító, meghitten meleg fényekkel segíthetjük a bioritmusunkat.

A fényekkel ötvözött színterápia előnye pedig az, hogy a lakásunk átrendezése, vagy új ruhák vásárlása helyett csak a megfelelő színt vagy hangulatot kell kiválasztanunk egy alkalmazás segítségével és máris átszíneztük az egész életterünk. Vigyázat, a mesterséges fény természetesen nem pótolhatja a napfényt, de kiváló kiegészítésként szolgálhat az olyan időszakokban, mint a tél is.

A színek és az egyén

– A harmónia eléréséhez és a hangulatunk befolyásolására nem minden esetben ajánlatos a színek általános, úgynevezett tankönyvi jelentését alapul venni és alkalmazni, mert egy-egy szín mindenkinek mást-mást jelenthet, illetve kultúránként is eltérhet az értelmezésük. Érdemes ezért kísérletezni, és megfigyelni, melyik szín milyen hatást vált ki belőlünk – teszi hozzá Molnár Mária.

Az egyes színek és hatásai:

piros: stimulál, energetizál, emeli a vérnyomást,aktivizál, cselekvésre ösztönöz, magabiztosságot ad;

narancssárga: vitalizál, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést;

sárga: optimistává és boldoggá tesz, növeli az önbizalmat, inspirál, aktivizálja a memóriát, növeli a koncentrációt;

zöld: nyugtat, egyensúlyba hoz, segíti a regenerálódást, jó hatással van a szívre;

türkiz: ösztönzi a kreativitást, spontaneitást ad, játékossá, felszabadulttá tesz, segíti az őszinte kommunikációt;

kék: gyógyít, nyugtat, lehűt, a béke érzését segíti elő, erősíti a bizalmat és az elfogadást, serkenti az intuíciót;

lila: elcsendesíti az elmét és az idegeket, erősíti az intuíciót, segít változások idején;

magenta: erősíti a szeretet érzését, növeli a szívritmust, a pulzusszámot, tettre sarkall;

Menő vagy? És nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!
Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!