>
Facebook hozzászólás

Fenyő nélkül nincs karácsony

Minden évben az az érzése az embernek, mintha csupán pillanatok teltek volna el a legutóbbi Karácsony óta. Ha már számba vetted az év végi feladataidat, a lista tetején biztosan szerepel a karácsonyfa beszerzése is. Hiszen fenyő nélkül nincs Karácsony! Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért pont egy fenyőfa mellett ünneplünk minden esztendőben? Egyesek szerint ennek a története még a keresztény hagyománynál is ősibb időkre nyúlik vissza, ám számos különböző történet kering a köztudatban ezzel kapcsolatban. Tarts velünk és lessünk be együtt a régmúlt karácsonyaiba!

Ahány ország, annyiféle különböző szokással és hagyománnyal találkozhatsz a karácsony kapcsán. Egy valami azonban szinte minden mai keresztény államban közös, ez pedig a karácsonyfaállítás. Persze nem volt ez mindig így, sőt, számos nézet szerint nem is a keresztény kultúrából ered ez a szokás, bár számos legenda fűződik hozzá. Ami viszont biztos, hogy minden év végén megdobban az ember szíve egy kicsit, amikor a gondosan kiválasztott fenyőfára felkerülnek az első díszek, alá pedig a titokzatos ajándékok…

Egy kis karácsonyfa-történelem
Tudod, mi okból állítunk december végén fenyőfát a nappaliban? És hogy miért pont fenyőt, és hogy egyáltalán, mióta él ez a szokás? Ha a karácsonyi rohanásban egy pillanatra már eltűnődtél ezeken a kérdéseken, de a válaszokat nem ismered, akkor most Megyeri Szabolcs kertészmérnök megpróbál segíteni, és így talán a karácsony mára kissé kiüresedett hagyománya is több értelmet nyerhet. Kezdjük az ünneplést!
Karácsonyfa a szobában, Kép: wikimedia
Karácsonyfa a szobában, Kép: wikimedia

A karácsonyfához fűződő legendák

Az úgynevezett életfákra már az ókori „pogány” kultúrák idejéből is található utalás, de a kínai és zsidó családoknál is jellemző volt az örökzöld fa állítása, amely az örök életet szimbolizálta.

Fenyőágak mögött a napfény, Kép: Megyeri Szabolcs
Luthert lenyűgözte az ágak között felbukkanó csillagok látványa, Kép: Megyeri Szabolcs

Más források szerint viszont az első karácsonyfa felállítása Luther Márton nevéhez köthető, amikor egy éjjel még az 1500-as években hazafelé tartva lenyűgözték egy fenyőfa ágai között felragyogó csillagok. Így hazavitt magával néhány gallyat, hogy megörvendeztesse a szeretteit. Ami azonban teljesen bizonyos, hogy először a 16. században vált népszerűvé a fenyőfa állítás a protestáns és evangélikus közösségekben, bár ekkor sokan használtak tiszafát vagy fagyöngyöt is. Ennek ellenére hozzánk csupán a 19. században érkezett meg először ez a hagyomány. Érdekesség, hogy Magyarországon az 1500-as évek derekán a karácsonyfának még egészen más jelentése volt, ugyanis a földesúrnak az ebben az időszakban adóként beszolgáltatott tűzifát nevezték így. Tehát, bár igazából egy friss a tradícióról van szó, mégis nagyon hamar elterjedt a polgárcsaládok körében a faállítás hagyománya. Olyannyira, hogy az 1860-as években Pesten már fenyővásárokat is tartottak. Innentől kezdve pedig Magyarországon is szabad volt az út a szebbnél szebb díszek előtt, melyből mára a hatalmas választéknak köszönhetően minden évben elképesztő karácsonyfákat lehet alkotni.

Mára számos fajta és kiszerelés közül válogathatsz!

Feldíszített karácsonyfa, Kép: Megyeri Szabolcs
Ne tedd a fűtőtest közelébe! Kép: Megyeri Szabolcs

Mára már nemcsak a díszekből, de a fenyőfákból is hatalmas választékot találhatsz a kertészetekben és különböző utcai árusoknál. A klasszikus lucfenyő mellett széles körben elterjedt a különleges megjelenésű ezüstfenyő és a kaukázusi jegenyefenyő is, de akár szerb lucfenyőt vagy cukorsüvegfenyőt is választhatsz. A vágott fenyők mellett egyre népszerűbbek a gyökeres fák is, így azt is eldöntheted, hogy az ünnepek után szeretnéd kiültetni a kertedbe vagy nem szeretnél bajlódni vele. Az utóbbi esetében igen nagy tévhit, hogy aki vágott fenyőt vásárol, az pusztítja a hazai fenyőpopulációt. Ugyanis ezeket a példányokat direkt a karácsonyi időszak miatt termesztik, tehát olyan, mintha egy fej salátát vásárolnál a zöldségesnél. Viszont ha van rá lehetőséged, akkor bátran válogathatsz a konténeres fák között is, mely a kiültetés után örökre a kertedben őrzi majd az ünnep emlékeit.

Hova érdemes állítani a karácsonyfát?

Valójában ez kizárólag rajtad múlik. Ha még nem találtad meg az ideális helyet, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőleg ne közvetlenül fűtőtest mellé kerüljön, így ugyanis tovább megőrizheted a fa épségét. Emellett persze fontos, hogy jól látható helyet találj neki, ahol Vízkeresztig nap mint nap gyönyörködhetsz a karácsonyfa szépségében. Ha szeretnél még többet tudni a karácsonyi hagyományokról, a díszek eredetéről, az ünnepek utáni tennivalóról vagy esetleg a megfelelő fa kiválasztásához van szükséged iránymutatásra, Megyeri Szabolcs kertész oldalán számos hasznos cikket találhatsz a témában.

Pávatoll és hópehely a lakásba
Mindig van új a téli nap alatt. Az idei ünnepi trendek közt üdvözölhetjük a pávatoll színeit, a hópelyheket és a természetes anyagok térhódítását. Boncz Péter, a legismertebb barkácsáruházlánc szakértője tanácsokkal segít, hogy miképpen legyen hangulatos és trendi az idei karácsonyunk?
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!