Facebook hozzászólás

Gyógyít, szépít és nem csak a tengerparton van! Mi az?

A sós levegő gyógyító, szépítő hatását már az ókorban is ismerték. Asztmásoknak, tüdőbetegeknek, bőrbajokkal küzdőknek, de még a prosztataproblémásoknak is ajánlott a sóterápia. Gyógyító hatásáról most szakembert kérdeztünk.

Az elmúlt években rohamosan nőtt az asztmások és allergiások száma: a gyerekek 4-5 százaléka asztmás, 10-12 százalékuk allergiás. Minden negyedik felnőtt szenved hasonló panaszoktól. Mivel a gyógyszeres kezelés tovább terheli az elgyengült immunrendszert, sokan a természetes gyógymódokat keresik.

A gyerekek 4-5 százaléka asztmás – Kép: Pixabay

A sóbarlangok különleges tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, amikor kiderült, hogy a sóbányákban dolgozó munkásoknál nem alakult ki tüdőbetegség, sőt a méh- és a prosztataproblémák száma is elenyésző volt. Ezt követően számos kutatás igazolta a sós levegő alkalmazásának előnyeit, különösen krónikus hörghurut és más légúti betegségek esetében.

A sóterápia nagy előnye, hogy már gyermekkortól alkalmazható, sőt, a várandósság időszakában is beválik légúti fertőzések, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.

Ma már nem szükséges a tengerpartig utaznunk, hogy élvezhessük a só gyógyító hatását. A tengeriklíma-kabin hatásairól, működéséről Bárdos Ferenc, az Oxygen Wellness masszázs szakmai vezetője  beszélt.

A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légzőjáratok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás és az arcüreggyulladás. A gyulladáscsökkentő hatás külsőleg, bizonyos bőrbetegségek – pikkelysömör, ekcéma, allergia – kezelésére is eredményesen alkalmazható: .

Asztmás roham? Ezek a teendők!
Asztmás roham ritkán jelentkezik előzetes tünetek nélkül. Ismerd meg a kiváltó okokat, az intő jeleket és a megelőzés lépéseit! Ha tudod, mi történik, mindenkinek könnyebb!

A kúra megelőzésre is alkalmas. A nagy porral járó munkavégzés, a dohányzás, a nagyvárosi légszennyezettség mind-mind indokolhat egy kezelést, amellyel megelőzhető a légúti betegségek kialakulása. A közismertebb sóbarlangokon, sókabinokon, sószobákon kívül rendkívül jó hatású a tengeriklíma-kabin. A kabin a holt-tengeri,vagy Himalája sóoldatot alakítja párává, jótékony hatása már egy 20-30 perces kezelés után is érezhető, azonban a javuláshoz, megelőzéshez érdemes rendszeresen látogatni.

Speciális technológiájának köszöngetően a párává alakított sóoldat az ionizált oxigénnel együtt áramlik a kabinba, és a finom részecskéknek köszönhetően belélegezhető, a hörgőt tökéletesen átjárja, sőt egyidejűleg bőrlélegzéssel is bejuthat szervezetünkbe. A pára a légzőrendszeri betegségnél gyors eredményt produkál, hiszen a dugulást okozó váladékot köhögés útján eltávolítja a szervezetből. Így a torokirritáció és a légzési nehézségek hamar enyhülnek, és a lelohadt nyálkahártya lényegesen gyorsabban és hatékonyabban képes felvenni az ionizált oxigént. A kabin egyben szépít is, hiszen sok bőrbetegség közt a pattanások ellen is felveszi a harcot. A pára behatol a felsőbb bőrrétegekbe – nem úgy, mint a só, amely a bőr felszínén maradva kiszáradáshoz vezet –, ahol kifejti nedvességtároló hatását, és bársonyossá teszi a bőrt.

Kiütések a babán – Vajon mi okozza?
A puha és bársonyos bababőrön megjelenő kiütések miatt gyakran kétségbeesnek az anyukák, keresik a probléma okát. A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet ezeknek a kiütéseknek.

Ugyanakkor a kabin használata nem mindenkinek ajánlott! Asztmás betegek esetében a magas sókoncentráció rohamot is provokálhat. Esetükben különösen fontos, hogy a terápia megkezdése előtt kezelőorvosukkal egyeztessenek. A magas vérnyomással, szív- és veseelégtelenséggel küzdők is feltétlenül kérjenek szakorvosi véleményt.

Miért gyógyhatású a sós levegő? A pozitív hatásokat számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza.
● Az egyik legfontosabb tényező a levegő nagyfokú tisztasága. Az allergének és a légutakat izgató más anyagok hiánya nyilvánvalóan jó hatású a betegekre.
● A levegő magas relatív páratartalma hozzájárul a tapadós hörgőváladék felhígulásához
● A parányi sórészecskék magukhoz vonzzák a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából, és elősegítik a váladékozást és a köpeteltávolítást.
● A sós levegőnek viszonylag magas a negatív ionizációja. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén a hörghurutos fellángolások száma és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége. (Forrás: www.oxygenwellness.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

CSALÁD

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!