Facebook hozzászólás

Hitted volna? Ennyi mindenre jó a cékla!

A cékla vérvörös gumói ritkán kerülnek az asztalunkra, pedig jótékony hatásai évezredek óta ismertek. Leginkább a Breuss-kúrát ismerők fogyasztják tudatosan és előszeretettel daganatos betegségek kiegészítő kezelése során. De a cékla nem csak rákkezelésre használható…

A céklát a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották. Egészségvédő és regeneráló hatása a benne található sok A-, B- és C- vitaminnak, folátnak, kalciumnak, mangánnak, káliumnak, vasnak, betaninnak, malonsavnak, fitoszterolnak, szaponinnak, fehérjéknek és rostoknak köszönhető.

Kép: flickr

A cékla méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású. A friss sárgarépából és céklából készített zöldség lé kitűnő májtisztító. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk közérzetünket, és az esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti. A cékla segít a szervezetnek nagyobb mennyiségű oxigént felvenni, mélyvörös festéke a vérszegénység és a fehérvérűség gyógyításában játszik fontos szerepet. Magas B-vitamin-tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott. A B-vitamin elengedhetetlen a magzat optimális növekedéséhez, ezért a cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthető a születési rendellenességek esélye. Magas foláttartalma pedig a nyitott gerinc esetleges kialakulását csökkenti. A céklagumók intenzív színét a betanin adja, amely tumorellenes hatású. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalékúra után.

A cékla gyógyító hatásai:
● lúgosít, kivalló antioxidáns,
● segíti a vörösvérsejtek képzését,
● méregteleníti a szervezetet,
● gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását,
● tisztítja a gyomrot és a bélcsatornát, regenerálja a nyálkahártyát,
● szabályozza az anyagcserét,
● a hagyományos indiai gyógyászatban mitesszerek, pattanások, korpásodás ellen is javasolják.

Céklakoktél
Hozzávalók: 1 cékla, 1 sárgarépa, 1 alma. Kiváló húgyúti fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert, a szívet és a tüdőt, javítja a látást, fájdalomcsillapító, méregtelenítő, emésztést javító, csökkenti a szénanáthát.

A nyártól őszig termő céklát fogyaszthatjuk nyersen, salátaként, főzve, köretként, készíthetünk belőle levest vagy akár céklachipszet, de ehetjük csak magában is. A lékúrára alkalmas cékla viszont kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják. Aki nem szereti a cékla ízét, az keverje össze sárgarépa, alma vagy narancs levével. De tehet bele uborka- illetve zellerlevet is. (Forrás: balaicza.hu)

Agyserkentés vitaminokkal
Nem csak a szépség számít, oda kell figyelni az agyunkra is, és tudatos étrenddel segíteni, hogy a szellemi erőfeszítés ne legyen megerőltető. Az agy ugyanis nem képes tárolni az energiát, azt nekünk kell folyamatosan pótolni számára.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!