Facebook hozzászólás
243

Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?

A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.

Azonban nem csupán az északi parton, hanem a déli oldalon, a Somogyi dombság lejtőin termelt szőlők is kitűnő borokat adnak. Jelenleg hivatalosan 5 borvidék van a tó körül, klimatikus viszonyaik, talaj adottságaik különbözősége miatt.

A balatoni nyaralás alatt, szelíd nyári estéken kikapcsolódásként, vagy éppen beleunva már a zenés esti bulikba, érdemes egy kis "borongolásra" indulni a Balaton környékén.

Néhány tipp, ahova jó szívvel ajánlom, hogy látogassanak el.

Csopakon

Jásdi István pincéje feltétlenül megér egy látogatást. Már maga a pince egy élmény, nem beszélve Jásdiék zamatos, üde, gyümölcsös Olaszrizlingjéről, mely egyébként a vidék jellegzetes szőlőfajtája, ráadásul hungarikumként számon tartott magyar szőlőfajta. Az utóbbi években egyre rafináltabban és kifinomultabban, már dűlőszelektált olaszrizlingeket is készít Jásdi István. Ékes bizonyítékául annak, hogy még egy viszonylag szűk területen is más és más zamatú bort adhat ugyanaz a szőlőfajta. Ezek a borok testesebbek, gyönyörű savgerincük van, és kítűnően párosíthatók különböző könnyű nyári fogásokkal, friss sajtokkal, salátákkal, grillezett fehér húsokkal. Esti borozgatáshoz én magam legszívesebben a "sima" Jásdi Olaszrizlinget kedvelem, a friss évjáratból, azaz jelenleg a 2008-asből. Üdítő, zamatos, gyümölcsös, cseppnyi természetes szénsavasággal.

Balatonfüreden, pontosabban Balatonszőllősön Figula Mihályék pincéjét muszáj meglátogatni. Már csak az emlékezés okán is, hiszen az idősebb Figula Mihály tragikus hirtelenséggel hunyt el 2008 tavaszán. A kedves, szívélyes családfő volt az első balatoni borász, aki elnyerte az Év Bortermelője címet 2000-ben. A pincészetet elsősorban fia, ifj. Figula Mihály viszi tovább, aki már évek óta végzett borászként dolgozott édesapja mellett. Családunk kedvence éppen az ő friss rozéja. Érdekes élményt adhat, ha az ő olaszrizlingjét is megkóstolják. A fajta jellegzetességei mellett egész más ízeket is felfedezhetünk benne, mint Jásdiék borában. A Figula Pince specialitása emellett a semillon fajta, mely francia eredetű, s a Balaton környékén egyedül neki van belőle néhány hektárral. Sziléniusz görög félisten Dionüszosz tanítómestere, a mustok ápolója volt. Az ő kegyelmébe ajánlva készítik a Szilénusz cuvée-t melyben olaszrizlinget házasít semillon-nal, vagy sauvignon blanc-nal, attól függően, hogy az adott évjáratban melyik bor lesz a szebb. 

A Balaton környéke elsősorban fehér borairól ismert és elismert. Ám a Tihanyi félsziget talaja kékszőlőknek is ideális. A Salánki Családi Pincészetben, Örvényesen pompás cabernet franc-t kóstolhatunk. Emellett kései szüretelésű traminijukat az édes borok kedvelőinek ajánlom szíves figyelmébe.

Badacsonyban Szeremley Huba





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!