Facebook hozzászólás

Így készítsd fel a kerted az őszre, a télre!

Nem olyan régóta erősítem a kezdő kertészek táborát, ugyanis nem egészen egy évvel ezelőtt lennem magam is családi ház lakója. Naivan azt gondoltam, hogy a kertben leginkább tavasszal és nyáron van munka, ám hamar rá kellett jönnöm, hogy tévedek. Mentségemre szóljon azonban, hogy valóban nem sokan tudják, hogy az egész éves kerti munkálatok közül kiemelendőek azok a tennivalók, melyeket ősszel kell elvégezni. Megyeri Szabolcs kertész a blogjában rábukkantam egy részletes leírásra ezzel kapcsolatban. Ahogy ő fogalmaz, ez egy nagyon különleges, átmeneti időszak, amikor a birtok csupa élmény és meglepetés. Milyen igaza van! A kedves levélíró most Nektek  is segíthet!

Mikor először hallottam róla, milyen sokféle tevékenység vár rám a kertben az őszi hónapok alatt, csak nehezen tudtam elhinni, hogy tulajdonképpen ebben az időszakban készítem fel a télre a növényeimet, és gondoskodom tavaszi szépségéről is. Szeretném megmutatni, mi mindent tettem eddig.

 

 

A füvesített terület

Az én nagy gyengém ez a téma, ugyanis a nyáron nagyon sokat dolgoztam azon, hogy makulátlan pázsitot varázsolhassak a kertembe. Megyeri Szabolcs blogbejegyzéséből megtudtam, hogy az aktív nyári tevékenységkor a talaj, vele együtt pedig a gyep is összetömörödik.

Lombgereblye, Kép: Megyeri Szabolcs
Lombgereblye, Kép: Megyeri Szabolcs

Mivel azonban ősszel és télen nem lesz kitéve ilyen aktivitásnak, érdemes elvégezni a szellőztetést, valamint a talaj lazítását a hóesés előtt. Egy vasvilla segítségével nem volt bonyolult művelet, egyszerűen erősen a talajba szúrtam, majd óvatosan mozgattam. Így az összekuszálódott szálak kisimultak és szép lesz a gyep a hó elolvadását követően is.

Ültetés ilyenkor? Naná!

Olyan gyorsan eltelt a nyár, hogy azt gondoltam, hosszú hónapokat kell várnom ha cserjéket vagy fákat szeretnék ültetni, ugyanis már lecsúsztam az ideális időszakról. Időközben azonban rájöttem, hogy ez koránt sincs így, sőt, a szabadgyökerű fák ültetésének csak most jön el igazán az ideje. Eredetileg csak néhány konténeres gyümölcsfát és egy-két díszcserjét szerettem volna ültetni, azonban időközben annyira belejöttem a munkába, hogy egy sövényt is álmodtam a jelenleg még igen rozoga kerítés helyére. Ha minden jól megy, jövőre ilyenkor már nem lát majd be minden járókelő a kertembe.

Virágokat mindenhova!

Magam is csupán nemrég döbbentem rá arra, hogy ha tavaszi hagymás virágokat szeretnék ültetni a kertembe, akkor arra most kell sort keríteni. Így amikor újra beköszönt a tavasz és elkezd olvadni a hó, ezek a gyönyörű és illatos virágok is kidugják majd a fejüket a hó alól. Dáliát, árvácskát, körömvirágot és nárciszt is ültettem, kíváncsian várom, mi lesz majd az eredmény.

Indul a téliesítés!

Télen a természet pihen egy kicsit. A levelek lehullanak, a virágok elnyílnak, miközben mindent belep a fehér hótakaró. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy nem minden növény viseli el a mínuszokat. Bár az örökzöldek remekül érzik magukat a legnagyobb fagyban is, vannak olyan növények, melyeket muszáj megvédeni valamilyen módon. Gyökerükhöz érdemes diófalevelet, fenyőkérget vagy szalmát tenni, esetleg földet felhalmozni, így ezt a felültet melegen tarthatod. Vannak azonban olyan növények, melyek egy percet sem bírnak ki nulla fok alatt a szabadban, ezeket fontos már alapból dézsába ültetni, ilyenkor pedig egy zárt, száraz, ám szellős és nem túl sötét helyre tenni. Remek hely ehhez például egy pince vagy egy garázs.

Szép alma, Kép: Megyeri Szabolcs
Szép alma, Kép: Megyeri Szabolcs

Ne feledkezzünk meg a szüretről!

Bár esetemben ez még nem agymunka, hiszen mindössze néhány tő szőlő van a kertemben, azonban a szüret is nagyon fontos őszi munka. Ilyenkor érik ugyanis bizonyos fajta alma és körte is, nem beszélve az olyan csonthéjasokról mint a dió vagy a mogyoró. Szürethez pedig hozzátartozik a feldolgozás is, hiszen ilyenkor készül a must, a kompót, a mézes dió és a mogyorós sütemény egyaránt.

Miért fontosak ezek az őszi munkálatok?

A kertet ebben az időszakban számos különböző dologra kell felkészítened. A nyugodt téli álom a növényeknek nagyon fontos, hiszen tavasszal így újult erővel kelnek újra életre a cserjék a fák és a virágok. Az ősszel zajló munkák sokkal inkább gondoskodás, mint munka. Hiszen ezeknek a növényeknek a jövője onnantól kezdve a te felelősséged, hogy elültetted őket a birtokodon, függetlenül attól, hogy tavasz, nyár, ősz vagy tél van éppen.

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertész)

Komposztáni nagyon jó!
Mindig vegyszermentes, természetes legyen a termesztett növények tápanyaga, ez a biokertészkedés egyik lényegi eleme. Az istállótrágya mellett nagyszerű alternatíva a komposzt, melyet mi is előállíthatunk otthon egyszerűen, kis befektetéssel. A komposztálással egyúttal egy csapásra megszabadulhatunk a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!