Facebook hozzászólás

Így lesz hangulatos az erkélyed, teraszod!

Te is szereted a napfényes teraszon kortyolgatni a reggeli kávédat? Hétvégén esetleg a reggelidet is szívesebben fogyasztod az erkélyen? Adunk néhány hasznos tippet, hogyan és milyen növényekkel, bútorokkal és kiegészítőkkel teheted még hangulatosabbá az ott töltöd idődet.  Ráadásul be is tájolunk…

Első dolgunk legyen megállapítani, hogy melyik égtáj felé néz az erkélyünk vagy teraszunk, mert ettől függ, hogy milyen növényeket, bútorokat és egyéb kiegészítőket választhatunk.

A keleti fekvésű terasz ideális reggelizőhely, már kevés napsütés esetén is biztosak lehetünk a fényárban. Élvezzük ki a nap első meleg sugarait! Elég egy kényelmes szék, egy asztal, pár polc, ahová kitehetjük a növényeinket, amelyek kedvelik az árnyékot, és ebédünket is árnyékban fogyaszthatjuk.
Ezt a tájolást kifejezetten szeretik a margaréták, lobéliák, fuksziák, petúniák. Növényvásárlás előtt a kertészetben mindenképpen kérdezzük meg, hogy a vásárolni kívánt növény szereti-e a reggeli napsütést és az árnyékot. Így leszünk majd elégedettek növényeinkkel.
Fontos továbbá, hogy kényelmes bútorokat válasszunk, mert a reggel határozza meg egész napunkat.

Akinek déli fekvésű erkélye van, az egész nap fürdőzhet a melegben.
Ez a tájolás igen meleg, de egyben száraz is, így különös gondot kell fordítani a növények locsolására és árnyékkedvelő növények esetén a kellő árnyék biztosítására, akár napernyővel. Délben ezeken az erkélyeken lángoló, perzselő napsütés van, amit csak kevés növény bír elviselni, és érzi magát jól. Ezekre az erkélyekre csakis mediterrán növények javasoltak. Leander, olajfa, citrusfélék, levendula és – megfelelő locsolás és trágyázás mellett – a muskátlik is pompásan érzik magukat. Az ügyesebbek még petúniát is ültethetnek. Megfelelő ládában jól érzi magát  a rézvirág, a hibiszkusz, de jól bírják az átmeneti szárazságot a curryfélék, káposztafélék, porcsinfélék, dukát virágok is.

Növények között jobban koncentrálunk
A növények a belső terekben is sokat segítenek. A szobanövények oxigéndúsabbá tehetik közvetlen környezetünket, ezáltal sokkal kellemesebb a helyiségben töltött idő. Norvég és amerikai kutatók kiderítették, hogy a növények ennél sokkal többre képesek.

Ezekre az erkélyekre nem javasolt fémből készült bútorokat tenni, és szintén nem javasolt sötét színű vagy fémpolcokat felszerelni. Bármilyen ülő- vagy fekvőbútort választunk, tegyünk rájuk sok párnát, az asztalt pedig mindig terítsük le világos színű terítővel, mert napsütés hamar kiszívja.
Erkélyburkolatnak inkább fát válasszunk, ha kőburkolat van, akkor tegyünk rá szőnyeget. Válasszunk rattan, fonott kiegészítőket. A napernyő, a napellenző, a napozóágy és a víztároló dobozok is fontos szereplők.

A nyugatra néző erkélyekre kora délután süt a nap. Tökéletes hely a nap utolsó sugarainak élvezetére, még munka végeztével is.
Talán ezeken az erkélyeken érzik magukat a legjobban a növények. A fehér és sárga virágzatú növények még a szürkületben is szinte világítanak. Nagy és buja virágzatúakat válasszunk, mint például a liliom, a petúnia, az angyaltrombita vagy a ligetszépe. A napsütéstől még itt is védeni kell a növényeket. Nem egyszerű a növények ültetése sem, mert a nyugati fekvésű erkély szeles is lehet, ezért érdemes a polcokat extra megerősítéssel, konzolokkal ellátni.

A délutáni napsütés még ezeken az erkélyeken is felforrósíthatja a fémből készült bútorokat és kiegészítőket. Itt is elengedhetetlen a napernyő, a bútorpárna, de ide már választhatunk kicsit sötétebb árnyalatú szövetet. Ezeken az erkélyeken a grillezés is kitűnő lehet mint kikapcsolódás.

Az északi fekvésű erkélyek alig vagy szinte semmilyen napot nem kapnak. Éppen ezért forró napokon ez lehet a kedvenc helyünk. Szinte úgy érezhetjük magunkat, ha sok növénnyel, például hortenziával ültetjük be, mintha egy erdőben lennénk. Kiválóan érzik magukat itt a lobéliák és páfrányok. Csodaszép leveleik mellett színes virágaikkal is díszítenek. Begónia, fukszia, és minden olyan növény való ide, amelyek kifejezetten nem tűrik jól a napsütést, mert leveleik megperzselődnek.
A falakat színesre festhetjük, ezzel ellensúlyozhatjuk a napsütés hiányát. A bútorokhoz válasszunk élénk színű szöveteket, amelyek magukba szívják a napfényt, és melegséget adnak nemcsak hőérzetként, hanem fizikailag is. Ezekre az erkélyekre, mivel a reggeli harmat csak lassan szárad fel, tehetünk csempeburkolatot. Ez színben lehet piros, sárga és ezek minden árnyalata. Egy a lényeg: ne válasszunk sötét burkolólapokat! Meleg takaró is mindig legyen ezeken az erkélyeken, és a párnákról se felejtkezzünk meg. Érdemes a terítőt és minden szövetet estére bevinni a lakásba, mert reggelre vizesek lesznek.

Forrás: www.noivilag.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 147

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!