Facebook hozzászólás

Így nem lesz rémálom a lakásfelújítás!

Az újév a legtöbb ember számára nagyszabású tervekkel indul. Új fürdőszobáról álmodozunk, vagy arról, hogy a teljes lakást átalakítjuk, de az is lehet, hogy éppen most látjuk elérkezettnek az időt az önálló építkezésre. Egytől egyig szép vágyak, de ahhoz, hogy ne váljanak rémálommá, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek, mire figyeljünk.

Mivel az építkezések ideális időszaka tavasszal kezdődik, épp idejében vagyunk, hogy nekilássunk a tervezésnek. Ez minden esetben az első lépés, amihez érdemes szakember segítségét kérni. Nem is gondolnánk, hogy néhány jól irányzott kérdés mennyivel egyszerűbbé teszi igényeink felmérését. Ráadásul szakértői konzultáció híján még konkrét árajánlatot sem tudunk kérni, vagy ha kapunk is néhányat, arra csak egy hozzávetőleges összegként tekinthetünk. A pontatlan igényfelmérés miatt ugyanis számos plusz kiadás merülhet fel idő közben, ami akár nagyságrendekkel növelheti a költségek végösszegét – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői.

Fontos a tudatos tervezés Kép: sajtóanyag
Fontos a tudatos tervezés Kép: sajtóanyag

Ha a vágyakat tisztáztuk, jöhet a valós tervezés. Bár kiviteli tervet készíttetni csak nagyobb volumenű beruházások esetén kötelező, mindig ajánlott. Az ütemterv segít az építkezés fennakadások nélküli megszervezésében, az építőanyagok, ezáltal pedig a kiadások időzítésében.

Mekk mesterek kíméljenek!
Vajon megfelelő a lakás vízszigetelése? Hol találhatunk megbízható mesterembereket lakásfelújításhoz? Spórolhatunk a tető korszerűsítésével? Mivel tudjuk megóvni leginkább az otthonunkat?

Egy jól összerakott terv az alapja annak is, hogy elkerüljük az egymás munkáját ellehetetlenítő szakemberek „torlódását”, vagy a többhetes leállásokat egyes munkafázisok között.

Némi időbeli csúszással viszont mindenképpen érdemes kalkulálni, hiszen bármikor közbeszólhat például az időjárás az eredeti ütemtervbe. A legbiztosabb az, ha az időintervallumok összeállításánál minden fázisra rászámolunk néhány napot, így kisebb az esélye annak, hogy egy vis major helyzet miatt mindent újra kell terveznünk. Az átszervezés, a különböző szakemberek munkájának átstrukturálása újabb csúszást és plusz költségeket jelenthet. Egy családi ház esetében egy éves építési idővel célszerű számolni ahhoz, hogy legyen elég idő kiválasztani a legmegfelelőbb anyagokat és betartani a technológiai időket.

Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A terv abban is segít, hogy mindig rendelkezésre álljanak az éppen szükséges alapanyagok, és rossz kompromisszumoktól is megkímélhet bennünket. Ha előre tudjuk, hogy másfél hónap múlva kerül sor a csempézésre, nyugodt szívvel rendeljük meg a nekünk tetsző, három hét múlva szállított burkolatot, nem kell megalkudnunk azzal, ami éppen raktáron van, hogy aztán hetekig álljon a dobozban.

Az építkezés komoly megterhelést jelent a családi kasszának akkor is, ha csak kisebb munkálatokról van szó. Tipikus esete annak, amire a népi bölcsesség azt mondja, „csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, hogy ne a legjobbat válasszák” – hangsúlyozzák a szakértők. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenből a legdrágábbat kell megvásárolni, inkább a tudatos döntés a fontos. A költségvetés tervezésekor a teljes keretünket vegyük figyelembe már az anyagok kiválasztásakor!

Kérjük szakember segítségét!
A tervezés és kivitelezés mind komoly szakmai tudást igényel, ne gondoljuk, hogy jobban járunk, ha mindent magunk oldunk meg. Sőt, a szakemberek szerint kiválasztásakor is jobb körültekintően eljárni. Kérjünk több árajánlatot és a legjobb, ha olyan szakembert választunk, akinek a referenciáit is ellenőrizni tudjuk. Az építőiparban jelenleg jellemző súlyos szakemberhiány azt jelenti, lehet, hogy akár hónapokat kell várnunk a kiszemelt szakemberre, ez mégis jobban megéri, mint azzal dolgoztatni, akiben nem bízunk teljesen.

A teljes költségkeret nagyjából kétharmadát szánhatjuk az anyagköltségre, egyharmadot pedig a munkadíjra tartalékoljunk – tanácsolja az szakértő hozzátéve, az esetleges váratlan kiadások miatt még a legjobban tervezett építkezés esetén is érdemes legalább 5-10 százalékos plusszal számolni az eredeti árhoz képest, hogy nyugodtak lehessünk.

Pontosan tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk és érdemes szakemberek tanácsát kikérni, hogy vágyaink eléréséhez mire lesz szükségünk. Így elkerülhetjük a feleslegesen megvásárolt dolgok jelentette kiadást, amivel több pénz maradhat a tényleg szükséges dolgokra. Az építőanyagok kiválasztásánál ügyeljünk a praktikumra is. A fürdőszobában például nincs szükségünk fagyálló lapokra és ahhoz illeszkedő fugára, viszont fontos a könnyű tisztíthatóság.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!