Facebook hozzászólás

Íme 5 egyszerű szempont – így válassz tampont!

Lássuk be, a tamponhasználat kapcsán felmerülő eltérő érvek ellenére ez a legkényelmesebb és az egyik legbiztonságosabb módja a menzesz alatti komfortnak. Ám számos kutatás támasztja alá, hogy nem mindegy, milyen terméket választunk. Ha követed az 5-pontos szabályt, minden hónapban tehetsz valamit saját magadért, az egészségedért, és sokkal nyugodtabban vészelheted át a nehéz napokat.

Legutóbb a Tudatos Vásárlók Egyesülete vizsgált különböző tamponokat arra koncentrálva, hogy a lehetséges rákkeltő és hormonkárosító anyagok, amelyek a közvetlen érintkezés során könnyen felszívódhatnak a nyálkahártyán, milyen koncentrátumban vannak jelen az egyes termékekben. Az eredmény biztató, de fontos tudni, hogy néhány egyszerű tényező figyelembevételével sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ha a következő pontok alapján vizsgálódunk, akkor nemcsak a káros anyagok bevitelét csökkenthetjük, hanem helyreállíthatjuk, fenntarthatjuk és megerősíthetjük az egészséges hüvely flóráját is.

Nem mindegy, mit használsz! – Kép: sajtóanyag

1. Lényeges a méret!
A megfelelő méret alkalmazása nemcsak azért fontos, hogy a menstruáció erősségének megfelelő nedvszívó hatást biztosítsunk. Ha nem megfelelő méretet használunk, akkor könnyen felborulhat a hüvely egészséges pH-szintje, így teret engedve a különféle baktériumoknak. Ezért egy ciklusban is javasolt a gyengébb vagy erősebb napoknak megfelelő, kisebb vagy nagyobb tampont választani.

2. Miért fontos a probiotikum?
Egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát a Lactobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják. Ezek a jótékony baktériumok tejsavat termelnek, és természetes módon egyensúlyban tartják a hüvely pH-ját. Ezt az egyensúlyt azonban számos ismert tényező veszélyeztetheti, például a védekezés nélküli szex, az intim mosakodók gyakori használata, a stressz vagy az antibiotikum-kezelés. Ezért érdemes probiotikus, például Lacto Naturel (LN) tartalmú tampont választani. Az ilyen termékek szabadalmaztatott lactobacillus-törzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Egészségkárosító anyagok
Hormonkárosító és lehetséges rákkeltő anyagok – így 16-féle ftalát, 4 -éle parabén és triklozán – jelenlétét, valamint a ftalátok kioldódását vizsgáltatta egy teszt során a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ötféle népszerű tamponban és négyféle betétben. Mivel a tamponok és a betétek közvetlenül érintkeznek a nyálkahártyákkal, ezek az anyagok könnyen felszívódhatnak belőlük, és károsíthatják a szervezetet

3. Fontos a minősítés!
Kereshetünk olyan tampont, amely CE minősítésű orvostechnikai eszköz. Ezeket a termékeket ugyanis, szigorú vizsgálati protokollok alapján ellenőrzik. A női higiéniai termékek esetében figyelik a kémiai összetételt (ftalátok, furánok, ónvegyületek, gombaölőszerek), tesztelik a túlérzékenységi és irritációs faktorokat és sejttenyészeteken, vizsgálják a minta bármelyik anyagának vagy az anyagából kioldódó kivonatának az élő szervezetre gyakorolt hatását. Szerencsére van olyan, patikában kapható tampon, amely nem tartalmaz triklozánt, parabéneket, nem allergizál, mégis maximális kényelmet biztosít.

4. Összetétel!
Érdemes arra is figyelni, hogy miből készül a tampon. A viszkóz a természetes alapú vegyi szálak közé tartozik. Az alapja növényi cellulóz, nedvszívó képessége jobb, mint a pamuté, ezért az orvoslásban például vérzéscsillapító vattákat is gyártanak belőle. Apróság, de mégis a legjobb választás, ha viszkózból készült tampont vásárolunk, amelynek kihúzószála 100% pamut anyag. Illatosított termékek esetén a parfüm kioldódhat a tamponból, ezért keressünk illatmentes alternatívát, hogy mellőzzünk minden olyan kémiai vegyületet, ami veszélyeztetheti egészségünket.

5. Természetesen fehér?
Milyen érdekes, mennyi mindenre figyelnek, hogy a tampon, amit választunk a tisztaság és sterilitás érzetét keltse, pedig ez azt is jelentheti, hogy anyagát olyan eljárásnak vetik alá, ami tulajdonképpen felesleges. Ezért keressünk olyat, amely környezetbarát, fehérítéséhez nem használtak klórtartalmú vegyületet!

Nem is annyira bonyolult, ugye? Ha legközelebb tampont vásárolsz, vedd szemügyre a választott termék dobozát vagy olvasd el a mellékelt tájékoztatóját és válassz tudatosan az egészségedért!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Viszket a tenyerem!

Még az Európai Parlament összes mozsdóját is felszerelték a helyes kézmosást bemutató tájékoztatóval évekkel…

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

HÍREK

1 / 1 153

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!