Facebook hozzászólás

Ingatlanárak: mennyit ér egymillió forint?

Egymillió forintért vehetünk 2392 liter benzint, 6250 kiló kenyeret, 3450 liter tejet vagy akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy – az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve – egy fővárosi II. kerületi új építésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet.

Kép: Életforma archív

Milliós négyzetméterárak az egyik, míg egymillió forint körülii vételár, tízezer forintos négyzetméterár a másik oldalon. Ez igazán jól illusztrálja a lakáspiacon található, akár kétszázszoros árkülönbségeket.

Az ingatlanok ára alapvetően jellemzőiktől, többek között elhelyezkedésüktől, komfortfokozatuktól, állapotuktól, építésük évétől, belső beosztásuktól függ. „Az elsődleges értékmeghatározó tényező természetesen a lokáció, ami nem csak a földrajzi elhelyezkedést jelenti – mondja Déry Attila,az Otthon Centrum vezető elemzője. – Azonos címen, akár azonos társasházban lévő lakások ára között is jelentős különbség lehet attól függően, hogy például milyen kilátás nyílik a lakásból, milyen a benapozottság, van-e erkély, és még sorolhatnánk.”

Most éri meg Balaton környéki nyaralót venni!
Egy év alatt a legtöbb megyében számottevően csökkent az eladásra kínált nyaralók ára, jelenleg átlagosan 122 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. A „klasszikus” Balaton környéki megyékben a legszembetűnőbb az árzuhanás.

A négyzetméterárat tekintve a legolcsóbb és a legdrágább között 117-szeres volt a különbség az Otthon Centrumon keresztül 2014 első félévében eladott ingatlanok között. A legolcsóbb, kereken 10 ezer forintos négyzetméterárat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében, amely a XIX. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. A telek összközműves, de a házba eddig csak a villanyt vezették be. Az ingatlan nagy vonzerejét a házhoz tartozó 1900 négyzetméteres telek jelenti. Ellenpárja egy új építésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. Négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter, és egy 28 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez az 1,17 milliós négyzetméterárhoz nem találtunk hasonlót. Ha vidéken keressük a legdrágább négyzetméterárat, akkor Siófokig kell utaznunk. Ott 2014 első félévben kelt el egy lakás közvetlenül a Balaton-parton. Az 5. emeleti 76 négyzetméteres lakásból és a hozzá tartozó 46 négyzetméteres teraszról a tóra nyílik kilátás. Az egy 1+2 félszobás lakás négyzetméterára meghaladja a félmillió forintot.

Itt vannak a lakáskiadás szabályai!
A lakáskiadás szabályaival kevesen vannak tisztában, így aztán gyakran megesik, hogy a felek nem ússzák meg kisebb-nagyobb büntetések nélkül a bérbeadást. Íme néhány fontos tudnivaló!

A fővárosban az első félévben a legolcsóbb négyzetméterárú ingatlan egy X. kerületi 54 négyzetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás felújítandó, fűtését egy cserépkályha biztosítja. Az Otthon Centrum kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. Négyzetméterárát tekintve a legalacsonyabb árú ingatlan egy 170 négyzetméteres tanya Ladánybenén: 9400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna-parton kínált dunai panorámás, 143 négyzetméteres teljesen felújított saroklakás: kínálati négyzetméterára kicsivel 2 millió forint fölött van. A vételárát tekintve legdrágább ingatlan pedig a maga 1,4 milliárd forintos árával a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5000 négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja – azaz a legkevesebbért kínált ingatlan – a Pécshez közeli Mánfán található 51 négyzetméteres vályogfalú és erősen felújítandó – vagy elbontandó – családi ház 1,3 millió forintért.

Az ingatlanpiaci extremitások az alapterületekben is megmutatkoznak. A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is: a IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami területnövekedéssel kecsegtet. A lakás egyetlen „félszobájából” nyílik a fürdő, ahol a mosógép is helyett kap. Az 1950-ben épült házban lévő lakás kertkapcsolatos, fűtése villanyradiátoros. A lakás négyzetméterára kicsivel a budapesti átlag alatt van; 222 ezer forint. A vidéki mezőnyben a legkisebb eladott ingatlan Győrben található. Az egyszobás lakás 14 négyzetméteres, 2011-ben alakították ki, újszerű, teljes értékű fürdőszobával. Az időszakban gazdát cserélt legnagyobb ingatlan alapterülete 620 négyzetméter. A főváros XIV. kerületében 1910-ben épült és 2008-ban felújított villaépületben 14 szoba van, és tartozik hozzá egy 300 négyzetméteres kert is. A legnagyobb alapterületű vidéki ingatlan Siófok közelében található, a 650 négyzetméteres kúriához saját halastó és 5 hektáros birtok tartozik. A jelenlegi kínálatban lévő ingatlanok között is találhatunk hasonló szélsőségeket: a legkisebb egy 13 négyzetméteres egyszobás lakás a főváros VIII. kerületében, a legnagyobb pedig egy 1740 négyzetméteres családi ház a III. kerületben.

A teljes vételárat tekintve a legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már bemutatott zalai családi ház volt, amely egymillióért kelt el, a legdrágább pedig egy XII. kerületi budapesti ingatlan, 170 millió forintért – 2000-ben épült úszómedencés, 5 szinten 592 négyzetméteres, 9 szobás családi ház –, amelynek 287 ezer forintos négyzetméterára viszont átlagosnak mondható. A fővároson kívül a legmagasabb áron egy 200 négyzetméteres, 5 szobás szentendrei családi ház cserélt gazdát, 85 millió forintért. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért kelt el a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!