Facebook hozzászólás

Kis magyar lakásmatek

Új, újszerű vagy használt? Örök kérdés az ingatlanvásárláskor, amely idén még nehezebben válaszolható meg, hiszen eddig sohasem látott ütemben fog nőni az új építésű lakások kínálata. Számtalan indok, vélemény, előny és hátrány sorolható fel mindegyik típusnál, dönteni azonban mindig az ingatlanvásárlónak kell, a konkrét információk birtokában. A Duna House szakemberei összeszedték az érveket és ellenérveket, valamint számoltak is.

A teljes fővárosi ingatlanárakat vizsgálva megállapítható, hogy az átlagárakat tekintve az új építésű lakások négyzetméterára 121 ezer forinttal drágább a használtnál. Az új lakások esetében ez átlagosan 635 ezer forintos, míg használt téglalakásoknál 514ezer forintos négyzetméterárat jelent a fővárosban.

Új ház, Kép: pixabay
Új ház, Kép: pixabay

– A fővárosi átlagárakat tekintve egy 60nm-es lakást új építésűként 7,3 millió forinttal drágábban lehet megvásárolni, mint egy ugyanekkora használtat. Érdemes azonban megvizsgálni minden esetben a használt lakásokhoz kapcsolódó felújítási költségeket és az új építésű projekteknél érvényesíthető támogatási kedvezményeket, amelyek figyelembevételével jelentősen csökkenhet a különbség – mondta a Duna House elemzési vezetője. – Budapest bizonyos kerületeiben pedig ennél is szorosabb verseny van, a legtöbb új építésű fejlesztéssel rendelkező XIII. és XI. kerületben sok esetben találunk nagyon hasonló árakat az új, az újszerű és a használt lakások összehasonlításánál – tette hozzá Benedikt Károly.

A CSOK megváltozott feltételei, a 3 gyerek esetében járó 10 millió forintos államilag támogatott kedvezményes hitel, az illetékkedvezmények különböző mértékei, vagy akár egy régi lakás fűtéskorszerűsítésnek költségei és a hosszabb távon számított rezsiköltségek is komoly döntési tényezők lehetnek egy-egy ingatlanvásárláskor.

A Tökéletes a Jó barátja
– Voltaire után szabadon így gondolkodik egy európai világcég, aminek mi magyarok is részesei vagyunk! Gazdaságosság, biztonság, komfort és dizájn – ez jellemzi az ablakok, a teraszajtók bukó-nyíló vasalatait szolgáló legújabb terméket, a Roto NX-et, ami e hetekben indul világhódító útjára. A hazai építkezések irányítói is most ismerkednek a német cég legújabb alkatrészeivel.

– Az állandóan változó piaci feltételek és lehetőségek miatt is érdemes konzultálni egy-egy döntési helyzet előtt ingatlanpiaci és pénzügyi szakértővel, aki általában konkrét számokkal és információkkal tudja megerősíteni elképzeléseinket – javasolja a szakember.

A pénzügyi adatok mellett azonban döntésünknél érdemes több szempontot is megvizsgálni, amelyek sok esetben az élet- és lakhatási körülményeinket is befolyásolhatják a pénztárcánk tartalma mellett. A funkcionalitás és a modern elrendezés az új és újszerű lakások esetében felülírja a négyzetméter alapú nagyság fontosságát, illetve például az adott területen lehet szélesebb kínálatból tudunk választani az új építésűek közül.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Drága gazdi, most tényleg felforr az agyam!

Az augusztus 20-i ünnepségeken kimondottan erős kánikulában lesz részünk, országszerte 30 fok fölötti, néhol pedig…

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…
1 / 1 491

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!