Facebook hozzászólás

Konténeres növények az otthonod pazar díszei

Azt szokták mondani, hogy a kert a családi ház lelke. Oda lépsz be először, mikor hazatérsz egy fáradt nap után, ott kortyolhatod el reggelente a kávédat, ott hűsölhetsz nyáron a fák alatt, és ott gyönyörködhetsz ősszel a színes levelek forgatagában. Ha van valami, ami tényleg a te kezed munkáját dicsérheti, akkor az az otthonodat körülvevő kert, amelyben a növények mindig hálásak a gondoskodásért, legyen az egy tő rózsa vagy egy nagyra nőtt gyümölcsfa. Abban az esetben, ha te is szeretnéd megalkotni a saját álom udvarodat, akár most azonnal belevághatsz, legyen bármilyen évszak is éppen.

Sokan gondolják, hogy ha kifutottak a tavaszi és az őszi időszakból, akkor hónapokat kell várniuk arra, hogy elültethessenek néhány virágot, cserjét vagy facsemetét a kertben. A konténeres növények segítségével azonban most nem kell várni a megfelelő évszakra. Ha úgy gondolod, hogy itt az ideje a kertrendezésnek, akkor bátran belevághatsz, legyen akár nyár közepe vagy január dereka. Amikor nincs fagy, a konténeres növények bármikor elültethetők.

Kertkapu, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mit jelent az, hogy konténeres növény?

A konténeres kiszerelés elnevezése magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek új tulajdonosuk kertjébe. Azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás, és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe. Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők, akár télen is, amennyiben enyhe időszakról van szó. Ezeket a növényeket rendszerint több éven keresztül nevelik az eladás előtt, így sokkal strapabíróbbak, mint a szabadgyökeres változatok.

Hogy kell elültetni ezeket a konténeres növényeket?

  1. Először is szükség lesz egy ültetőgödörre. Ennek mélysége jól megsaccolható a műanyag tároló nagyságából. A földlabda méretének körülbelül másfél szerese lesz az ideális gödör mérete. Itt mindenképpen el kell távolítani a gyomokat, hogy ne akadályozhassa a növény megfelelő növekedését.
  2. Amikor elkészültél az ültetőgödörrel, érdemes komposzttal bélelni az alját. Erre kerül némi föld, majd bele is helyezheted a növényt, miután eltávolítottad róla a konténert. Fontos figyelni arra, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen az ültetőgödör felső részével.
  3. Ha bekerült a gödörbe a növény, megkezdheted a kiásott föld visszatermelését. Ezt ha van rá lehetőség, érdemes abban a sorrendben visszahelyezni, ahogy a kiásás történt, így nem bomlik meg a talaj természetes egysége.
  4. Mikor úgy érzed, elkészültél, jöhet egy alapos öntözés, melyet a kezdeti időszakban érdemes gyakran megismételni.
Kislány büdöskével, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Természetesen egy kis méretű rózsatő esetében sokkal egyszerűbb elvégezni a fenti műveleteket, mint például egy gyümölcsfánál. Ide kattintva Megyeri Szabolcs kertész blogjában olvashat részletesen a facsemeték elültetésének lépéseiről. Amennyiben inkább a rózsák elültetéséről szeretnél többet megtudni, a kertész blogjából ezzel kapcsolatban is tájékozódhatsz.

Ez azt jelenti, hogy akár sövényt is telepíthetek az év bármely napján?

Igen, minden konténeres kiszerelésű növényre vonatkozik az, hogy a téli fagyok kivételével bármikor elültethetők. Ha te sövényt álmodtál a ház köré, virágoskertet szeretnél az előkertbe vagy facsemetéket telepítenél a birtokodra, akkor bátran megteheted. Nyugodtan engedd el a fantáziádat, és álmodd meg, és valósítsd meg a számodra tökéletes kertet akkor is, ha a naptár szerint éppen közeleg a karácsony, ez viszont az időjáráson egyáltalán nem látszik. A megfelelően gondozott növények hamar meghálálják a gondoskodásodat és szebbnél szebb virágokkal, bő terméssel és gyönyörű, élettel teli kerttel hálálják meg a munkádat. Ráadásul egy ilyen kertben minden érzékedet kényeztetheted. A virágok illata az orrodat, a szebbnél szebb növények látványa a szemeidet, a madarak csicsergése pedig a füleidet kényezteti, miközben a gyümölcsfák termései pedig a különböző ízekkel vesznek le a lábadról.

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertészmérnök)

Dzsem a hónap gyógynövényéből
Nemcsak a kertünk, az erdők is ontják kincseiket. Itt van mindjárt az erdei szeder, ami nem mellesleg épp a hónap gyógynövénye! Isteni tea készíthető belőle, ami jó a köszvényre, a reumára, és jó hatással van a menstruációs zavarokra, illetve a cukorbetegség kezelésében is segít. Most jöjjön egy egyszerű trükk, amivel télre is elteheted a nyári erdő ízét!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

HÍREK

1 / 1 159

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!